• SUR YAPIIIIIII
GÜNDEM Haber Girişi : 08 Haziran 2021 11:40

Pandemi psikolojileri bozdu

Pandemi psikolojileri bozdu
ntalya Fotoğrafçılar ve Kırtasiyeciler Odası Başkan Vekili Yılmaz Çamkesen, tam normalleşmeye geçilmez ise bitme noktasındaki fotoğrafçılığın bu kez biteceğini söyledi. Pandemi döneminde zor günler geçirdiklerini belirten Çamkesen, insan sağlığının herşey

Pandeminin etkilediği sektörlerden birisi de fotoğrafçılık olurken düğünlerin yasaklanması ile birlikte zaten zorda olan meslek iyice zora girmişti. 1 Haziran tarihinde başlayan kademeli normalleşme adımları çerçevesinde düğünlere belirli kriterlere uymak kaydı ile yeniden izin verilirken gözler 1 Temmuz tarihine çevrilmiş durumda.

Dijital teknolojiyle birlikte film satışlarının durması, kağıt baskı ihtiyacının ortadan kalkmasıyla yapısal bir kriz içine giren fotoğrafçılık sektörü, pandemi dönemiyle birlikte düğünler yapılamadığı için önemli gelir kalemlerinden birini daha kaybetti. Antalya Fotoğrafçılar ve Kırtasiyeciler Odası Başkan Vekili Yılmaz Çamkesen, mesleğin uzun zamandır can çekiştiğini pandemi ile birlikte artık zor nefes aldıklarını ve borç batağında olduklarını söyledi.

SİSTEM KİLİTLENMİŞ DURUMDA

Esnafın bugünlerde bırakın sigortayı ya da Bağ-Kur’u ödemeyi dükkan kirasını ödemekte zorlandığına dikkat çeken Çamkesen, “2019’a kadar esnaf dayanabildi belki ama bu süreçte inanılmaz derecede borçlandı. Kredi çekenler bankalara, vergi ve SGK primini ödeyemeyenler de devlete borçlandı. İnsanlar artık elindekileri satmaya başladı. Sistem 2020’de pandemiyle beraber tamamen kilitlenmiş durumda. Birçok arkadaşımız dükkanını kapatmak zorunda kaldı. Birçoğu da mesela cadde üzerinden yan sokağa geçti” ifadelerini kullandı.

STRESTEN PSİKOLOJİMİZ BOZULDU

Dükkan sahiplerinin pandemi dinlemediğini ve kirayı zamanında istediğine işaret eden Yılmaz Çamkesen, “Cadde üzerindeki kiralar da yükselmeye devam etti. Bazı esnafımız hatta pasaj içine dahi taşındı ya da taşınma hazırlığında. Sokağa çıkma kısıtlamasının 22,00’da başlaması ve etkinliklerin 21,00 ile sınırlanması bizleri de olumsuz yönde etkiledi. Çünkü düğünler zaten 20,00 gibi başlıyordu ve 24,00’a kadar devam ediyordu. Fotoğrafçı arkadaşlarımızın önemli gelir kaynaklarından birisi düğünler. İnsan sağlığı herşeyden önemli bunun farkındayız ama esnafımızın da psikolojisi bozuluyor. Dükkan kirası bir yandan, krediler bir yandan, diğer ödemeler derken strese giriyoruz. Umudumuz ve dileğimiz 1 Temmuz’dan itibaren eskiye dönmek” şeklinde konuştu.

VESİKALIK İLE ÇARK DÖNMÜYOR

Düğünler yasak olduğu için dükkanı ancak vesikalık fotoğraf geliriyle çekip çevirmeye çalıştıklarını kaydedenYılmaz Çamkesen, “Vesikalık dahi eskisi gibi dükkanlarımızda günde çekilmiyor. Vesikalıktaki hareketlilik nüfus değişimiyle olmuştu zaten. Ancak onun da son demlerini yaşıyoruz. Önümüzdeki bir iki sene içinde bu da bitecek. Cadde üzerindeyken bile günde aşağı yukarı 20 vesikalığa düşmüştü. Birkaç personel çalıştıran dükkanlar personelde azalmaya gitmek zorunda kaldı. Bazı dükkanlar sadece kendileri çalışarak sistemi döndürmeye çalışıyor. İşin özü can çekişiyoruz” açıklamasında bulundu.


Haber:  Yalçın KÜÇÜK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.