MODERNLİGİN VE TEKNOLOJİNİN İNANCA OLUMLU ETKİSİ VAR MI?

  • SUR YAPIIIIIII

İnsanlığın yaratılışından günümüze kadar evrim geçirdiği bir gerçektir. Gerek tarihi bulgular gerekse İlahi kitaplar insanlık nasıl bir evrim geçirdiği hakkında birçok bilgi vermektedir. İnsanlığın medeniyet evresine baktığımız zaman, Hz Âdemden başlayan teknolojik gelişimini kıyamete kadar imkânlar ve şartlar nispetince alçalmaya ya da yükselmeye devam ettirecektir. Hz Âdem ile başlayan risaletin, Kuran-ı Kerimin son kitap olmasından dolayı, din ve inanç açısından insanlığın düşüncesinin kıyamete kadar bu kitapta örnekleri verilen çerçeve içinde hareket edeceği su götürmez bir gerçektir. Çünkü İnsanlığın Yaratıcı olarak kabul ettiği değerlerle olan ilişkisinin tüm boyutları çeşitli örneklerle detaylandırılmıştır. Bundan dolayı insanlığın yaratıcıyla olan ilişkisi kıyamete kadar bu ölçüler/kıstaslar üzerinden değerlendirilecektir.

Yaratıcının İnsanlıktan ne istediğini anlatan bu kitap(kuran-ı Kerim) İslam literatüründe cahiliye olarak adlandırılan bir topluma indi. Bu insanlara ve topluma cahil demesinin ve cahiliye diye adlandırmasının sebebini, Allaha inanma noktasında dinle alakalı olmayan şeylere inanmaları ve bunları dinin bir parçası saymalarından dolayıdır. Yoksa o insanlar siyaset nedir bilmeyen, ticaretten anlamayan, medeniyetten uzak bilgisiz ilkel kabile insanları değildiler. 

Konuyu açmak adına bir örnek verirsek: o günkü insanların büyük çoğunluğu hayatlarını putlar, falcılar, kâhinler ve büyücülerin telkinleri/söyle(til)dikleri şekillendiriyordu. Özellikle cin inancı ve falcılık o günkü insanların hayatlarında çok önemli bir yer kaplıyordu. Hemen hemen tüm olumsuzlukları kötülükleri cinlere bağlar ve onlardan çok korkarlardı. Onların kötülüklerinden korunmak için çeşitli ritüeller yaparlardı. Bununla birlikte hayatlarını ise falcıların söylemlerine göre şekillendirirlerdi.

Yaşadığımız bu zaman dilimden şöyle geriye baktığımızda bu insanlarla aramızda yaklaşık 1450 yıl gibi uzun bir süre geçtiğini görürüz. İlim, bilim ve teknoloji konusunda olduğu gibi birçok konuda 1450 yıl öncesine nazaran geliştik olgunlaştık kemale erdik diyebiliriz. O zaman aynı gelişmenin kemale ermenin din ve inanç konusunda olmasını beklemekten daha doğal bir şey olmasa gerek. Çünkü 1450 seneki insanlara göre daha medeni ve bilgiliyiz. Bu da demektir ki onların cahil diye anılmalarına sebep olan davranışlarının bizim hayatımızda ve dünyamızda yerinin olmamasını gerekir.

Gel gör ki Sakarya Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr., Mehmet Tayfun Amman tarafından Sosyal ve Kültürel Araştırmalar Dergisinde yayımlanan Sakarya Üniversitesi Öğrencilerinin Büyü ve Fala Yönelik İnanç ve Uygulamaları  adlı çalışmanın sonuç bölümünde şu ifadelere yer verilmektedir: Buna göre, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimler öğrencilerinin fala çoğunlukla inanmadıkları, inananların ise aynı oranda inandıkları, fal baktıran Sosyal Bilimler öğrencilerinin %51,7, Fen Bilimler öğrencilerinin %61,7 olduğu görülmüştür. Fen Bilimler öğrencileri, Sosyal Bilimler öğrencilerine nazaran daha fazla fal baktırmaktadır. 

İlim ve medeniyet yuvaları olarak adlandırdığımız üniversiteler deki bu tabloya baktığımız zaman şaşırmamak elde değil. Çünkü biz O insanların putlara tapmasının, cinlerden korkmasının, büyücülerin falcıların esiri olmasının sebebinin ilimden teknolojiden uzak ve mahrum olmalarına bağlardık. Onun için bizim gözümüzde onların yaşadıkları yüzyıl cahiliye yüzyılı, kendileri de cahiliye insanı idiler. Oysa tüm bu teknolojik gelişmelere rağmen dünün cahil dediğimiz insanları gibi, bugünün insanlarının da büyük bir kısmı cinlerden, falcılardan, kahinlerden medet umuyor ve Cin’e bile Cin demeye korkarak üç harfliler diyor.

O zaman şu soruyu kendimize sormamız gerekiyor: Günümüz insanının dünün insanından inanç olarak ne farkı var? Bugün dünün insanı gibi elbiseler giymiyoruz, develere binmiyoruz veya aynı toplumda yaşamıyoruz diye cehalet bizden uzak mı? Yoksa uçan arabalarımıza, füzelerimize, iPhone’lerimize rağmen cinlerden korkup, falcılardan medet uman, Kuran-ı kerime ve inandığımızı söylediğimiz dinimize sırt dönmüş teknolojik modern cahiller miyiz? 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.