• SUR YAPIIIIIII
GÜNDEM Haber Girişi : 24 Haziran 2021 15:43

“Oteller değil küçük esnaf ölecek”

“Oteller değil küçük esnaf ölecek”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Covid-19 kısıtlamaları sonrası normalleşme kapsamında müzikle ilgili sınırlamayı gece 24.00'e çekeceklerini açıklamasının ardından "Kusura bakmasınlar gece kimsenin kimseyi rahatsız etmeye hakkı yok” ifadelerini kulla

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki kabine toplantısının ardından halka seslenen Erdoğan, koronavirüs salgını sebebiyle Türkiye genelinde uygulanan kısıtlamalarla ilgili açıklamalar yaptı. 1 Temmuz'dan itibaren sokağa çıkma kısıtlamalarının tümüyle kaldırılacağını belirten Erdoğan, "Müzikle ilgili sınırlamayı da daha ileri bir saat olan 24.00'e çekiyoruz. Kusura bakmasınlar gece kimsenin kimseyi rahatsız etmeye hakkı yoktur." diye konuştu.

Erdoğan'ın, 21 Haziran Dünya Müzik Günü'ne denk gelen açıklaması üzerine sosyal medyada "#KusuraBakıyoruz" etiketiyle binlerce kişi tepkilerini dile getirdi.

Tüm Türkiye’nin merakla beklediği Kabine Toplantısı 22 Haziran Pazartesi günü gerçekleştirildi. Hasta sayısının 5 binlere düşmesiyle birlikte Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1 Temmuz’dan itibaren sokağa çıkma yasaklarının tamamen kaldırılacağını açıkladı. Erdoğan’ın eğlence mekanlarıyla ilgili "Müzikle ilgili sınırlamayı 24.00'e çekiyoruz. Kusura bakmasınlar gece kimsenin kimseyi rahatsız etmeye hakkı yok " açıklaması ise sanat camiasının tepkisine yol açtı.

SANATÇILARIN TEPKİSİ GECİKMEDİ

Aşılamanın hızlanması ile birlikte vaka sayılarında düşüş yaşanmaya başlandı. Bunun üzerine Haziran ayında geçilen kademeli normalleşmenin ardından Temmuz ayı için Bakanlar Kurulu yeni bir kabine toplantısı gerçekleştirdi. Bilim Kurulu’nun önerileri doğrultusunda hazırlanan yeni kuralları toplantının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıkladı.

Erdoğan’ın, "Kusura bakmasınlar. Gece kimsenin kimseyi rahatsız etme hakkı yoktur" açıklaması üzerine sosyal medyada “kusura bakıyoruz” etiketiyle yaklaşık 250 bin paylaşım yapıldı. Paylaşımlara Mabel Matiz, Mert Fırat, Derya Uluğ, Cem Adrian ve Demet Akalın gibi ünlü isimlerden destek geldi. 

KÜÇÜK ESNAF NASIL PARA KAZANACAK?

Antalya’da kafe-bar işletmecisi olan Mehmet Bingöl ise yeni karara tepki gösterdi. Bingöl, 2 yıldır müziğin yasak olduğunu ve müzisyenlerin çok zor zamanlardan geçtiği ifade etti. Müzisyenlerin çoğunun aç olduğunu vurgulayan Bingöl, “Bugün sanatçı sahne alamazsa nasıl para kazanacak? Müzik insanları nasıl rahatsız ediyor anlamıyorum. Müzik ruhun gıdasıdır. Bu anlayışla sonumuz ne olacak bilmiyorum. Büyük oteller müzik çalmaya devam edecek ama biz küçük esnaf yine borç batağından çıkamayacağız. Yasak otellerde mümkün değil. Otellere polis mi girip müziği kesecek? Hayır. 5 yıldızlı otellere polisin ‘p’si bile giremez. Küçük esnaf daima ölür büyüğe bir şey olmaz” şeklinde dert yandı.

“ÇALIŞTIRMIYORSA PARAMIZI VERSİN”

14 yıldır mekanında canlı müzik çaldığını söyleyen Bingöl, pandemi döneminde çalışamadıklarını dile getirdi. Milyonlarca müzisyenin, garsonun ve barmenin borç batağında olduğunu aktaran Bingöl, “Bugün milyonlarca müzisyen var, binlerce bile değil. Cumhurbaşkanı Erdoğan eğer milyonlarca emekçinin çalışamayacağını söylüyorsa, o zaman destekte bulunsun. Biz de mekanı boşuna açmayalım. 2 yıldır ne yaşadığımızı biz biliyoruz. Pandemi döneminde ilk sene 180 bin TL ikinci yıl ise 140 bin TL açık verdim. Benim 50 Bin liraya yakın borcum var. Cumhurbaşkanı diyor ki, “esnafa 5 bin TL destek vereceğiz.” Sadece 180 bin lira ilk etapta zarar ettim. Bugün bir market 40 ile 150 bin arası masraf ediyor, beş bin lira verse ne olur?” diye konuştu.

“BU KARAR TEMEL ÖZGÜRLÜKLERE SALDIRI”

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık ise konuyla ilgili yaptığı basın açıklamasında, “AKP iktidarın, pandeminin arkasına sığınarak destek görmediği kesimlerin yaşam tarzına ve temel özgürlüklerine dönük saldırılar yapmaktadır. Bu durumun farkındayız ancak kabul etmiyoruz. En son Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Covid-19 kısıtlamaları sonrası normalleşme kapsamında müzikle ilgili sınırlamayı gece 24.00'e çekeceklerini açıklaması sınırları aşmıştır.  Ülkenin normalleşme sürecine girecek olmasıyla konser, festival ve etkinler yapma fırsatı bulacak müzisyenlere şimdide Cumhurbaşkanı Erdoğan engel olmaktadır. AKP iktidar olduğu 19 yıl boyunca her alanda yaptığı yıkımı kültür ve sanat alanında da yapmıştır. Sanatçıları, tiyatrocuları, sinemacıları hedef göstermeyi doğal gören AKP iktidarı müzikle yaşamını sürdüren insanları açlıkla terbiye etmeye çalışmaktadır. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak; AKP'nin kültürü, sanatı dışlayan politikalarından vazgeçmeye çağırıyoruz ” ifadelerini kullandı.


Haber: Yalçın KÜÇÜK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.