• SUR YAPIIIIIII
GÜNDEM Haber Girişi : 16 Aralık 2022 15:03

Koru, dönüştür ve uyum sağla

Koru, dönüştür ve uyum sağla
21’inci yüzyılın ekonomik sisteminde yaşanan ciddi değişimlerde önemli rolü olan girişimcilik konusunda bu yıl ‘Koru, Dönüştür ve Uyum Sağla’ mottosuyla iklim değişikliği ve sürdürülebilir çevre başlığında gerçekleşen ANSİAD 20. Girişimcilik Günleri’nde ö

21’inci yüzyılın ekonomik sisteminde yaşanan ciddi değişimlerde önemli rolü olan girişimcilik konusunda bu yıl ‘Koru, Dönüştür ve Uyum Sağla’ mottosuyla iklim değişikliği ve sürdürülebilir çevre başlığında gerçekleşen ANSİAD 20. Girişimcilik Günleri’nde ödüller sahiplerini buldu.

Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD) tarafından bu yıl 20’ncisi gerçekleştirilen ANSİAD Girişimcilik Günleri Ödül Töreni ve Kapanış Kokteyli Akra Hotel’de tamamlandı. Geceye, Antalya Bilim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, Muratpaşa Belediyesi Başkan Vekili Hüseyin Sarı, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Meclis Başkanı Ahmet Öztürk, Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, Batı Akdeniz Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (BAKSİFED) Başkanı Abdullah Erdoğan, HABİTAT Derneği Yönetim Kurulu Başkanı & GEN Türkiye Başkan Yardımcısı Sezai Hazır, ŞirketOrtağım Melek Yatırımcı Ağı Başkanı Mehmet Buldurgan ve çok sayıda davetli ile iş insanı katıldı. Törenin açılış konuşmasını gerçekleştirilen ANSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Akın Akıncı, Batı Akdeniz Bölgesi’nde üniversiteler, teknokentler, kamu kurumları ve sivil toplum ile yürüttükleri 20 yıllık etkinlikten gurur duyduklarını kaydederek, “Binlerce gencimizle çağın getirisi olan girişimcilik kültürüne katkı koymak ve sorunların tespitinde, çözümlerin tartışılmasında bir alan oluşturmak için 20 yıldır bu amaca hizmet ediyoruz” dedi.

EKONOMİK BÜYÜMENİN TEMELİ: GİRİŞİMCİLİK

Dünyanın içinde bulunduğu küresel krize işaret eden Başkan Akıncı, “Güçlü bir ekonominin önemi bize bir kez daha hatırlatıyor ki gençlerimizin çağa uygun çözümler üretmeye, bu konuda çalışmaya ihtiyaçları var. Bu sebeple, ekonomik büyümenin temel unsurunun girişimcilik olduğuna işaret ederek, bu kültüre katkı koymak için çaba gösteriyoruz” diye konuştu.

İLK MELEK YATIRIM AĞINI OLUŞTURDUK

İklim krizi, ekonomi gibi birçok konuda yenilikçiliğe dayalı bir ekonomik kalkınma hedefinin iş dünyası olarak odak noktalarında olduğunun altını çizen ANSİAD Başkanı Akın Akıncı sözlerini şöyle sürdürdü; “Bu düşünceyle bu yıl Akdeniz Üniversitesi ve Antalya Teknokent ile bir melek yatırım ağı kurarak gençlerimizin desteklenmesi konusunda önemli bir vizyonu ortaya koyduk. Batı Akdeniz Bölgesi’nde ilk olan ANSİAD-Antalya Teknokent Melek Yatırım Ağı ile fikirleri sermayeyle buluşturmayı, bölgesel yatırım ekosistemi kültürünün oluşturulması ve güçlendirilmesi, erken aşama teknoloji girişimlerini geliştirmeye yönelik yatırım fırsatlarının artırılmasını hedefliyoruz.”

