KUR’AN’DA YAHUDİLERE LANET EDİLME SEBEBLERİ-1: İNKÂR*

  • SUR YAPIIIIIII

Kur’an, Yahudileri bazı özelliklerinden dolayı hem bu dünyada hem de ahirette lanetlediğini belirtmektedir. Bu sebeplerden ilki hakkı inkâr etmeleridir. Sözlükte, “hoş görmemek, kabul etmemek, reddetmek” gibi anlamlara gelen inkâr kelimesi “küfür” kelimesinin karşılığında kullanılmaktadır. Terim olarak ise, “Allah’tan alıp din adına tebliğ ettiği hususlarda peygamberi tasdik etmemek, ona inanmamak” anlamına gelmektedir. 

Kur’an, peygamberleri ve onların getirdikleri şeyleri yalanlayıp inkâr etmeleri sebebiyle Yahudilerin lanetlendiğini haber vermektedir. Medine Yahudileri Hz. Peygamber’in tebliği karşısında “kalplerimiz perdelidir” (2/88), yani senin söylediklerin bizim aklımıza yatmıyor diyerek onu inkâr etmişlerdir. Onlardaki bu anlayamama ve akıl edememe ya da kendilerinde bulunan fiziki bir kusurdan değil, gerçeği bilmelerine rağmen küfürlerinden ve işlerine gelmemesinden nedeniyledir. 

 

Yahudilerin İslamı ve peygamberi inkâr sebeplerine birkaçına değinecek olursak; 1-Yahudiler, daha önceden olduğu gibi gönderilecek son peygamberin de kendi aralarından çıkacağına inanıyorlardı. Fakat Allah, Hz. Muhammed’i (s.a.s.) peygamber olarak gönderince bu durumu hazmedemediler. Bu nedenle onu yalanlayıp inkâr ettiler. 2. Onların Hz. Muhammed’in (s.a.s.) elçiliğini benimsemeleri başkanlıklarının, mal ve servetlerinin elden gitmesi demekti. Bu nedenle onun peygamberliğini kabul etmediler. 3. Belki de onlar, peygamberin kendilerine değil de sadece Araplara gönderilmiş olduğunu sandılar. Bu nedenle de onu inkâr ettiler. Bu sebeplerden dolayı Allah onlara lanet etmiş ve onları ahiretin hayırlarından uzaklaştırmıştır. Bu üç maddeden de anlaşılmaktadır ki Yahudiler sırf kendi dünyevî menfaatleri uğruna Hz. Muhammed’i (s.a.s.) ve onun getirmiş olduğu şeyleri inkâr etme yolunu seçmişlerdir. 

 

Bunun yanında Hz. Muhammed’e (s.a.s.) hakaret etme, onu zemmetme ve kınama, onunla alay etme ve istihza yoluyla küfürde daha da derinleşmişlerdir. Bu da onların Allah’ın lanetine uğramalarına sebep olmuştur. Bu inkâr etme işi cehaletten değil, bile bile gerçeği inkâr etmekten kaynaklanmaktaydı. Zira Allah, “Yanınızdaki (kitapları) tasdik edici olmak üzere…(3/81)” buyurmaktadır. Bu da “Tevrat’ta Hz. Muhammed’in (s.a.s.) nübüvvetine delalet eden âyetleri tasdik edici olarak” anlamına gelmektedir. Bu bilgi Yahudilerin yanlarında olmasına rağmen onu kabul etmemişlerdir. Bu da onların yaptığının inadına bir inkâr olduğunu açıkça göstermektedir. Zira Yahudiler Hz. Peygamber’in peygamberliğini “kendilerine kitap verdiklerimiz onu (o kitaptaki peygamberi), öz oğullarını tanıdıkları gibi tanırlar. Buna rağmen onlardan bir gurup bile bile gerçeği gizler” (2/146)  âyetinin de ifade ettiği gibi Hz Muhammed’in (sav) son Peygamber olduğunu çok iyi biliyorlardı. 

 

Yahudilerin lanete uğramalarının bir nedeni de puta tapanları müminlere tercih etmeleridir. Yahudiler bir taraftan kendilerinin doğru yolda olduklarını iddia ederken diğer yandan müşrikleri Müslümanlardan üstün tutuyorlardı. Rivayet olunduğuna göre Yahudilerden bir grup Hz. Muhammed’e (s.a.s.) karşı savaşta müşriklerle ittifak yapmak üzere Mekke’ye gitmişlerdi. Mekkeli müşrikler Yahudilerin Ehl-i kitaptan oldukları için Hz. Muhammed’e (s.a.s.) daha yakın olduklarını iddia etmişlerdir. Ancak onların, kendi putlarına secde etmeleri halinde kalplerinin mutmain olacağını söylemişlerdir. Bunun üzerine Yahudiler putlara secde etmiş ve müşriklerin Müslümanlardan daha doğru yolda olduklarını belirtmişlerdir

 

Bu nedenle âyet onları “zalimler” olarak nitelendirmiş ve ebedi lanet içinde kalacaklarını haber vermiştir. Görüldüğü gibi Yahudilerin inkârı bilgisizlikten değil, tamamen Hz. Peygamber’e ve Müslümanlara besledikleri haset ve kıskançlıktan ötürüydü. Onların haset ve kıskançlıkları Hz. Peygamber’e iman etme hususunda önlerine set çekmiş ve hidayete ermelerine engel olmuştur. 

*Bu yazı Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, İslâmi İlimler Fakültesi, Tefsir Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Enver BAYRAM’ın Amasya İlahiyat Dergisi Aralık / 2020 de yayınlanan KUR’AN’DA YAHUDİLERE LANET EDİLME MESELESİ adlı makalesinden alıntılanmıştır.