ÖZEL HABERLER Haber Girişi : 03 Nisan 2024 09:56

SEÇİMİN ŞİFRELERİ

SEÇİMİN ŞİFRELERİ

1868 Yılından bu yana önce Antalya Belediyesi ve sonrasında Büyükşehir Belediyesinin 40. başkanı olan Muhittin Böcek 31 Mart seçimlerinden de zaferle çıkarken tarihe geçti.

ANTALYA'NIN 40. BAŞKANI

Antalya'nın ilk Belediye Başkanı 1868-1872 Yılları arasında görev yapan Muhasebeci Abdullah Eefendi olurken Hasan Subaşı bir dönem Antalya Belediye başkanı bir dönem de Büyükşehir Belediye başkanı olarak görev yaptı. 2019 yerel seçimlerinde Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı olarak seçilen Muhittin Böcek 31 Mart seçimleri ile birlikte iki kez üst üste Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen ilk isim oldu. Son seçimlerde bir dönem CHP bir dönem AK Partili başkan durumu da 31 Mart ile değişirken CHP'li Muhittin Böcek bu istatistiği de bozdu.

KRİZLERLE GELEN BAŞARI

Ülkenin içerisinde bulunduğu ekonomik sıkıntının etkisinin sandığa yansıdığı açıkça görülürken emeklilerin tepkisi de yine sandığa yansıdı. Geçmiş seçimlere bakıldığında Türkiye genelinde olduğu gibi Antalya'da da seçime katılım oranı düşerken küskün AK Partili seçmenin sandığa gitmediği ya da bir ders niteliğinde olması adına diğer siyasi partilere oy attığı dile getiriliyor. Geçmiş dönemlerdeki seçim sonuçlarına bakıldığında CHP oylarının büyük bir oranda yükseldiğinin görüldüğü ifade edilirken bunda Muhittin Böcek faktörünün çok etkili olduğu ifade ediliyor. 

BÖCEK FARKI AÇMAYI BİLDİ

2019 Yerel seçimlerinde ülke genelinde ekonomik kriz varken yapılan yerel seçimlerde CHP'nin adayı olarak Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Muhittin Böcek yine ülke genelinde bir ekonomik kriz varken bir kez daha seçim kazandı. Krizi adeta fırsata çeviren Muhittin Böcek 705 bin 62 oy alırken rakibi Hakan Tütüncü 580 bin 37 oy alabildi. Yani Muhittin Böcek rakibi hakan Tütüncü'den 125 bin 25 oy fazla aldı. 2019 Yerel seçimlerinde ise Muhittin Böcek AK Parti adayı Menderes Türel'den 61 bin 421 oy fazla alarak Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmişti. 

 

Yalçın KÜÇÜK’ün Haberi 8’de

—— ——

31 Mart yerel seçimleri geride kalırken Antalya Büyükşehir Belediyesi'ni Muhittin Böcek ikinci kez kazandı. Sonuçların ardından CHP mi kazandı AK Parti mi kaybetti sorusu sorulmaya başlandı.

Büyükşehir'i kazanan CHP bazı ilçelerde ilginç sonuçlara imza attı. 19 ilçeden sadece İbradı ve Gündoğmuş'u Cumhur İttifakı adayı kazanırken Kumluca'yı Demokrat Parti adayı kazandı. 16 ilçede ise CHP adayları seçim kazandı. Serik, Alanya ve Kaş sürpriz olarak yorumlanırken Korkuteli ve Döşemealtı kıran kırana geçti. Korkuteli ve Döşemealtı'nda seçim bir o adaya gitti bir diğer adaya gitti. Sonuçta kazanan CHP adayları oldu.

Ülkenin içerisinde bulunduğu ekonomik sıkıntının etkisinin sandığa yansıdığı açıkça görülürken emeklilerin tepkisi de yine sandığa yansıdı. Geçmiş seçimlere bakıldığında Türkiye genelinde olduğu gibi Antalya'da da seçime katılım oranı düşerken küskün AK Partili seçmenin sandığa gitmediği ya da bir ders niteliğinde olması adına diğer siyasi partilere oy attığı dile getiriliyor. 