MESLEK LİSELERİ İÇİN MARATON

Antalya İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Habitat Derneği iş birliğinde gerçekleştirdikleri Mesleki Eğitimde Yenilik Maratonu ile 18 meslek lisesinden 54 öğrenci ile bir araya geldiklerini kaydeden Başkan Akıncı, “Meslek liselerimizde öğrenim gören gençlerimiz için temel amacımız vasıflı yeni elemanların yetiştirilmesi için kullanılabilecek çeşitli eğitim metotları, iklim krizi, sürdürülebilirlik, çevre ve sosyal sorumluluk alanında projeler oldu. Bu vesileyle bir koçluk sistemi gibi çalışan, okul-işletme iş birliği stratejisiyle geliştirdiğimiz, okullarımız ve iş dünyası arasında bölgemizde model olan bir çalışmaya daha imza attık” dedi.

YOLUNUZ AÇIK OLSUN

Batı Akdeniz Bölgesi’nde aynı masada buluşarak girişimcilik ekosisteminin sürdürülebilirliği için çalıştıklarını dile getiren Başkan Akıncı sözlerini şöyle sürdürdü; “ANSİAD lokomotifinde ilerleyen girişimcilik çalışmalarının neredeyse çeyrek asırdır devam eden projelerine destek veren, bizlerle beraber bu ekosistemi büyüten yolcularına ve ekosistemimizin ayrılmaz parçası girişimcilik eğitmenlerimiz ve genç girişimcilerimize minnetle teşekkürlerimi sunuyor, ödül alan, bu sürecin bir parçası olan tüm gençlerimizi tebrik ediyor, Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Gençler, cumhuriyeti biz kurduk, onu yaşatacak ve yükseltecek olan sizsiniz’ sözlerini hayatınızın her aşamasında hatırlamanızı temenni ediyorum. Yolunuz açık, kılavuzunuz Mustafa Kemal Atatürk olsun.”

BÜTÜNÜN EN YÜKSEK HAYRINA İŞLER YAPIYORUZ

ANSİAD Girişimcilik Çalışma Masası Başkanı Işık Yargın, girişimcilik kavramının dönüşüme ve değişime uğradığını kaydederek, “Bu dönüşümle beraber gençlerimize iklim ve çevre sorunlarını, yoksulluk ve gıda krizine dikkati çekerek bu alana işaret ediyoruz. Çünkü girişimciliğin tanımında olan şey tehdit ve fırsatların farkına varan ve bu fırsatı değerlendirerek dönüştüren eylemlerde bulunan kişiler” dedi. Gençlerin fikirlerine güvendiklerini kaydeden Yargın, “Biz 20 yıldan bu yana süren bir iş değil, ilk 10 yılında sürdürülebilirliğe hizmet ettiğimiz faaliyetleri hayata geçiriyoruz” diye konuştu. Sürdürülebilirliğin ‘şimdiyi yaşarken, geleceği harca’ tanımına dikkati çeken Yargın, “Benim sürdürülebilirlikle ilgili şahsi tanımıma gelecek olursak, bütünün en yüksek hayrına işler yapmak olarak tarif edebilirim. Dolayısıyla ANSİAD 57 paydaşıyla bu yolculuğu yapıyor, yani toplumun bütününün faydası için çalışan kurumlar olarak bir aradayız. Kamu özel sektör ve sivil toplumla Batı Akdeniz Bölgesi’nin 7 üniversitesiyle iş birliği içerisindeyiz” diye konuştu. Teknoloji ve dijital çağın getirisi olan her alanda üniversite ve lise öğrencileriyle bir arada olduklarını dile getiren Yargın, “Bütün bunlar bir emekti ancak gençlerimizin açık zihinleri bunu sağladı. Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarının 17’sine de kulak verelim, bu salonda olan bizler el ele vererek yarınları kurtaralım, buna muktediriz. Tüm gençlerimizi tebrik ediyor, değerli paydaşlarımıza, emek veren herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.

