• SUR YAPIIIIIII
GÜNDEM Haber Girişi : 06 Aralık 2022 10:02

PARAYI VEREN DİPLOMAYI KAPIYOR

PARAYI VEREN DİPLOMAYI KAPIYOR
Tekirdağ’da sahte diploma ile kendisini pratisyen hekim olarak tanıtan ve tutuklanan Ayşe Özkiraz olayından sonra gözler diplomalara çevrildi.
Tekirdağ’da sahte diploma ile kendisini pratisyen hekim olarak tanıtan ve tutuklanan Ayşe Özkiraz olayından sonra gözler diplomalara çevrildi. Yakın zamanda Antalya’da da özel bir üniversitede sahte diploma krizi çıkarken bir belediyede ve er meydanında görev alan 31 antrenörün belgesi sahte çıkmıştı.

Tekirdağ'ın Çerkezköy Devlet Hastanesi'nde sahte diploma ile hastanede görev yaptığı anlaşılan Ayşe Özkiraz'ın (20) ardından, beyin kanaması geçiren hastayı özel bir firmaya ait ambulansla Van'dan İstanbul'a nakleden "sahte doktor" Erzincan'da yakalandı. Yaşanan bu olaylar, akıllara sahte diploma dolandırıcılığını getirdi.

İnternet üzerinden "imzalı ve damgalı, YÖK onaylı" ibaresi ile sahte diploma satan çete ifşa edildi. Sahte diploma satışı internet üzerinden çok yaygınlaşmış durumda. Üstelik satıcılar YÖK, MEB ve e-Devlet onaylı diplomaların garantisini veriyor. Bu işlemlerin internet üzerinden rahat bir biçimde yapılması ise dikkat çekici.

Diploma ücretleri, okul ve bölüme göre farklılık gösteriyor. İstenilen diploma seçildikten sonra, WhatsApp sohbet hattı üzerinden sahte diploma satıcıları ile temasa geçiliyor. İstenilen diploma, okul ve bölüm söylendikten sonra diploma kalpazanları bir fiyat veriyor. Dolandırıcılar, hukuk fakültesi diploması için, tıp fakültesinden daha çok para istiyor.

Dolandırıcılık açısından daha kullanışlı görülebilecek avukatlık mesleği için hukuk fakültesi diploması tıp fakültesi diplomasından daha pahalı. Öyle ki avukatlık diploması için 60 bin TL, tıp fakültesi için 30 bin, öğretmenlik diploması için 10 bin TL fiyat biçiliyor.

ANTALYA KONUYA YABANCI DEĞİL

Sahte diploma konusuna Antalya hiç de yabancı değil. Yakın bir zamana kadar YÖK, AKEV Üniversitesi ile ilgili aralarında sahte diploma konusunun da olduğu 5 nedenden dolayı soruşturma başlatmıştı.  AKEV üniversitesi yaşanan skandal gelişmelerle sarsılıyor. Yürütülen soruşturma kapsamında sahte diplomadan ihale yolsuzluklarına, ikiz plakadan yasadışı para transferlerine, öğrenci gelirlerinin başka hesaplara aktarılmasına yönelik çarpıcı detaylar ortaya çıkmıştı.

SAHTE DİPLOMA İLE GİRİP DOLANDIRDI(!)

Antalya merkezde bulunan bir belediyede çalışan ve Mart 2019 yerel seçiminden önce alınan Ç.B. isimli personelin sahte diploma ile işe girdiği, belediyeye ait 486 bin lirayı zimmetine geçirdiği iddia edilmişti. Durumu tespit eden belediye yönetimi, savcılığa suç duyurusunda bulunmuştu. Sahte lisans diploması ile üniversite mezunu olduğunu beyan eden personel, çalıştığı süre boyunca kendisi dâhil tüm çalışanların maaş, sigorta gibi işlemlerini takip etmekle görevlendirilmişti.

ER MEYDANINA DA SIÇRAMIŞTI

Kırkpınar ve Elmalı er meydanında sahte belge skandalı. 31 antrenörün belgesi sahte çıkmıştı. 31 Antrenör arasında Antalya’dan da tanınmış bir isim vardı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Soruşturma Bürosu, Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Genel Müdürlüğü soruşturma başlatmıştı. Aralarında şampiyonluk elde eden sporcuların antrenörlerinde yer aldığı isimler 'resmi belgede sahtecilik' suçlamasıyla iddianame hazırlanmıştı.

Yalçın KÜÇÜK