• SUR YAPIIIIIII
EKONOMİ Haber Girişi : 18 Kasım 2022 11:49

‘Tarıma destek artmalı’

‘Tarıma destek artmalı’
Türkiye Ziraatçılar Derneği Antalya Şubesi Başkanı Abdurrahman Özcan, üretici ile market arasındaki fiyat farkını değerlendirdi.

Türkiye Ziraatçılar Derneği Antalya Şubesi Başkanı Abdurrahman Özcan, üretici ile market arasındaki fiyat farkını değerlendirdi.

Özcan açıklamasında, “Mazot, gübre, elektrik, tohum, ilaç ve yem fiyat endeksleri önemli ölçüde artış gösterdi. Bu artışlar, eylül ayında yüzde 158’i bulan üretici fiyat artışlarının sebebine işaret ediyor” diyor ve tarım sektöründe üretimin sürdürülebilirliği için elini daha fazla desteklemesi gerektiğini savundu. Özcan, “Girdi fiyatlarının yüksekliği tüketicilere de yansıyor. Artan üretim maliyetleri fiyatları şişiriyor, bu da enflasyon olarak geri dönüyor. Üreticilerimizin bu girdi fiyatlarına dayanması mümkün değildir” dedi.

Son dönemde üretici ile market arasındaki fiyat farklılıklarını ve girdi fiyatlarını değerlendiren Özcan, “Ekim ayında üretici ile market arasındaki fiyat farkının en fazla yüzde 252,9 ile maydanozda. Maydanozdaki fiyat farkını yüzde 231,1 ile marul, yüzde 219,4 ile domates, yüzde 218,3 ile limon, yüzde 205 ile elma takip etti. Maydanoz 3,5 kat, marul 3,3 kat, domates ve limon 3,2 kat, elma ise 3 kat fazlaya tüketiciye satıldı” diye anlattı.

 Fiyat Değişimlerinin Sebeplerini anlatan Özcan, “Arz fazlalığı patates ve kuru soğan fiyatlarını düşürdü. Havuç fiyatındaki düşüşe talepteki azalma sebep oldu. Sivri biber, domates, salatalık, patlıcan, kabak, marul ve taze fasulyede arzdaki azalma ürünlerin fiyatlarını yükseltti. Elma ve pirinçteki yüksek fiyat, ürünün yeni sezona ait olması ve maliyetlerinin artmasından kaynaklandı. Üreticilerimizin maliyetlerini düşürmeden tüketicilerin de ucuz gıdaya ulaşması mümkün değildir” dedi.

Girdi fiyatlarının yüksekliği tüketicilere yansıdığını kaydeden Özcan, “Artan üretim maliyetleri fiyatları şişiriyor, bu da enflasyon olarak geri dönüyor. Üreticilerimizin maliyetlerini düşürmeden tüketicilerin de ucuz gıdaya ulaşması mümkün değildir. Avrupa’da ciddi bir gıda krizi baş gösteriyor. Onlar da bizim kapımızı çalmaya başladı” dedi.

Özcan “Üreticilerimizin geleceği görmelerini, üretimde kalmalarını sağlamak için girdiler makul fiyatlardan üreticilere ulaştırılmalı, girdi destekleri artırılmalı” diye konuştu.

Ergün DEMİR