• SUR YAPIIIIIII
ÖZEL HABERLER Haber Girişi : 18 Mart 2024 13:08

Tarım can çekişiyor

Tarım can çekişiyor

Türkiye’deki gıda enflasyonu hakkında Türkiye Ziraatçılar Derneği Antalya Şube Başkanı Abdurrahman Özcan, girdi fiyatlarının tarım sektörünün önemli bir sorunu olduğunu söyledi.

“Girdi fiyatlarının yüksekliği tarımın kanayan yarasıdır” diyen Başkan Özcan, TÜİK Tarım Girdi Fiyat Endeksi, 2022'nin ortalarında yüzde 100'ü aşan artıştan sonra 2023'ün ortalarında yüzde 30'lara kadar düşmüş olsa da Aralık 2023'te yıllık bazda yüzde 41,43, aylık bazda ise yüzde 2,62 artış gösterdiğini kaydetti.

Abdurrahman Özcan, tarımsal girdilerdeki en büyük sorunun mazot fiyatları olduğunu vurguladı. Türkiye'deki traktörlerin yüzde 99'unun dizel motorlu olduğunu ve mazot fiyatlarındaki artışların çiftçilere doğrudan yansıdığını belirten Özcan, mazot fiyatlarındaki vergi artışlarının çiftçilerin bütçesini ciddi şekilde etkilediğine dikkat çekti.

Tarım sektöründe mazot fiyatlarındaki vergilerin kaldırılması ve borç sorununa radikal çözümler bulunması gerektiğini vurgulayan Özcan, "Tarımsal üretimin sürdürülebilmesi için tek çare mazottaki ÖTV ve KDV’nin toptan kaldırılması, borç sorununa radikal bir çare bulunmasıdır" şeklinde konuştu.

PERŞEMBE’NİN GELİŞİ ÇARŞAMBA’DAN BELLİ OLUR

31 Mart’ta yapılacak olan Belediye seçimlerinin gıda enflasyonuna etkisi hakkında konuşan Başkan Abdurrahman Özcan, "Perşembe’nin gelişi çarşambadan belli olur. Şimdi siz hiçbir ürünün bugüne kadar düştüğünü gördünüz mü? Yapışır kalır orada. Dolar kuru, döviz oynak. Kur oynak. Neredeyse gün aşırı fiyatlar değişir oldu. Mazota her gün zam geliyor. Arada düşüşler olsa da 50 kuruş 1 lira düşüş oluyor sonrasında zaten o fiyat ertesi gün yeniden yükseliyor” açıklamasında bulundu.

TARIMSAL ÜRETİMİ TEHDİT EDİYOR

Özcan, devletin çiftçilere sağladığı desteklerin enflasyonun gerisinde kaldığını belirterek, "Devletin 2023 yılında çiftçiye bütçeden verdiği destek 63,4 milyar liraydı; 2024 yılı için bu rakam 91,55 milyar liraya çıkarıldı. Yani çiftçiye verilen destek oranı enflasyon oranının altında kalırken çiftçi geçen yıl aldığı desteğin yaklaşık iki katını mazota harcadı. Bu yıl için 31 Mart'tan sonra gerek tarımsal girdilerde gerekse gıdalarda artışın daha yüksek olacağı görüşündeyiz." dedi.Başkan Özcan, tarımsal üretimin sürdürülebilmesi için mazot fiyatlarındaki vergilerin kaldırılması ve çiftçilerin bankalara olan borçlarının azaltılması gerektiğini dile getirdi.

İTHALAT, ÇİFTÇİYİ TARIM VE HAYVANCILIKTAN KOPARIYOR

Geçen yılın ithalatında öne çıkan ürünler hakkında da bilgi veren Özcan, "En fazla ithal edilen ürün 3 milyar 402,4 milyon dolar ile buğday oldu. Buğdayın en fazla ithal edildiği ilk iki ülke Rusya ve Ukrayna'dır. Ayrıca, buğdayı soya fasulyesi ve ham ayçiçeği yağı izledi” dedi.

Haber: Yalçın KÜÇÜK