• SUR YAPIIIIIII
ÖZEL HABERLER Haber Girişi : 13 Kasım 2023 10:09

Pazar arabaları boş kalıyor

Pazar arabaları boş kalıyor

Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik kriz nedeniyle insanlar kemer sıkma politikalarına gitmek ve tasarruf etmek için çeşitli yollar aramaya başladı. Durum böyle olunca Antalya'da pazar alışverişlerinde de IBAN ya da kredi kartı ile alışveriş arttı. Vatandaş, kredi kartı ile yaptığı pazar alışverişini dahi taksitlendirir hale geldi.

Pazarcı esnaflarında da 'Kredi kartı geçerlidir' yazıları her geçen gün artarken bazı esnaf IBAN numaralarını tezgahlara yazmaya başladı. Nakit para konusunda sıkıntı çeken vatandaşın bu çözüm adeta imdadına yetişti. Bazı vatandaşlar "Pazara çıkarken de artık sanırım kredi çekmemiz gerekecek" yorumunda bulunmaya başladı.

VATANDAŞIN ALIM GÜCÜ DÜŞTÜ

Pazarcı esnafı Ali Yıldız (26) , "Bizler vatandaşı anlıyoruz onlar da bizi anlasınlar. Sonuçta bu fiyatları bizler kafamıza göre arttırmıyoruz. Daha önce vatandaş geldiğinde patatesi küçük çuvallarla ya da 4-5 kilo alırdı. Bugün bir bilemedin iki kilo alıp gidiyorlar. Soğanda da durum aynı. Fiyatlar yüksek olduğu için vatandaş daha az almaya başladı. Vatandaşın alım gücü ne yazık ki düştü" ifadelerini kullandı. 

NE LAZIMSA ONU ALIYORUZ

Pazarda domates, salatalık, patlıcan gibi ürünlerin fiyatlarında bir nebze olsun düşüş yaşandığı gözlemlenirken patates, soğan gibi ürünlerin fiyatlarında değişim olmadığı görüldü. Pazar alışverişine çıkan Fadime Tekelioğlu (56), "Pazara çıkınca ne yapacağımızı ne alacağımızı bilemiyoruz. Emekli maaşı ile geçinmeye çalışıyoruz. Evimiz kira olsa herhalde pazara dahi çıkamayacağız. Umuyoruz ki en kısa sürede bugünleri atlatırız. Günümüzde geçinmek oldukça zorlaştı. Artık pazara çıkınca meyveyi falan unuttuk. Yemek yapmak için ne lazımsa onu alıyoruz" şeklinde konuştu.

KREDİ KARTI İYİ OLDU

Pazarda kredi kartı kullanımının vatandaş olarak kendilerini mutlu ettiğini dile getiren Ali Kutlu (43),  “Son dönemde ekonomik durumumuz gerçekten zorlaştı. Pazar alışverişlerinde artık kredi kartını kullanmak zorunda kalıyorum. Hem nakit akışını daha iyi kontrol edebiliyorum hem de harcamalarımı taksitlendirmek işleri biraz daha rahatlatıyor gibi görünüyor. Ama tabii ki dikkatli olmak gerekiyor" açıklamasında bulundu.

BİZ YAŞLIYIZ KART BİLMEYİZ

Kemal Yıldırım (71) zaten yaşlı oldukları için pazardan çok fazla bişey alıp taşıyamadıklarını belirtirken "Biz kredi kartı falan bilmeyiz, cebimizdeki paraya göre harcama yaparız. Emekli maaşımız yatana kadar idareli bir şekilde harcama yapmaya çalışıyoruz. Eskiden pazara çıkınca istediğimizi alabiliyorduk. Bizler yaşlı insanlarız biraz da meyve almak istiyoruz ama bütçemiz buna çok fazla el vermiyor. İhtiyaçları alıyoruz. Alırsak elma ile mandalina alıyoruz. İnanıyoruz ki Türkiye bu zor günleri de aşacak güçte" dedi.

Haber: Yalçın KÜÇÜK