• SUR YAPIIIIIII
ÖZEL HABERLER Haber Girişi : 14 Aralık 2023 10:31

‘PAZARLIK KONUSU DEĞİL’

‘PAZARLIK KONUSU DEĞİL’

Türk-iş asgari ücret görüşmelerine 4 işçi ile katılırken ilk toplantıda herhangi bir rakam telaffuz edilmemişti. Gelişmeler hakkında bilgi veren Türk-iş Antalya İl Başkanı Cemil Ünal, "Asgari ücret bir pazarlık ücreti değildir" dedi.

Asgari ücretin işçinin gıda, konut, giyim, sağlık, ulaşım ve kültür gibi zorunlu ihtiyaçlarını günün fiyatları üzerinden asgari düzeyde karşılamaya yetecek ücret olduğunu söyleyen Cemil Ünal, "Çalışanların kendisine ve ailesine, insanlık haysiyetine uygun bir yaşam sağlaması gereken ücrettir. Asgari ücretin tespitinde; öncelikle çalışanların geçim şartları göz önünde bulundurulmalıdır. Bu bir anayasal hükümdür" ifadelerini kullandı.

GEÇİM ŞARTLARI İYİLEŞTİRİLMELİ

İşçilerin geçim şartlarının iyileştirilmesi yolunda atılan olumlu adımların sürdürülmesi gerektiğini dile getiren Cemil Ünal, "Asgari ücretin vergi dışı bırakılması, işçi kesiminin yıllardır devam eden talebiydi. Bu geçtiğimiz yıl uygulamaya girdi. Böylece, tüm ücretli çalışanların vergisi asgari ücretlinin faydalandığı tutar kadar azaldı. Ancak vergide adalet sağlamaya yönelik adımlar devam etmedi. Ücretlilerin vergiye esas gelir tarifesi ve oranları, çok düşük kaldı. Yılbaşında ele geçen net ücret, aylar geçtikçe azalmaktadır" açıklamasında bulundu.

İHTİYAÇLARI KARŞILAMAYA YETMİYOR

Türk-İş Antalya İl Başkanı Cemil Ünal, "Hepimiz biliyoruz ki, asgari ücret bir koruma ücretidir. Fiyat artışları, başta gıda ve kira olmak üzere, her alanda devam etmektedir. Alınan tedbirler henüz işçinin mutfağına, geçim şartlarına olumlu olarak yansımamıştır. İşçinin, memurun, emeklinin yaşadığı enflasyon ile açıklanan resmi enflasyon rakamları arasında büyük uyumsuzluk vardır. Asgari ücret, aylardır açlık sınırının altındadır. Halen günlük net asgari ücret 380 TL’dir. Bu ücretle işçi ve ailesi hangi zorunlu ihtiyacını karşılayabilecektir?" diye sordu.

BÜTÜN OLARAK DEĞERLENDİRİLMELİ

Cemil Ünal, "Ekonomide yaşanan olumsuzlukların nedeni işçiler değildir. Kaldı ki, toplam satış hasılatı içinde işgücü maliyeti de son yıllarda giderek gerilemektedir. Toplam nüfus içinde ücretli çalışanların sayısı yükselmesine rağmen, milli gelirden aldıkları pay giderek düşmektedir. Uygulanması gereken gelirler politikasıdır. Sosyal taraflar sadece ücret politikasını değil bir bütün olarak gelir politikasını gözden geçirmelidir. Ücretler üzerindeki işçi-işveren kesintilerinin neden yüksek olduğu hep birlikte değerlendirilmelidir" şeklinde konuştu.

İŞÇİNİN VE TOPLUMUN BEKLENTİLERİ...

Beklentilerinin işçiye karşı yükümlülüklerin yerine getirilmesi olduğunu dile getiren Cemil Ünal, "Refahı adil paylaşmanın gereği yapılmalıdır. İşçi kesimi olarak Komisyon çalışmalarına katkımız bu çerçevede mümkün olacaktır. Yapılacak çalışmaların ülkeye ve taraflara yararlı olmasını ve olumlu sonuçlanmasını temenni ediyoruz. Komisyonun yapacağı çalışmalar sonrası tespit edilecek asgari ücretin, işçilerin ve toplumun beklentilerine uygun olmasını bekliyoruz. Ülkenin milli birlik ve beraberliği, üreterek kalkınması her şeyin üzerindedir. İşçiler olarak biz bunun gereğini her fırsatta yerine getiriyoruz" dedi.

Haber: Yalçın KÜÇÜK