• SUR YAPIIIIIII
SPOR Haber Girişi : 16 Ağustos 2022 12:03

TARAFTARLIKTAN… BAŞKANLIĞA…

TARAFTARLIKTAN… BAŞKANLIĞA…
Çocukluğundan beri Antalyaspor’un hep hayatının bir parçası olduğunu söyleyen Antalyaspor Başkanı Aziz Çetin, dernek yönetimindeki arkadaşları başkanlığı teklif edince “Hayalini kurduğum şeyi keyifle kabul ettim” diye anlattı.

Antalyaspor Kulübü Derneği Başkanı Aziz Çetin, Antalyaspor’a nasıl başkan oldu? Antalyaspor’u devraldığına nasıldı? Antalyaspor’un şimdiki durumu nasıl? Antalyaspor’a dair hedefleri ve projeleri neler? Yeni sezonda transferlerde nasıl politika izleyecekler? Türkiye futbolu ne durumda ve özel hayatına ilişkin açıklamalarda bulundu.Çocuk yaşta Antalyaspor’la tanışan Aziz Çetin taraftarlıktan başkanlığa olan yolculuğunu bizlerle paylaştı.

 

MÜHÜBE TAŞKIN: Antalyaspor Başkanı Aziz Çetin’ kimdir? Bize biraz kendinizden bahsedebilir misiniz?

AZİZ ÇETİN :Antalya’nınAksu ilçesine bağlı Topallı Köyündenim. Antalya’nın çocuğuyum, yörük çocuğuyum. 1976 yılında doğdum ve ilk ve orta öğretimimi Antalya’da, okudum. Daha sonrada Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezun oldum. 2000 yılında sonundada Avukatlığa başladım, 22 yıllık Avukatım. 

M. T. :Antalyaspor ile bağınız nasıl oluştu?

A. Ç. :Kendimibildim bilebileli Antalyaspor’un içerisindeyim. Biz Antalya’nın yerli ailelerin hemen hemen hepsi Antalyaspor’un içinde bir şekilde bulunmuşuzdur. Benimde akrabalarım Antalyaspor’da oyuncuydu, futbolcuydu maçlara giderdik,deplasmanlara giderdik.Daha sonra 2013 veya 2014 yılında Gültekin Gencer döneminde anonim şirket yöneticiliği nasip oldu.Oradan da 6 ay sonra istifa ettim. Herhalde o yönetimden ilk istifa eden bendim. Birşeylerin doğru gitmediğine inandım ve ayrıldım.

BÜYÜK ANTALYASPOR DERNEĞİNİ KURDU

A. Ç. :Daha sonra biz arkadaşlarla birlikte Büyük Antalyaspor Derneğini kurduk. Buradaki bir boşluk gördük; Antalyaspor’un kendi taraftarına, işçisine yeterikadar dokunamadığını ve sosyal projelerde eksikler olduğunu gördük. Bu anlamda çalışmalar yaptık. Büyük Antalyaspor Derneği olarak neler yaptık? 4 bin tane ‘Bu iş yeri Antalyaspor’u desteklemektir’ yazan levha yaptırdık.Bu şehirdeki dükkanlara, işletmelere astık. Antalya şehrinde Antalyaspor’un görselini artırmaya çalıştık. Bayraklar yaptırdık. Her maça Antalya’nın farklı ilçelerinden çocukları getirdik. Bu basit görünür ama bu işin prosedürleri çok zordur. Milli eğitimden, ailelerden izin alacaksınız bu prosedürleri yerinde getirip, çocukları iç maçlara getiriyorduk. Getirdikten sonra İAŞ’lerini sağlıyorduk. Forma veya kaşkol hediye ediyorduk. Çocukları Antalyaspor ile kaynaştırma anlamında çok başarılı bir proje idi.

