• SUR YAPIIIIIII
GÜNDEM Haber Girişi : 08 Ekim 2020 11:11

Mahallelinin Su Mücadelesi…

Mahallelinin Su Mücadelesi…
Büyükşehir Belediyesi’nin Yarbaşçandır Mahallesi’ndeki kaynak suyunu ‘Halk Su’ olarak kullanacak iddiası mahalle sakinlerini isyan ettirdi. Yöre halkı imza kampanyası başlattı.

Büyükşehir Belediyesi’nin Yarbaşçandır Mahallesi’ndeki kaynak suyunu ‘Halk Su’ olarak kullanacak iddiası mahalle sakinlerini isyan ettirdi. Yöre halkı imza kampanyası başlattı.

 

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in yerel seçimlerdeki vaatleri arasında yer alan ‘Halk Su’ projesi tartışmaya neden oldu. Finike’de yapılması planlanan proje iddiaya göre Konyaaltı’na alındı. Halk Su için Yarbaşçandır Mahallesi Kiraz mevkiinde bulunan su kaynağının kullanılacağını öğrenen bölge halkı imza toplayarak mücadele başlattı.

MÜCADELE BAŞLATTILAR

Antalya’da 2 bin rakımdan çıkan Pınargözü kaynak suyu, Yarbaşçandır ve Çitdibi mahallelerinde tarım alanlarının sulanmasında kullanılıyor. Milli Park sınırları içerisinde yer kaynak suyu, iddiaya göre borularla Çakırlar mevkiinde kurulacak olan fabrikaya taşınacak.

Büyükşehir Belediyesi’nin kuruluşu ALDAŞ’ın ölgeye giderek incelemelerde bulunduğunu öğrenen yöre halkı suyun ellerinden alınmaması için mücadele başlattı.

İMZA TOPLADILAR

Kaynak suyunu hem içme suyu hem de tarımsal sulamada kullanan iki mahallenin sakinleri, projenin yapılmaması için imza topladı. Çitdibi Mahallesi’nden 130 imza, Yarbaşçandır Mahallesi’nde ise 180 imza toplanırken köylüler suyun çıktığı yerde eylem yaptı. 300 haneyi etkileyecek projenin iptal edilmesini isteyen vatandaşlar, yaban hayatının da tehlikeye gireceğini iddia etti. 

“İÇECEK SU BULAMAYIZ”

Mahalleli Ahmet Çitfçi, “Bu su bizim her şeyimiz. Bahçemizde ve evlerimizde bu kaynaktan başka bir su kaynağımız yok” dedi. Ramazan Karul, “Bizim köyümüzün bu suya ihtiyacı var. Bir tane su kaynağımız kaldı. O da elimizden alınırsa içecek suyu da bulamayız” diye konuştu. Ali Rıza Kaşan da “Yaşım 83. Eğer bu suyun kaynağı giderse beslediği kaynaklar da yok olur” ifadelerini kullandı. Hüseyin Şay ise “Bu suya kadar düştünüz mü? Manavgat Çayı’ndan bu suyu alamaz mısınız?” sözleri ile tepki gösterdi.

“HALK DEĞİL, RANT SU”

Vatandaşlara destek için bölgeye giden AK Parti Konyaaltı İlçe Başkanı Tayfun Bayar ve Meclis Üyesi Durali Kolpak burada vatandaşlarla görüştü. Kaynağın çıktığı yerde incelemelerde bulunan Bayar, “Yapacakları depoda suyu biriktirip çakırlar bölgesine borularla indirecekler. Hem insan sağlığı bakımından sağlıksız, hem burada ki mahallelere büyük zararı var. Bu proje ‘halk su’ değil, ‘rant su’ projesidir. Halkımızla birlikte mücadele edeceğiz, suyumuza sahip çıkacağız” dedi.

“ÇANDIR FASULYESİ İÇİN TEHDİT”

Konyaaltı Belediye Meclis Üyesi Durali Kolpak da mahallesine yapılmak istenen projeye tepki gösterdi. Yarbaşçandır’daki su kaynaklarının zaten yetersiz olduğunu belirten Kolpak şunları söyledi: “Antalya’nın birçok yerinde kullanılabilecek yeterli su kaynağı varken, mahallelinin ihtiyacı olan bir su kaynağına göz dikilmesini anlayamıyorum. Su sıkıntısı Antalya’nın en önemli yöresel ürünlerinden ‘Çandır Fasulyesi’ için tehdit oluşturur, üretimini bile sıkıntıya sokabilir.”

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.