YILIN BAŞARILI GİRİŞİMCİSİ İBRAHİM ÖZEKİCİ

2022 ANSİAD Yılın Girişimcisi Ödülü, gelişen teknoloji, değişen beklenti ve ihtiyaçlar konusunda, ağırlıklı olarak tarım ve konaklama endüstrisine odaklı bir IoT projesi olan, dijital tarımsal takip amaçlı kablosuz izleme sistemi VAPS projesindeki başarısı ve örnek girişimciliğinden dolayı bölgemizin değerli genç iş insanı, Startup call VAPS Kurucu Ortağı & Baş Geliştiricisi ve VERİTEL İletişim Sistemleri San.Tic.A.Ş. Proje Yöneticisi İbrahim Özekici’nin oldu. Girişimci olarak en büyük ödülün çabaların takdir edilmesi ve emeklerin değer görmesi olduğunu kaydeden İbrahim Özekici, Üretim sürecinin temel taşını girişimcilik olarak gören, yaşadığı şehre değer katan, yenilikçi fikirlere açık, Antalya’nın saygın bir kurumundan bu ödülü almak beni gururlandırdı. Bu ödülü bana layık gören, yaptığı sosyal sorumluluk projeleriyle bulunduğu coğrafyada varlığını her an hissettiren ANSİAD’a, saygın üye ve yöneticilerine teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum” diye konuştu.

GÜNGÖR PEKŞEN YEŞİL DÖNÜŞÜM ÖDÜLÜ CEM ARÜV’E

ANSİAD’ın geçen yıllarda kaybettiği Geçmiş Dönem Başkanı ve Yüksek Danışma Kurulu Başkanı değerli girişimci iş insanı merhum Güngör Pekşen anısına 2010 yılından bu yana verdiği ve bu yıl ismi ANSİAD Girişimcilik Günleri Güngör Pekşen Yeşil Dönüşüm Ödülü olarak değiştirilen; İklim ve çevre sorunlarına duyarlılığı, sürdürülebilir çevre bilincini uyandırmak için gösterdiği yoğun çaba ve sürdürdüğü değerli çalışmalar nedeniyle Arüv Çevre A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı & ANSİAD İklim Değişikliği ve Çevre Çalışma Masası Başkanı Cem Arüv’ün oluyor. İklim değişikliği ve çevre konusunun dünyamızın karşılaşmış olduğu en ciddi sorunlardan biri olduğuna işaret eden Cem Arüv, “İstanbul Politikalar Merkezi’nin hazırlamış olduğu rapora göre 2030 yılı projeksiyonunda Türkiye’nin üreteceği karbon miktarı 340 milyon kilogram yıl, fakat Türkiye Cumhuriyeti Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın COP27’de taahhüt etmiş olduğu karbon miktar 780 milyon kilogram yıl. Projeksiyonun neredeyse yarısı. Bu projeksiyonu niye yaptılar, kilogram başına karbon miktarına kaç para harcayacağımızı görmek için, 170 dolar” dedi. AB Gümrük Birliği Anlaşması ve karbon fiyatının belirlenmesi konusuna dikkati çeken Arüv, AB Yeşil Mutabakat sürecine uyum sağlama konusunda çalışma yapılması gerektiğine ve 1 Ocak 2023 tarihi itibariyle karbon vergisi uygulamalarının AB sınırlarında uygulanacağına işaret etti.

