• SUR YAPIIIIIII
ÖZEL HABERLER Haber Girişi : 01 Mayıs 2024 12:41

Sağlık turizmine yöneliyoruz

Sağlık turizmine yöneliyoruz

Yeni turizm sezonuna hazır olan Antalya'da sağlık turizminin artması noktasında girişimler yapılıyor. 

Deniz, kum ve güneş üçlüsünün yanına sağlık turizmini de devreye sokmak adına adımlar atılırken turizmciler de sağlık turizmine dikkat çekiyor. 

2019’dan 2023’e kadar destinasyon içi aktivitelerle ilgili 6,7 milyon TripAdvisor yorumunu analiz eden Mabrian uygulaması, aktif sağlık için beş temel talep faktörü belirledi: fiziksel rekreasyon yani spor, yumuşak yürüyüş ve su sporları.  Hepsi de son 4 yılda büyüme eğilimi gösteriyor; ayrıca geleneksel sağlıklı yaşam ve rahatlama aktiviteleri ve gastro deneyimleri de içeriyor.

Mabrian, BM Turizm ve Andorra Hükümeti tarafından düzenlenen 12. Dünya Kar, Dağ ve Sağlık Turizmi Kongresi’nde, fitness, sağlıklı beslenme, rahatlama, sağlık ve iyileştirici tedaviler gibi önleyici, proaktif, yaşam tarzını geliştirici faaliyetleri içeren yenilenmiş sağlık gezgini tanımına dayalı olarak, tüm potansiyel deneyimsel talep faktörlerinin daha kapsamlı bir analizinin sonucu olarak aktif sağlık konseptini tanıttı.

AKTİF SAĞLIK TURİZM ÜRÜNLERİ

Mabrian’ın seyahat istihbaratı, gezginlerin destinasyonlarla olan ilişkilerini değiştirdiklerini, keşif ve eğlenceyi birleştiren, dengeli ve daha sağlıklı bir yaşam tarzı arayışlarına katkıda bulunan faaliyetlere aktif olarak katılmayı beklediklerini gösteriyor.

Aslında, Mabrian analizinin de yansıttığı gibi, en güçlü artış eğilimini gösteren sağlıklı yaşam talep faktörleri yumuşak yürüyüş, fiziksel rekreasyon ve gastro deneyimlerdir.

Tüm bunlar destinasyonlara, günümüzün proaktif gezginlerine hitap eden, uygulaması kolay turizm ürünleri ve yan ürünler oluşturma; ayrıca açık hava ve doğal kaynaklarını yürüyüş ve kamp turları, bisiklet, kano ve kayak, koşu turları ve hatta yemek pişirme dersleri gibi küresel deneyimsel sıcak trendlerle birleştiren deneyimler ve aktiviteler geliştirme fırsatı sunuyor. Dahası, sağlıklı yaşam planlaması ve tanıtımına yönelik bu bütünsel yaklaşım, akıllı destinasyon planlama ve tanıtım stratejilerini geliştirme potansiyeline sahiptir.

AVRUPA, AKTİF SAĞLIĞIN ÖN SAFLARINDA

Avrupa seyahat pazarı, aktif sağlık trendinin gücü konusunda iyi bir örnektir. Deneyimsel seyahate daha yakın olan bu yenilenmiş sağlıklı yaşam konseptiyle uyumlu itici güçler, 2019’dan bu yana yüzde 8,2 arttı ve şu anda Avrupalı gezginlerin bir destinasyon seçme motivasyonlarının %48’ini temsil ediyor.

Pandemi sonrası alışkanlıklardaki bu değişim, seyahat ve turizm de dahil olmak üzere tüketim ve alışkanlıkları etkiledi ve bu büyüme özellikle Doğa ve Açık Hava ile Aktif Yaşam Tarzı ile ilgili deneyimler arasında güçlü.

Mabrian’ın Ortağı ve CMO’su Carlos Cendra, “Geleneksel, pasif turist proaktif bir gezgine dönüşüyor; düşünceli ziyaretçiden destinasyonların dinamiğinde deneyimsel bir katılımcıya. Bu nedenle sağlıklı yaşam gezgini kavramını yeniden tanımlamalı, aktif bir sağlıklı yaşam gezgini olarak genişletmeliyiz ve bu yeni ışık altında açık hava etkinlikleri ve doğayla temas, seyahat değer teklifimizin merkezinde yer almalıdır" ifadelerini kullandı.

Cendra, “Mesele karmaşık ürünler inşa etmek değil, sahip olduğumuz kaynakları kullanmaktır: bu, ekipman ve beceri gerektirmeden yürümek kadar basit olabilir” dedi.

Haber: Yalçın KÜÇÜK