“HAYALİNİ KURDUĞUM ŞEYİ KABUL ETTİM”

A.Ç :Daha sona Büyük Antalyaspor Derneği olarak takımızın Rizespor deplasmanının üstlendik.Antalyaspor tarihinden yapılmış en güzel organizasyondur. Büyük Antalyaspor Derneğinin Kurucu Başkanı Dr. Mustafa Türker bizim Kurucu Bakanımız, benimde abim gibidir. Bende yönetimde onun yardımcısıydım. Onu Antalyaspor KulübüDerneği’nin yönetimine soktuk. Antalyaspor Kulübü Derneği, Antalyaspor’un kalbidir. Antalyaspor adına tüm çalışmaları ve projeleri yapması gereken yer Antalyaspor Derneğidir.Bir dönem sonra AntalyasporKulübüDerneği’nin yöntemine ben girdim. Bir dönem sonra genel sekreter oldum. Mustafa Yılmaz Başkanla beraber AntalyasporYönetimi Anonim Şirketi’ne girdim. Orada basın sözcülüğünü yaptım. Mustafa bey sağlık sorunlarından dolayı bırakmak zorunda kalınca yönetim kurulundaki arkadaşlar teveccüh gösterdiler, benim başkan olmamı istediler. Hayalini kurduğum şeyi keyifle kabul ettim.

“TRANSFERLERLE PUAN REKORU KIRARAK LİGİ BİTİRDİK”

M. T. :Geldiğinizde takımın durumu nasıldı?

A. Ç. :Mustafa Yılmaz bey çok emek verdi ve transfer yasağı vardı.Ona rağmen Ersun hocayla beraber takımı ligde tuttular. O dönem önemli olan ligde kalmaktı ve kalındı. Türkiye kupasında da final oynandı. Finalde şanssız bir şekilde kaybettik. Daha sonra ligde Ersun hocayla beraber transfer yasağını aştık.Sanırım, 7 veya 8’inci hafta idi Ersin Yanal’la yolları ayırdık. Nuri Şahin ile devam etme kararı aldık. Devre arasında girdiğimizde o gün bitseydi küme düşüyorduk. Özellikle Nuri hocanın yaptığı transferlerle puan rekoru kırarak ligi 7’inci bitirdik. Şu an iyi durumdayız. Kadromuzun üstüne takviyeler yaptık. Futbolcu sattık. Bu bizim için önemli bir şey.

SPORTİF BAŞARININ YANINDA MALİ BAŞARI ÖNEMLİ

A. Ç. :Takım olarak futbolcu ihraç eden takımlardan birisin olmak zorundasınız. Bunu yapmazsanız bu ekonomik koşullarda, süper ligde özellikle takımın ligde kalma şansı yok. Sportif başarının yanında mali başarı en önemli şey.Çünkü gelir gider dengesi arasında uçurum var.Biz bundan 3 sene önce yayın gelirinden aldığımız gelirin hala aynısını alıyoruz. Bu açığı bir şekilde Antalya’nın dinamiklerinden kapatmak zorundayız. Bizi en fazla yoran şey bu oldu. Antalyaspor’u muteber birhale getirmek lazım. Borcunu ödeyen, borcunu çevirebilen bir yapıda olması lazım.Bu sene çok daha fazla zorlanacağımı düşünüyorum. Ama bununla ilgilide ekip olarak çalışmalarımızın yapıyoruz.

