• SUR YAPIIIIIII
ÖZEL HABERLER Haber Girişi : 09 Kasım 2023 13:02

Sigortaya büyük zam yolda!

Sigortaya büyük zam yolda!

Enflasyondaki artış sigorta fiyatlarına da yansıyor. Poliçeler yüksek oranda artarken, deprem nedeniyle oluşan maliyet artışı sonrası yeni yılda çok daha yüksek oranda bir zam bekleniyor.

100 MİLYAR DOLARDAN FAZLA ZARAR

Sigortacı Ahmet Borcak, yılbaşından itibaren sadece araç sigorta ve kaskolarına değil konut sigortası ve sağlık sigortası gibi sigortalara da ciddi oranlarda zam beklendiğini açıkladı.  Borcak, "Sigorta şirketleri, çeşitli risklere karşı poliçe hazırlıyor ve güvence veriyor. Ancak onlar da kendi risklerini başka şirketlere sigortalatıyorlar. Bu duruma reasürans adı veriliyor. Yılbaşı itibariyle sigorta ücretlerine yapılan zam haberleri, sigorta sektörünün ve sigorta tüketicilerinin yakından takip ettiği önemli bir gelişme olabilir. Bu tür zamlar genellikle çeşitli faktörlere dayanır ve ekonomik koşullar, sigorta talebi ve sigorta şirketlerinin mali durumu gibi etkenlerden etkilenebilir" şeklinde konuştu.

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası 100 milyar dolardan fazla zarar oluştuğuna işaret eden Ahmet Borcak, "Bunun 5 milyar dolarını reasürans şirketleri üstlenmek zorunda kaldı. Bu nedenle şirketler uygulayacakları primleri 2-3 kat artırmaya hazırlanıyorlar" dedi.

EN BÜYÜK ETKİYİ MARAŞ DEPREMİ YAPACAK

Sigortacı Bayram Gökce, "Şirketler maliyetlerinin dolar bazında bile katlandığını belirtiyor. Maliyet artışları, konut, sağlık, kasko poliçelerine zam olarak yansıyacak. En yüksek artış ticari ve işyeri sigortalarında olacak" diye konuştu. 

Gökce, "Araç kasko sigortaları, konut sigortaları ve sağlık sigortalarına yılbaşı itibariyle zam yapılacağına dair bilgiler, sigorta sektöründeki fiyat değişikliklerini yansıtan önemli bir gelişmeyi işaret ediyor. Sigorta şirketleri, primleri belirlerken bir dizi faktörü göz önünde bulundurur ve bu faktörler zaman içinde değişebilir. Bu değişiklikler, genellikle ekonomik koşullar, sektörel talep, risk değerlendirmeleri ve şirketlerin kârlılıklarıyla ilişkilidir. Gelinen noktada zamlara en büyük etkiyi Kahramanmaraş merkezli ve 11 ilde hissedilen deprem olduğunu söyleyebiliriz" ifadelerini kullandı.

Sigortacı Ali Adnan Kaya ise araç sigortalarına dikkat çekerken şunları söyledi: "Trafik sigortasında ise devlet üst sınır uyguluyor. Bu nedenle şu an için artış öngörülmeyen tek alan trafik sigortası. Şirketler bu nedenle ciddi oranlarda zarara uğradıklarını söylüyor. Oradaki zararın da diğer poliçelere ek zam olarak yansıyabileceği uyarısı yapılıyor."

Haber: Yalçın KÜÇÜK