ÖZEL HABERLER Haber Girişi : 04 Nisan 2024 10:49

‘Su stresi çekiyoruz’

‘Su stresi çekiyoruz’

Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, dünyada en fazla suyun tarımda kullanıldığına işaret ederken “Ülkemiz su stresi çeken ülkeler arasında yer alıyor. Hali hazırda kişi başı yıllık su tüketimimiz bin 313 metreküp civarında” dedi.

Dünya nüfusu her yıl ortalama yüzde 1,1 oranında arttığını ve bu artış hızıyla 2050 yılında dünya nüfusunun 10 milyara ulaşacağı tahmin edildiğini kaydeden Nazif Alp, “Dünyada tarım için küresel su talebinin, 2050 yılına kadar yüzde 35 artması bekleniyor. Artan nüfusun gıda ihtiyacının karşılanması ancak tarımsal verimliliğin ve üretimin artışından geçiyor. Son yıllarda dünya tarımsal üretimi ve ticaretinde önemli rolü olan ülkelerde yaşanan kuraklık ve diğer afetler tarım ürünlerinde önemli kayıplara neden oldu. Üretimi düşen ülkeler kendi ihtiyacını karşılamak adına ihracatını kısıtladı. Gelecekte tarımsal üretimin artan nüfusa karşı yetersiz kalmasıyla dünyada artan gıda milliyetçiliği, ülkelerarası barışı olumsuz etkileyebilir” ifadelerini kullandı.

Nazif Alp, “Hepimiz biliyoruz ki yeryüzündeki su kaynakları ve bunların potansiyelleri sabittir. Denizden tatlı su elde etme gibi oldukça pahalı yollar düşünülmediği takdirde var olan su kaynaklarının korunması gerekiyor. Bir taraftan yaşadığımız iklim değişikliğinin giderek artan olumsuz etkileri, diğer taraftan hızla çoğalan nüfus, var olan suyun iyi planlamayla en uygun şekilde kullanılmasını zorunlu hale getiriyor” şeklinde konuştu.

SU KITLIĞI KAĞIMIZDA

Dünyada en çok su tarımda kullanıldığını aktaran Nazif Alp, “Kullanılan tatlı suyun yüzde 72’si tarımsal, yüzde 16’sı endüstriyel, yüzde 12’si içme ve kullanım amaçlıdır. Ülkemizde ise 57 milyar metreküp su tüketiminin yüzde 77’si tarımsal amaçlı tüketiliyor. Diğer taraftan ülkemiz su stresi çeken ülkeler arasında yer alıyor. Hali hazırda kişi başı yıllık su tüketimimiz bin 313 metreküp civarındadır. 2030 yılına kadar ülke nüfusumuzun 100 milyon olacağı tahmin edildiğinde kişi başına kullanılabilir su miktarımızın bin 120 metreküpe düşeceği açıkça ortadadır. Bu durum ülkemizi suyu kıt ülkeler sınıfına yaklaştırıyor. O halde su kaynaklarımızı efektif ve verimli bir şekilde değerlendirmek, gelecek nesillere de aynı miktar ve kalitede bırakmak en önemli görevimizdir” açıklamasında bulundu.

TARIM ARAZİLERİ SULAMAYA AÇILMALI

Tarım arazilerinin sulama açılması gerektiğinin altını çizen Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp şunları söyledi: “Tarımsal üretimde artışın sürdürülebilirliği; minimum kaynak ve girdi tüketimi, düşük maliyet ve doğaya minimum zararla sağlanabilir. Bunun sağlanabilmesi için modern üretim teknolojilerine geçilmesi ve uygun araçların kullanılması gerekiyor. Ülke olarak bizlerde modern uygulamaların faydalarından yararlanmak ve suyumuzu kontrollü tüketmek için var gücümüzü kullanmalıyız. 2023 yılı sonu itibarıyla ülkemizde ekonomik olarak sulanabilir 8 buçuk milyon hektar tarım arazisinin brüt 7,1 milyon hektarı sulamaya açıldı. Tarımsal üretimde suyun gücünü en üst seviyede kullanabilmek için, kalan 1,4 milyon hektar alanın da bir an önce sulamaya açılması gerekiyor.”

Haber: Yalçın KÜÇÜK