ANTALYASPOR’A GELİR GETİRECEK ALTERNATİF TURİZM ALANLARI OLUŞTURULUYOR

M. T. :Takımı ekonomik olarak destekleyecek ne gibi projeleriniz  var mı? Varsa biran bunlardanbahseder misiniz?

A. Ç. :Antalyaspor için daha önce kalıcı gelir sağlanacak bir proje yapılmamış. Sadece Sayın Menderes Türel’in yaptığı stadyum var. Şimdilerde bu çalışmanın içerisine girdim.Antalyaspor’un tahsislerinin olması gerektiğini düşünüyorum. Korkuteli’nde Ömer İşlek çok iyi bir Antalyasporludur. Onu da desteği ile Korkuteli seyir parkını içerisinden 90 dönümü Antalyaspor’a ayırdık. Şu an orayı 300 – 500 metrekarelik parseller yapıyoruz.Glamping çadır dediğimiz evler yapılarak Antalyaspor Yayla Tesisleri, turizm amaçlı bir tesis oluşturulacak. Proje için şu anda imza aşamasındayız.Bir dönem önceki Milli Emlak Oğuzhan Müdürümüzün desteği ile Hatipler Barajı’nda 120 dönüm bir araziyi Antalyaspor’a tahsis ediyoruz. O da imza aşamasında. Oraya da alternatif turizm alanı bir proje yapmayı düşünüyoruz.Glamping çadırlar olabilir. Günübirlik yatılı tesisler olabilir. Bu yerler turizm belgesi olan tesisler olacak. Yine Konyaaltı Belediyesi’nden 40 dönüm arazi istedik. Orayada ‘AntalyasporFeslikanYaz Spor Tesisleri’yapılacak.Konyaaltı Belediyesi’nin yapacağı tesislerden biz 2 veya 3 ay ücretsiz konaklama olarak kullanacağız artı cirodan pay alacağız. Onun imzası geldi. Yine 3 tanede Konyaaltı Belediyesi’ndenspor alanı istiyorum. Antalyaspor’a gelir getirecek projeler yapmaya devam ediyoruz.Ayrıca Antalya Büyükşehir Belediyesinin yetki ve sorumluluğunda bulunan 12 ilçe sınırları içerisinde anayollar, cadde, meydan, bulvarlar ve D 400 karayolunu kapsayan alanlarda bulunan, koordinat ve durumları tespit edilen noktalarda reklam materyallerinin işletilmesinin Antalyaspor Kulübü Derneği'ne verilmesine oy birliği ile kararı verildi.  Bu çalışmalarla Antalyaspor’un gelir giderlerinin dengeli hale getirmeyi hedefliyoruz.

ANTALYASPOR’A EN İYİ İSİMLER SEÇİLECEK

M. T. : Bu sene transferlerle ilgili nasıl bir politika izleyeceksiniz?

A. Ç. : Burada önemli olan,faydalı olacak isimler seçmek. Bu seçilecek isimler tribüne seyirci çekecek isimler olmalı, devamında da ekonomik anlamda fayda sağlayabilecek genç oyuncuları harmanlayıp bir takım yapmamız lazım. Geçen yılki başarıdan dolayı insanlarda beklenti arttı. Bunu göz ardı etmemek lazım. Bizzat değerlendirilip, teknik ekip ve analistlerimiz, scout ekibimiz çok kalitelidir. Onlarla oyunculara karar veririz. Daha sonra oyuncuyla temas edilir, ekonomik şartları, ahlakı, aile yaşantısı Antalyaspor’a uyacağına inanırsak transfer ederiz.

ANTALYA’NIN PR’NI ARTIRDI

M.T. :Başkanım Nuri Şahin teknik direktör olarak genç bir isim ve onunla çalışmak bir riskti. İlk kez teknik direktörlük yapacak olmasına rağmen Nuri Şahin’i tercih ettiniz. Başarılıda oldu. Neden Nuri Şahin’i tercih ettiniz?

A. Ç. :Risk almayanlar ömürlerinde başarılı olamazlar sıradan olurlar. Biz her şeyi kısır dönüden çıkarmaya çalışıyoruz. Kararları tek başıma almıyorum.Bu kararı Nuri Hocanın daha önceki röportajlarından teknik direktörlük yapmak istediğini biliyorduk. Kendisi ile görüştüğümüzde onun içinde sürpriz oldu. ‘Gel hocalık yap’ dedik. Kabul etti. Alt yapısını hazırdı. 3 sene sonra teknik direktör olacağı hedefini önüne koyduğu için yardımcılarının hepsi hazırdı. 3 günde ekibi topladı. Nuri hoca kişiliği, karakteri, aile yaşantısı ile Antalya şehrine örnek biri. Nuri hoca kararından sonra Antalyaspor; gerek sosyal medyada, gerek yazılı ve görsel basında bir karşılığının olduğunu da gördük. Antalya’nın bilinirliğiniPR’nıarttırdı. Buradaki başarıyı sporda ve malide de devam ettirmek istiyoruz.