Sandıktan çıkan sonuçlara göre Kepez'de de bir devir resmen sona erdi. AK Parti'nin kalesi olarak görülen Kepez'de CHP adayı Mesut Kocagöz Cumhur İttifakı adayı Rıza Sümer'i geride bırakarak seçimin kazananı oldu. AK Parti'nin kalesini ele geçiren CHP, Antalya'yı da ele geçirdi.

TÜREL VE ÇAVUŞOĞLU FAKTÖRÜ

Sonuçların açıklanmasının ardından CHP mi kazandı yoksa AK Parti mi kaybetti sorusunu sorulmaya başlandı. Yapılan değerlendirmelere bakıldığında kazananın CHP değil kaybedenin AK Parti olduğu ifade ediliyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Menderes Türel ile Cumhur İttifakı adayı Hakan Tütüncü arasındaki soğukluğa Dışişleri eski Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Hakan Tütüncü arasındaki soğukluk da eklenince ortaya ağır bir yenilginin çıktığı dile getiriliyor.

Menderes Türel'in defalarca Hakan Tütüncü'ye birlikte hareket etme noktasında haber gönerdiği ancak Hakan Tütüncü'nun bu çağrılara cevap vermediği ileri sürülüyor. AK Parti SKM'si tarafından da Menderes Türel'e ayrı program yazılmadığı dile getirilirken Menderes Türel'in son zamanlarda sahaya indiği ancak aktif olmadığı belirtiliyor.

Menderes Türel'in Dışişleri eski Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile geçmişte arasının iyi olmadığı dilden dile dolaşırken 31 mart seçimlerinin son zamanlarında birlikte sahada olmaları kafaları karıştırdı. Seçime günler kala ise AESOB Başkanı Adlıhan Dere ile de Cumhur İttifakı Büyükşehir Belediye Başkan adayı Hakan Tütüncü arasında da sorunlar yaşandığı ileri sürüldü.

CHP Mİ KAZANDI BÖCEK Mİ KAZANDI?

CHP kanadına bakıldığında ise CHP mi kazandı yoksa Muhittin Böcek'in zaferi mi sorusu sorulmaya başlandı. Geçmiş dönemlerdeki seçim sonuçlarına bakıldığında CHP oylarının büyük bir oranda yükseldiğinin görüldüğü ifade edilirken bunda Muhittin Böcek faktörünün çok etkili olduğu ifade ediliyor. 

BÖCEK FARKI İKİYE KATLADI

2019 Yerel seçimlerinde ülke genelinde ekonomik kriz varken yapılan yerel seçimlerde CHP'nin adayı olarak Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Muhittin Böcek yine ülke genelinde bir ekonomik kriz varken bir kez daha seçim kazandı. Krizi adeta fırsata çeviren Muhittin Böcek 705 bin 62 oy alırken rakibi Hakan Tütüncü 580 bin 37 oy alabildi. Yani Muhittin Böcek rakibi hakan Tütüncü'den 125 bin 25 oy fazla aldı. 2019 Yerel seçimlerinde ise Muhittin Böcek AK Parti adayı Menderes Türel'den 61 bin 421 oy fazla alarak Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmişti. 

SANDIĞA GİDEN SEÇMEN SAYISI DÜŞTÜ

2019 Yerel seçimlerinde Antalya'da 1 milyon 708 bin 975 seçmen bulunurken 1 milyon 456 bin 390 seçmen oy kullanmıştı. Seçime katılım oranı yüzde 85,22 olarak gerçekleşmişti. 31 Mart yerel seçimlerinde ise katılım oranı yüzde 78,37'ye düşerken 1 milyon 925 bin 935 seçmenden 1 milyon 509 bin 371 olarak gerçekleşti.

KRİZLERDE GÜÇLENEN MUHİTTİN BÖCEK

2019 Yerel seçimlerinde CHP ile İYİ Parti'nin ittifak yaptığı da düşünüldüğünde 31 mart yerel seçimlerinde CHP'nin aldığı oyların ne denli arttığına dikkat çekiliyor. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek'in ilçelere yapmış olduğu desteklerin de ekonomik kriz ve emekliler sorunundan sonra etkili olduğu dile getiriliyor.

Haber: Yalçın KÜÇÜK