ÖZEL HABERLER Haber Girişi : 26 Ocak 2024 10:45

Muhtarlar isyan etti!

Muhtarlar isyan etti!

31 Mart yerel seçimleri öncesinde sahte seçmen iddiaları havada uçuşmaya başladı. Antalya Muhtarlar Dernek Başkanı Süleyman Kabaağaç, sorumlu olarak sistemi gösterirken "Biz de mağduruz" dedi.

Seçmen kayıtları muhtarlıklarda 17 Ocak tarihine kadar askıda kalmıştı. Vatandaşlar e-devlet kanalı ile de seçmen kayıtlarını kontrol edebiliyor. Seçmen kütükleri 7 Şubat tarihinde netleşecek. Ama her seçim öncesinde olduğu gibi 31 Mart yerel seçimler öncesinde de sahte seçmen iddiaları ortaya atılmaya başlandı.

SİSTEMDE SIKINTI VAR

31 Mart yerel seçimlerinde vatandaşlar belediye başkanlığı, belediye meclis üyelikleri ve muhtar seçimi için oy kullanacak. Sahte seçmen iddiaları ile ilgili açıklama yapan Antalya Muhtarlar Dernek Başkanı Süleyman Kabaağaç, "Günümüzde vatandaşlar e-devlet üzerinden kolayca kayıt yapabiliyor. Bu nedenle zaman zaman sıkıntılar ortaya çıkabiliyor" ifadelerini kullandı.

VATANDAŞ GELİP MUHTARA SİTEM EDİYOR

Muhtarlar olarak kendilerinin de sistemden dolayı mağdur olduklarını dile getiren Başkan Kabağaç, "Vatandaş geliyor bize muhtarım bu nasıl iş? Benim evimde başkaları oturuyor görünüyor. Benim kaydım düşmüş. Nasıl oluyor? diye soruyorlar. Seçmen muhtarlara gidip tepkilerini muhtarlara gösteriyor. Ancak günümüzde artık vatandaş e-devletine girip kolay bir şekilde adresine taşıyabiliyor. Mahalle, sokak, bina numarası biliyorsa boştaki bir vatandaş ikametini taşımak için çeşitli adresler deniyor. Nasıl olsa birisi boştadır sistem bir şekilde bir yere kayıt yapar diyor. Sonuçta da gerçekten ikameti orada olan vatandaşlarımız mağdur oluyor" açıklamasında bulundu.

ESKİDEN KONTROL EDİLEBİLİYORDU

Geçmişte sistemin daha farklı işlediğini ve bu sayede ikametlerin taşınmasının kolay olmadığını kontrol altında olduğunun altını çizen Süleyman Kabağaç, "Eskiden form D dediğimiz bir sistem vardı. Muhtarlar binaları kontrol eder ve bu formları doldurarak ilgili Nüfus Müdürlüklerine verirdi. Bu sayede hangi evde kimin oturduğu, hangi evlerin boş olduğu bilinirdi. Bu kontroller ayda bir yapılırdı. Bu sistem kaldırılıp e-devlet üzerinden ikamet taşıma yapılmaya başlayınca ne yazık ki suistimaller de ortaya çıktı" şeklinde konuştu.

30 GÜN İÇİNDE İKAMETİ DÜŞER

Antalya Muhtarlar Dernek Başkanı Süleyman Kabaağaç, yapılan knotroller sonucunda aksi bir durum tespit edilmesi durumunda ceza kesildiğini da hatırlatırken 30 gün içerisinde kaydı yaptırılmayan vatandaşların ikametlerinin düştüğünü ve resmi kurumlar dahil işlem yapamadığını söyledi.

Haber: Yalçın KÜÇÜK