• SUR YAPIIIIIII
SAĞLıK Haber Girişi : 11 Ağustos 2023 12:21

Sağlık sektöründe kriz derinleşiyor

Sağlık sektöründe kriz derinleşiyor

Türkiye iktidarın politikaları nedeniyle doktorlar yurtdışına göç ediyor.  Konuya dair açıklama yapan Aile Hekimi Ozan Uzkut “Şiddet, istenilen hastanede çalışamama durumu mecburi hizmet gibi etkenler doktorların şartlarını zorlaştırıyor. Bu yüzden doktorlar gitmeyi tercih ediyor” dedi. 

‘Her şeye rağmen çalışmaya devam ediyorlar’

Her şeye rağmen ülkesinde mesleğini icra etmeye çalışan doktorların olduğunu belirten Aile Hekimi Ozan Uzkut “Doktorlarımızın sadece ekonomik çıkarı düşünmüyor. Aslında ülkemizde birçok doktora yurtdışından teklif gelmesine rağmen çalışmaya devam eden çok fazla doktorumuz var. Türkiye’deki doktor 1 bin Euro kazanırken Almanya’daki en düşün maaş 5 bin Euro. Ayrıca birçok Avrupa ülkesinde bu ücret 10 bin 15 bin Euro buluyor. Ona rağmen Türk doktorları çalışmaya devam ediyor. Yani buradaki tek etken kazanç değil. Bir kere burada önemli olan saygınlık, şiddetin önlenmesi, istenilen hastanede çalışma olanağının tanınması, mecburi hizmet denilen olayın kaldırılmasına bakılıyor. Yani bir doktor devlet memuru olmak istemiyorsa neden zorla devlet memuru yapılıyor. Doktor olan kişi ilk mecburi hizmetini yaptıktan sonra diplomasını alıyor. Yani bu tarz sorun yaşayan doktorların çoğu da yurtdışında daha iyi koşullarda, şiddetin olmadığı yerde yaşayıp çalışmayı tercih ediyor” dedi.

‘Doktor bir hata yaptığı zaman 20 yıllık emeği gidiyor’

Ülkemizdeki doktorların şartlarına vurgu yapan Uzkut “Biz şimdi Amerikan sistemini kendi ülkemizde uyguluyoruz. Ancak orada verilen ücret burada verilmiyor. Yani Amerika’da bir doktor 20-30 bin dolar kazanıyor ve sigorta şirketleri de çok güçlü. Bu yüzden de insanlar herhangi bir doktor hatasında dava açabiliyor. Dava açtığında da büyük tazminatlar alıyor. Bu tazminatları sigorta şirketleri ödüyor. Fakat Türkiye’deki bir doktor bir hata yaptığı zaman mesela bin ameliyattan bir tanesinde bir hata yaptı diyelim o zaman o doktor geçmiş ve gelecek tüm 20 yıllık birikimi tazminat ödemesi yüzünden gidiyor. Doktor yıllarca tazminat ödemek zorunda kalıyor. Bu yüzden de riskli branşlarda yani cerrahi branşlarda, kadın doğum branşlarında kimse bu mesleği icra etmek istemiyor. Bu branşlarda da açık oluşmaya başlıyor.  Doktor çalışıyor çalışıyor ama bir hata yaptığı zaman 20 yıllık emeği gidiyor. Bu yüzden hata yapılabilecek meslekler seçilmiyor. 

Hatice Şeyma BİLGİN