• SUR YAPIIIIIII
GÜNDEM Haber Girişi : 31 Temmuz 2023 16:33

Öztürk: Gençler rahat iş peşinde

Öztürk: Gençler rahat iş peşinde

Akdeniz Sanayi Sitesi Kooperatifi Başkanı Mehmet Öztürk, “Üniversiteden mezun olanlar akrabaları ya da tanıdıkları vasıtasıyla işe girmeye çalışıyor. Giremeyenler ise boşta kalıyor. Durum böyle olunca aileler çocuklarını meslek öğrenmeleri için teşvik etmeye başladı” ifadelerini kullandı.

Birçok meslekte olduğu gibi sanayilerde de çırak sıkıntısı yaşanıyor. Aileler çocuklarını üniversite okumaları için teşvik ederken sanayideki çırak ve yetişmiş eleman sayısı azalıyor. Akdeniz Sanayi Sitesi Kooperatifi Başkanı Mehmet Öztürk, “Devlet bu konuyla birkaç yıldır ilgileniyor. Yeni yasa ile çıraklara lise diploması ve asgari ücretin 3’te 1’i kadar maaş desteği veriliyor” sözleri ile çırak sorununun bir nebze de olsa azaldığını ifade etti.

“MESLEKLER ALTIN TEPSİDE SUNULUYOR”

Devletin çıraklar için çıkardığı yasanın bir nebze de olsa etkisinin olduğunu ifade eden Öztürk, “Aileler çocuklarını üniversitelere yönlendiriyordu ancak son zamanlarda bu durum değişti. Çoğu genç işsiz ve farklı işlerde çalışmak istemiyor. Akrabasının, mevki sahibi tanıdığının peşinde dolaşıp rahat iş arıyor. Bulabilenler bir yerlere giriyor bulamayanlar ise boşta geziyor. Aileler artık çocuklarını zanaate yönlendirmeye başlıyor çünkü meslekler altın tepside sunuluyor. Bugün iyi bir inşaat ustasının günlüğü 1500 TL. Durum böyle olunca aileler çocukalarını son zamanlarda üniversite yerine meslek öğrenmeleri için ustaların yanına yolluyorlar. Bugün sanayide bir ustanın maaşı memur maaşının üstünde oluyor. Böyle olunca da meslekler tabi ki altın bilezik oluyor” diye konuştu.

Musa DENİZER