• SUR YAPIIIIIII
GÜNDEM Haber Girişi : 07 Temmuz 2023 15:09

Orman Yangınlara Karşı Önlemler Artıyor

Orman Yangınlara Karşı Önlemler Artıyor

Sıcaklıklar rekor seviyeye çıkarken yetkililer temkinli bir şekilde orman yangınlarının olmaması için önlemleri arttırdı.

Antalya Büyükşehir Belediyesi kamp ve piknik alanlarında izinsiz ateş yakılmaması için önlem alındı. Yangınların çıkma nedenlerinin çoğu ihmal ve dikkatsizlik sonucu
meydana geliyor. Küresel ortalama sıcaklığın rekor seviyelerde ölçüldüğü bugünlerde orman yangınlarına her zamankinden daha fazla dikkat etmek gerekiyor. İklim değişikliği nedeni ile aşırı sıcaklık ve kuraklıklardaki bu artışlar ormandaki organik maddenin neminin kaybolmasına ve büyümesine neden oluyor. İstatistiklere göre ülkemizde orman yangınlarının sayısı giderek artıyor. 2000-2010 yıllarında yılda ortalama 2 bin orman yangını çıkarken, son 13 yılda bu sayı 2 bin 600’e kadar çıktı. Yangınların yüzde 88’i insanlar yüzünden çıkıyor. Yangınların doğma nedeni ihmal ve dikkatsizlikten oluşuyor.

Antalya Orman Bölge Müdürü Vedat Dikici, orman yangınları ile ilgili önemli açıklamalarda bulunurken şöyle konuştu: “Orman yangınları, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ormanların sürekliliğini tehlikeye sokan etkenlerin başında gelmektedir. Akdeniz iklim kuşağında yer alan Antalya’mızda insan orman ilişkisinin de etkisiyle her yıl meydana gelen yüzden fazla orman yangını binlerce hektar orman alanının yok olmasına neden olmaktadır. Orman yangınları %90 oranında insan kaynaklıdır. İhmal ve dikkatsizlik en başta gelenidir. Bunlar; anız yakma, bahçe temizliği, piknik ateşi, sigara vb. dikkatsizliklerdir. Son yıllarda yıldırım ve enerji hattından çıkan yangınlar da dikkat çekmektedir. Yangınlar ortalama %10 oranında doğal nedenlerle meydana gelir. Belirlenen alanlar dışında piknik yapılmaması, yasal piknik alanlarında piknik yaparken çöp atılmaması, ateş yakılmaması, uyarıcı tabelalara ve bildirilere dikkat edilmesi, piknikten sonra alanın herhangi bir olumsuzluğa karşı kontrol edilmesi, yangına sebep olabilecek tüm aktivitelerden kaçınılması hem yasal hem de beşerî bir sorumluluktur.”

Haber: Çiler İLTUŞ