• SUR YAPIIIIIII
SAĞLıK Haber Girişi : 17 Eylül 2020 15:13

Tabipler “TÜKENİYORUZ” dedi

Tabipler “TÜKENİYORUZ” dedi
Antalya Tabip Odası tarafından gerçekleştirilen yürüyüş ve açıklamayla pandemi sürecinde sağlık çalışanlarının yaşadığı sıkıntılara dikkat çekildi.

Antalya Tabip Odası tarafından gerçekleştirilen yürüyüş ve açıklamayla pandemi sürecinde sağlık çalışanlarının yaşadığı sıkıntılara dikkat çekildi.

 “Yönetimiyorsunuz Tükeniyoruz Haftası” etkinlikleri kapsamında 3 farklı güzergahtan yürüyen Tabip Odası üyeleri Attalos Meydanı’nda bir araya geldi. Burada vatandaşlar ve diğer sağlık çalışanlarınca alkışlarla karşılanan oda üyeleri basın açıklamasında bulundu. Meydanda ilk olarak konuşan Antalya Tabip Odası başkanı Prof. Dr. Nursel Şahin salgının yönetilemediğine, koronavirüs kaynaklı ölümlere ve artan hasta sayısına dikkat çekti. Ardında Tabip Odası Genel sekreteri Dr. Gülsün Gülay Yılmaz basın açıklamasını okudu.

‘Ortak Çalışma Meclisi’ önerisi

Koronavirüs sürecinin iyi yönetilemediğini belirten Tabip Odası Genel sekreteri Dr. Yılmaz, “Ülkeyi yöneten  yetkili kişi ve kurumlardan salgın tedbirleri, salgın bütçesi, salgın koordinasyonu, salgın planlaması konusunda acil, kapsayıcı ve inandırıcı program açıklamalarını bekliyoruz. Ülkenin en önemli ve gerçek gündeminin Covid 19 salgını olduğunun kabul edilmesini ve ülkeyi yönetenler başta olmak üzere tüm kişi ve kurumların bu gerçekliğe uygun tutum almasını istiyoruz. TBMM’ni açılmasını beklemeden bütün partilerin Covid 19 salgını konusunda işbirliği ve  koordinasyon sağlamak üzere bir araya gelmeleri için çağrı yapıyoruz. TTB olarak uzmanlık dernekleri ile birlikte covid izleme heyetimizin birikimini  ve önerilerimizi paylaşabileceğimiz bir zeminin oluşmasını,  ülkeyi yöneten hükümetin bu konuda çağrıcı olmasını istiyoruz.

Sağlık Bakanlığı’nı başta TTB olmak üzere bütün sağlık meslek odaları, sağlık sendika ve dernekleri ile birlikte ‘Covid-19 İşbirliği ve Ortak Çalışma Meclisi” oluşturmasını talep ediyoruz. Bireysel tedbirler merkezi ve kapsamlı bir irade ve güven verici kararlarla birlikte uygulandığında anlamlı olur. Bu nedenle Sağlık Bakanlığı il Hıfzıssıhha kurullarını işlevli kılmalı. Başta belediyeler ve kent konseyleri olmak üzere işçi-memur sendikaları, hemşeri – köy derneklerinden, kültür sanat dernek ve vakıflarına kadar bütün demokratik kitle örgütleri ve  sivil toplum kuruluşlarını sürece katmalıdır” diye konuştu.

 

Sağlık çalışanlarının talepleri

Sağlık çalışanlarına gerekli desteğin verilmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Yılmaz, “Hekimler ve bütün sağlık çalışanlarının ölüm-kalım savaşına dönüşen Covid 19 mücadelesinde  yalnız bırakılmayacaklarını, korunacaklarını, bu insanüstü çabaların farkında olunduğunu gösterecek; maddi ve manevi olarak destekleyecek, hastalanan ve vefat eden arkadaşlarımızın ‘meslek hastalığı’ tanımını kabul edecek Sağlık Bakanlığı ve hükümet tutumu istiyoruz. Yıllardır dillendirdiğimiz ve AKP hükümetlerinin ‘Sağlıkta Dönüşüm Programı’ ile cisimleşen; sağlıkta özelleştirme-performans sistemi ve kamu özel idaresi odaklı milyarlık kiralara neden olan ‘Şehir Hastaneleri’nin Covid 19 salgını ile insanı değil sermayeyi ve karı öncelediği görülmüş oldu. Sağlıkta dönüşüm programı yarattığı tüm sonuçlarıyla birlikte iptal edilmeli. Salgın biliminin öngördüğü üzere kamusal bir sağlık programı hayata geçirilmelidir.  ‘Koruyucu hekimlik-sağlık’ hizmetlerinin öncelenmesi geçmişte kalmış bir nostalji değil, bugünün ve geleceğin sağlık perspektifidir. İlk adım olarak birinci basamak sağlık hizmetlerinin kamusal bir perspektifle yeniden düzenlenmesini, Aile Sağlığı Merkezleri’nin varlığı ve çalışanlarıyla birlikte kamu sağlık merkezi olarak tanımlanmasını ve acil olarak tüm ASM binalarının kamu eliyle temini ve onarımı ile ek sağlık personel ataması yapılmasını istiyoruz. Salgının yaygınlaştığı ve uzun süreceğinin yadsınamaz hale geldiği bir dönemde hekimler ve sağlık çalışanlarının çalışma sürelerinin 6 saate indirilmesini, dinlenme yer ve zamanlarının pandemi göz önünde bulundurularak yapılandırılmasını ve yeterli sayıda kişisel koruyucu ekipman sağlanmasını, bu hususta hiçbir aksama yaşanmamasının sağlanmasını istiyoruz” açıklamasında bulundu.

Mehmet ÖZCAN

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.