• SUR YAPIIIIIII
EKONOMİ Haber Girişi : 09 Kasım 2022 00:33

Maaşlara refah payı!

Maaşlara refah payı!
Asgari ücret, emekli ve memur zammı 2023 yılında ne kadar olacak? Yıl sonu yaklaştıkça milyonlarca emekli, memur ve işçi maaş artışlarını merak etmeye başladı. 4 aylık enflasyon yüzde 10,84 çıkarken yıl sonunda oluşacak

Asgari ücret, emekli ve memur zammı 2023 yılında ne kadar olacak? Yıl sonu yaklaştıkça milyonlarca emekli, memur ve işçi maaş artışlarını merak etmeye başladı. 4 aylık enflasyon yüzde 10,84 çıkarken yıl sonunda oluşacak 6 aylık rakamın üzerine bir refah payı da eklenmesi için çalışmalar sürüyor. Bu noktada emekli, memur ve işçilerin maaşları enflasyonun üzerinde artacak.

.Yaklaşık 14 milyon emekli, 4 milyondan fazla kamu çalışanı ve 1 milyona yakın sosyal yardım alan vatandaş ile birlikte 8 milyon civarında asgari ücretli, 'Ocak zammı ne ne kadar olacak' sorusunun cevabını bekliyor. Yapılacak maaş artışlarını belirleyecek en önemli parametre yine enflasyon olacak. Ancak bu yıl geçtiğimiz Ocak ayında olduğu gibi yine enflasyonun üzerinde bir refah payı verilmesi de gündemde.

EMEKLİ VE MEMUR TABAN MAAŞLARI DA ARTACAK

Yıl sonu ortaya çıkacak 6 aylık enflasyona bir ekleme yapılması, taban maaşların da artırılması söz konusu olabilecek. Bu çalışmalar alternatifli olarak değerlendirilirken kesin değerlendirme 6 aylık enflasyonun açıklanmasıyla yapılabilecek. Şimdi kimin maaşı ne kadar artacak tek tek bakalım...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLERİ

Bu kapsamdaki emekliler yılda iki kez enflasyon artışı alıyor. Bu oran da son 6 aylık enflasyona göre belirleniyor. Buna göre SSK VE Bağ-Kur emeklilerine Ocak ayında son 6 aylık enflasyon oranı kadar artış yapılacak.

MİLYONLARA REFAH PAYI YOLDA

4 aylık enflasyon verisine göre SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin enflasyon artışı şu anda yüzde 10.84 olarak hesaplandı. Buna Kasım ve Aralık aylarının enflasyonu da eklendikten sonra kesin rakam ortaya çıkacak. Ancak bu noktada 6 aylık enflasyonun üzerine 5-10 puanlık bir refah payı eklenmesi de söz konusu olabilecek.

Bu durumda emeklilerin maaş artışları 6 aylık enflasyonun üzerinde olacak. Burada eklenecek refah payı artışının kaç puan olacağı ile ilgili alternatifli bir çalışma yapılacak. Yıl sonu enflasyon hedefleri üzerinden bir hesap yapıldığında refah artışıyla birlikte SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin enflasyon artışının yüzde 30'u geçmesi bekleniyor.

SSK ve Bağ-Kur emeklilerine Temmuz'da taban maaş artışı da yapılmıştı. Burada en düşük maaş 3.500 TL'ye çıkartılmıştı. Bu noktada Ocak ayında 3.500 TL olan taban maaşın da artırılması söz konusu olacak. Bu noktada taban maaşın asgari ücret ile eşitlenmesi noktasında yoğun talepler var. Emeklilerin maaş dengeleri de gözetilerek bir taban maaşın belirlenmesi söz konusu olacak.