Arüv sözlerini şöyle sürdürdü; “2023’te farklı bir dünyaya geçtiğimiz, özellikle ticaretimiz açısından çok hızlı bir şekilde geçmek zorunda kalacağımız bir yıl olacak. Kurallarını bizim koymadığımız, işleyişinin ne şekilde olacağına özellikle ihracat yaptığımız ülkelerin karar verdiği, bizim uygulamakla mükellef olduğumuz pek çok düzenleme ve yaptırımla karşı karşıyayız. Ülkemizde iklim yasasının geçmesiyle birlikte bir mevzuat tsunamisiyle karşı karşıya kalacağız iş dünyası olarak. Şu anda uygulanmakta olan pek çok mevzuatta çok hızlı bir şekilde değişmek zorunda kalacak. İktidarın ilk uygulamak zorunda olacağı iş bu olmak zorunda. Dolayısıyla şu anda iş dünyası, STK ve yerel yönetimler olarak bir baskı unsuru olmak zorundayız.” Gençlerle bir arada olmanın kendisini heyecanlandırdığını ve umut verdiğini kaydeden Arüv, “Çok başarılı bir işe imza atıyor olmanız beni mutlu ediyor. Bugün bu ödül için ve gençlerimize dokunduğunuz için çok teşekkür ediyorum” dedi.

GELECEK İÇİN SÜRDÜRÜLEBİLİR ADIMLAR ATMAK

Son yüz yılda sürdürülebilirlik, döngüsel ekonomi, iklim krizi, karbon ayak izi ve yeşil dönüşüm konularının ön plana çıktığı günümüzde, ANSİAD 20. Girişimcilik Günleri kapanış etkinliği kapsamında ‘Gelecek İçin Sürdürülebilir Adımlar Atmak’ paneli gerçekleşti. ANSİAD Girişimcilik Çalışma Masası Başkanı Işık Yargın moderatörlüğünde gerçekleştiren panele, HABİTAT Derneği Yönetim Kurulu Başkanı & GEN Türkiye Başkan Yardımcısı Sezai Hazır, ŞirketOrtağım Melek Yatırımcı Ağı Başkanı Mehmet Buldurgan konuk oldu. Türkiye’de girişimcilik ekosisteminin konuşulduğu toplantıda, melek yatırımcılık, dijitalleşme konusunda yapılan çalışmalar ve girişimcilik ele alındı.

 

BATI AKDENİZ GİRİŞİMCİ ADAYLARINA ÖDÜL

ANSİAD 20. Girişimcilik Günleri kapsamında ‘Bi Düşünsen Bulursun’ sloganıyla düzenlenen ANSİAD 10. İş Fikri Proje Yarışması’na bu yıl 41 takım ile 80 öğrenci başvurdu. Ön elemeyi geçen 41 takım eğitim ve mentorluk programına dahil oldu. Fikirlerini geliştirip sunuma aktaran 26 takım ön jüri değerlendirmesine katıldı. 10-11 Aralık’ta yapılan ön jüri değerlendirmelerinden 8 adet ön lisans ve lisans, 6 adet yüksek lisans ve doktora olmak üzere toplam 14 takım finale kaldı. 14 projenin finalde yarışarak, iki ayrı kategoride ilk üç başarılı projenin ödüllendirildiği yarışmada, ön lisans ve lisans kategorisinde;

 

Süleyman Demirel Üniversitesi öğrencileri İsmail Elibol ve Kevser Kanaaltı ‘TakBiŞarj’ projesiyle birinci;

Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi öğrencileri Abdülkadir Ertürk ve Mesut Karatuğ, ‘Solar Check-Up’ projeleriyle ikinci;

Akdeniz Üniversitesi Korkuteli Meslek Yüksek Okulu öğrencileri Doğukan Atçı ve Süleyman Çamlıca, ‘Doğa ve Çevre Koruma (SCP)’ projeleriyle üçüncü oldular.

 

Yüksek Lisans ve Doktora kategorisinde;

Süleyman Demirel Üniversitesi’nden Emre Uygun, Münevver Yıldız, Elif Ceren Yıldırım ve Murat Onur Yıldırım ‘Depat’ projeleriyle birinci;

Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nden Zeynep Erbaş ve Fatih Gençtürk, ‘Yerinde Teslimat’ projeleriyle ikinci;

Akdeniz Üniversitesi’nden Büşra Atkesen ve Betül Taşkıran, ‘Greenlig’ projeleriyle üçüncü oldular.

HABER MERKEZİ