ŞEHRİN TEVECCÜHÜ ARTTI

BU YIL LOCALARI LİG BAŞLAMADAN BİTİRDİK

M. T. :Şehrin takıma desteğini nasıl değerlendiriyorsunuz?

A. Z. :Bizimle beraber şehrin teveccüh gösterdiğini ve bize daha fazla destek vermeye çalıştığını gözlemleyebiliyorum. Geçen yıl ligin başlamasından 3 hafta sonra locaları bitirdik, rekordu. Bu sene lig başlamadan locaları bitirdik yine rekor. Seyirci ve hasılat rekoru kırdık.Tabiki ülkenin ekonomik durumu ortada insanları daha fazla zorlayamıyorsunuz. Ama bize bakışın iyi niyetli olduğunu düşünüyorum.Eskiden neydi Antalyaspor yardım alırdı ve giderdi. Yardım eden kendini kullanılmış gibi hissederdi. Biz en küçük destek verenin bile yanına gidiyoruz, ziyaret ediyoruz. Destek olanları onurlandırıyoruz. Destek olan taraftarlarımızın Antalyaspor’un bir parçası haline getirmeye çalışıyoruz. Böylelikle takıma desteğin devamlılığının olacağını düşünüyoruz. Ancak bu şekilde şehirtakımı bilinci oturur. Mikromilliyetçilikle şehirmilliyetçiliği oturur.Ondan sonrada başarıyı yakalamanız tesadüf değildir.

“KALİFİYE SPORCU SAYISI AZ”

M. T. :Türkiye futbolunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

A. Ç. :Türkiye’de yapıda bir terslik var. En azından eskiden kişisel alanlarınızın gelişebileceği sokak futbolu oynayabileceğiniz yerler vardı. Şimdilerde yok. 6 ay önce Arjantin’deydim. Orda insanları sokak futbolu oynayabileceği yerler var.Gidin bakın Avrupa’da herhangi bir ülkeye, her belediyenin spor sahası vardır. Bizde yok.Bizde 5 tane merkezde belediye var.Ama 5 tane saha yok. Sabah akşam antremanla, günde 2 saat futbol oynatarak kimseyi çıkaramazsınız. Türkiye’den nüfus oranına göre baktığınızda çok az futbolcu çıkıyor. Kalifiye sporcu sayısı az. ŞimdiTürkiye Futbol Federasyonu’na yeni yönetim geldi.Başkan Mehmet Büyükekşi, çok fazla mesai harcıyor bir şeylerin değişeceğini umut ediyorum.

KOLAY ULAŞILABİLİR BİR BAŞKANIM

AİLEM SONUNDA KADAR DESTEK

M.T :Başkanım son sorum size özel bir soru olacak. Kanarya üretimi yapıyormuşsunuz, bu yoğunlukta ilgilenebiliyor musunuz? Tabi sadece kanaryalar değil, çok yoğunsunuz görüyoruz. Ailenize, işinize bu yoğunlukta vakit ayırabiliyor musunuz?

A. Ç. :Kanaryalara eskisi kadar zaman ayıramıyoruz. Ben aynı zamanda hem üreticiyim hem hakemim. Ekimin 4’ünde İran Tahran’da hakemlik yapacağım birde Kasım ayının sonunda İtalya’da hakemlik yapacağım. Ama artık eskisi kadar ilgilenemiyorum. Aileme gelince, destekleri sonsuz. Bizim Türk kültüründe de vardır, erkek tek başına hiçbir iş yapmaz. Kendilerine rica ettim. Yoğun bir tempoya girdiğimizi söyledi. O da bu şehrin markası için olumlu karşıladılar. Çocuklarımda Antalyasporlu ve çok sevindiler. Şu an için iyi gidiyoruz.Mutlular, keyifliler.Bende Antalyaspor için çok yoğunlaştım. Ben kolay ulaşılabilir bir başkanım. İsteyenler telefonla ya da fiziken hemen ulaşabiliyorlar.Bu bazen avantaj bazen dezavantaj oluyor.Daha fazla yorulmamıza sebep oluyor. Ama biz mutluyuz. Şehrimizin takımını markalaştırmak ve iyi yerlere taşımak için elimizden gelenin fazlasını yapmaya devam edeceğiz. Bu anlamda da tekrar belirtmek isterim ailem sonunda kadar destek oluyor.

MÜHÜBE TAŞKIN


Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.