• SUR YAPIIIIIII
SAĞLıK Haber Girişi : 09 Ekim 2020 15:52

Kuluöztürk’ten zam açıklaması

Kuluöztürk’ten zam açıklaması
Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (Sağlık Sen) Antalya Şube Başkanı Sinan Kuluöztürk, aile hekimlerinin kira sözleşmelerine yapılan zam oranlarını eleştirdi.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (Sağlık Sen) Antalya Şube Başkanı Sinan Kuluöztürk, aile hekimlerinin kira sözleşmelerine yapılan zam oranlarını eleştirdi.

 Türkiye İstatistik Kurumu Eylül ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Tüketici fiyat endeksi  yıllık yüzde 11,75 olarak açıklandı. Tüketici Fiyat Endeksi Eylül ayında, geçtiğimiz aya oranla yüzde 0,97, 2019 yılının Aralık ayına göre yüzde 8,33 olarak gerçekleşti. Tüketici fiyat endeksinin açıklanmasıyla birlikte önümüzdeki Ekim ayında kira artış oranlarının ne kadar olacağı ortaya çıktı. Ekim ayında kiralara ne kadar zam geleceğiyle ilgili konuşan Sağlık Sen Antalya Şube Başkanı Kuluöztürk, kira sözleşmelerinde zam oranları sözleşme serbestisinin bulunması nedeniyle değişiklik gösterebildiğini hatırlattı.

 Özel kira sözleşmelerine, tüketici fiyat endeksi üzerinden zam yapma şartı getiren yasa TBMM’de kabul edilmesine rağmen aile hekimlerinin kiraları üretici fiyat endeksi esas alınarak arttırıldığını, bu durum sonucunda ortaya çok yüksek zam oranları çıktığını vurgulayan Başkan Kuluöztürk, “Kamuya ait binalarda kiracı olarak hizmet veren aile hekimleriyle yapılan kira sözleşmelerinde Hazine Taşınmazlarının İdaresi Hakkındaki Yönetmelik’in temel alınıyor. Yönetmelikte ‘O yılın Eylül ayı üretici fiyat endeksi değerinin, bir önceki yılın Eylül ayı ÜFE değerine göre artışı oranında artış yapılır’ maddesi yer alıyor. Haliyle 2020’nin Eylül ayında yenilenen kira sözleşmelerinde söz konusu ayın ÜFE değeri, 2019 yılının aynı dönemine oranla büyük bir fark söz konusu. Bu fark nedeniyle aile hekimlerimizin kira sözleşmelerinde yüzde 40’ları aşan artışlar gerçekleşiyor” dedi.

 “Ortaya çıkan verilere göre kirası bin lira olan bir kişi, Ekim ayı için için yüzde 11,47’lik artış sonucunda 114,70 lira daha fazla ödeyecek. Yani geçtiğimiz ay bin lira kira ödeyen bir kişinin kira için ödeyeceği bedel bin 114 lira 70 kuruşa yükseldi. Enflasyona göre kira artış oranı hesaplamasıyla ev sahibinizin ya da iş yeri sahibinizin uygulayacağı en yüksek zam oranı belirlenir. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji Bütçe Başkanlığı 'nın hazırladığı Orta Vadeli Ekonomi Programı çevresinde geçtiğimiz Eylül ayında açıklamalarda bulunulmuş ve açıklamalarda Yeni Ekonomi Paketi kapsamında kira artış oranına dair üst sınırın tüketici fiyat endeksi oranlarına göre belirlenmesine karar verilmişti. Bundan dolayı artık kira artış oranlarındaki üst sınır tüketici fiyat endeksi oranlarına göre hesaplanıyor ve kiracılara tebliğ ediliyor” açıklamalarını sürdüren Kuluöztürk, aile hekimlerinin kamu hizmeti yaptığının altını çizdi. Kuluöztürk, “Aile hekimlerimizin mağdur olması muhtemel ve bu nedenden ötürü zammın tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Sağlık Sen olarak aile hekimlerine masraflarını karşılaması için ödenen Cari Gider Ödeneği’ne yapılan oranı kadar kira sözleşmelerine de zam yapılması bu konuda bir çözüm üretebilir. Özel sektörde dahi uygulanmayan zam oranlarının kamu hizmeti veren aile hekimlerine uygulanması ortada bir haksızlık olduğunu gösteriyor” diye konuştu.

 Aile hekimlerinin yaşadığı sorunun ortadan kaldırılması için çaba gösterdiklerini dile getiren Kuluöztürk, “Ülke genelinde 15 bine yakın aile hekimimiz kamudan kiraladıkları binalarda hizmet veriyor ve şu an çoğu aile hekiminin genel giderleri yüzde 30 civarında artmış oranda. Bu artışın üstüne bir de bu kira zamları yansırsa aile hekimlerinin sayısında ilerleyen günlerde düşüşler yaşanabilir. Bunun sonucundaysa sağlık sistemimizde aksamalar neden olabilir. Tüm bunların önüne geçilmesi noktasında sendika olarak üzerimize düşen her şeyi yapmaya hazırız” diyerek sözlerini noktaladı. 

Mehmet ÖZCAN

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.