ÖZEL HABERLER Haber Girişi : 20 Kasım 2023 12:21

Korsanlar bıktırdı

Korsanlar bıktırdı

Antalya Sürücü Kursları ve Çalışanları Dernek Başkanı Hakan Akan, korsan yollarla direksiyon eğitimi verenlerden dert yanarken yetkililerin bu konuda önlem alması gerektiğini söyledi. Akan ayrıca, yılbaşından sonra harçlarla birlikte ehliyetin maliyetinin 20 bin lirayı bulabileceğini kaydetti.

Hakan Akan, sürücü adaylarının korsan direksiyon hocalarına yönelmesi durumunda yanlış bilgi sahibi olabileceklerine dikkat çekerken   "Trafik kurallarının doğru öğretilmemesi, sürücü adaylarının güvenli bir şekilde eğitilmemesi ve trafik kazalarına neden olabilecek riskler barındırabilir" dedi.

Akan, kaçak direksiyon dersi verenlerin herhangi bir kuruma bağlı olmadan çalışarak hem trafik güvenliğini tehlikeye attığını hem de sürücü kurslarını ekonomik kayba uğrattığını söyledi.

YASA VE YÖNETMELİKLERE AYKIRI

"Korsan direksiyon öğretmenlerinin faaliyet göstermesi, genellikle yasalara ve yönetmeliklere aykırıdır" diyen Başkan Akan, "Resmi olarak yetkilendirilmemiş kişilerin sürücü adaylarına eğitim vermesi hem sürücülerin hem de diğer trafik kullanıcılarının güvenliğini tehdit edebilir. Yasal düzenlemelere uymayan, gerekli eğitim ve denetimlerden geçmemiş kişilerin bu tür faaliyetlerde bulunması trafik güvenliği açısından ciddi riskler oluşturabilir. Bu konuda yetkililerin ve ilgili kurumların müdahalesi ve denetimi önemlidir" şeklinde konuştu.

SEKTÖRÜN KAZANCINI ÇALIYORLAR

Sürücü kurslarında SGK'li personel çalıştırdıklarını, kurum binalarına kira ödediklerini ve demirbaş araçlar satın aldıklarını anlatan Sürücü Kursları ve Çalışanları Dernek Başkanı Hakan Akan, "Bunu dışarıda kaçak olarak yapan kişinin herhangi bir gideri olmuyor. Böyle olduğu için dip fiyatlar vererek sektörümüzün kazancını çalıyorlar" dedi.

CİDDİ SIKINTILAR YAŞAYABİLİRLER

Kaçak eğitim verenlerin araçlara çift pedal sistemini taktıklarını aktaran Hakan Akan, "Bu yasal değil. Aracın teknik özellikleriyle oynandığı için muayene istasyonlarından geçmiyor. Vatandaşlarımızın ruhsatında 'sürücü eğitim aracı' ibaresi olmayan bir araçla eğitim almamasını tavsiye ederiz. Eğer eğitim alacaklarsa eğiticinin bir kuruma bağlı olmasını sorgulasınlar. Aksi durumda gerçekten ciddi sıkıntılar yaşayabilirler" uyarısında bulundu.

EHLİYET 20 BİN LİRAYI GEÇEBİLİR

Şu anda kurs ücretlerinin 9-10 bin lira civarında olduğunu dile getiren Hakan Akan yılbaşından itibaren kurs ücreti ve harçlar dahil bir ehliyetin maliyetinin 20 bin lirayı bulabileceğini ve hatta geçebileceğini dile getirdi.Akan, "2024 yılında ehliyette kurs, harç ve sınav bedelleri artıyor. Ehliyet almak isteyenler kurs ücreti ve harçlarla beraber bu yıl yaklaşık 10 bin lira öderken, gelecek yıl zamlarla beraber fiyat 20 bin lirayı geçecek" dedi.

Haber: Yalçın KÜÇÜK