• SUR YAPIIIIIII
YEREL YÖNETİMLER Haber Girişi : 09 Nisan 2024 20:56

Konut alacağım derken!

Konut alacağım derken!

Emlakçılar İş Takipçiler ve Oto Galericiler Esnaf Odası Başkanı İsmail Çağlar, konut alacak olan vatandaşlara uyarıda bulunurken “Konut fiyatlarında yaşanan artıştan dolayı vatandaşlar ev sahibi olabilmek için yeni arayışlara girdi. Arsa sahiplerinin müteahhit firmalarla anlaşarak arsa payı karşılığı ev sahibi olmaya çalışıyorlar. Arsa payı ile alınan hisselerdeki riskler çok fazladır” dedi.

 “Vatandaşlarımız konut alayım derken evdeki bulgurdan da olmasın” diyerek vatandaşlara uyarıda bulunan Başkan Çağlar, “ Birçok firmanın kampanyasını takip ediyorum. Türkiye ve KKTC’de arsa payı karşılığı ev sahibi olmak isteyenlere firmalar çeşitli fırsatlar sunduklarını iddia ediyor. Biz ise vatandaşlarımızı uyarmak istiyoruz. Arsa payı ile alınan hisselerdeki riskler çok fazla. Henüz tarihi belli olmayan teslim sözlerine sözlü olarak inanılmaması, tapu ve kat karşılığı sözleşme yapılmasına dikkat edilmesi gerektiğini söylemek isteriz” ifadelerini kullandı.

“UCU AÇIK HİÇBİR ŞEYE İTİMAT EDİLMESİN”

Gayrimenkul sektöründe yaşananlar ve yüksek fiyat artışları ev sahibi olmak isteyenleri başka seçeneklere yönlendirildiğini aktaran Başkan İsmail Çağlar,  “Türkiye ve KKTC’de arsa sahibi olan insanların müteahhit firmalarla anlaşarak arsa payı karşılığı ev sahibi olmaya çalışan “İnsanların daha ucuza konut sahibi olmanın yollarını aramalarını çok iyi anlıyorum ama bunun da birçok riskinin olduğunu akıllarından çıkarmasınlar. Zaten bu konuda da firmalarla yaşadıkları sorunlardan dolayı vatandaşlar odamıza şikâyetlerde bulunuyor” şeklinde konuştu.

OLASI RİSKLER HAKKINDA BİLGİ VERDİ

Olası riskler hakkında da bilgiler veren Emlakçılar İş Takipçiler ve Oto Galericiler Esnaf Odası Başkanı İsmail Çağlar,  “Arsa payı ile alınan hisselerdeki riskler çok olduğundan dolayı teslim tarihi sözlü olarak ifade edilen hiçbir sözleşmeye kesinlikle imza atılmasın.  Sözleşme yapılırken ise tapu ve kat karşılığı sözleşme yapılmasına kesinlikle dikkat edilsin. Ucu açık hiçbir şeye sözlü veya yazılı olarak itimat edilmemesi gerekir. Mutlaka bir hukukçudan destek alınmalı veya odamızla irtibata geçilebilir. Tapu mutlaka aranmalı, köklü firmalar öncelikle tercih edilmelidir. Daire getirili arsaları almak isteyen vatandaşlarımız imzaladıkları sözleşmeleri çok dikkatli bir şekilde kontrol edip imzalamalıdır” açıklamasında bulundu.

NOTERDEN VERİLEN VEKALETNAMELERE DİKKAT!

“En önemlisinin ise arsa paylama şekliyle konut edinmek için noterden verilen vekaletnamelerin çok dikkatli okunması gerekmektedir, bu noktada da kesinlikle bir avukattan destek alınması gerekmektedir” diyen Başkan İsmail Çağlar şöyle konuştu: “Müteahhit ya da yüklenicinin arsa sahibi paylaşımındaki oranı artırdığı zaman kendi paylarına düşecek dairenin payını da artıracaklar “Bu nedenle müteahhit ya da yüklenicinin alacakları daire sayısı ve oranı da yükselmektedir. Bundan dolayı verilen vekaletnamelerde mutlaka proje de konut veya sözleşmeden kaynaklanan tüm oran artışlarına, yükselen oranda ortak olması ibaresi konulması önem arz etmektedir.  Birçok firmanın bu amaçla piyasada “Odamıza bu tür firmalarla sorun yaşayanlardan çok fazla şikâyet geldiği için biz de bu şekilde kampanyalar düzenleyen firmaları takip ediyoruz. Birçoğunun tutamayacağı sözler verdiklerine şahit oluyoruz, çünkü verdikleri sözlerin gerçekleşmesi şu anki piyasa koşullarına göre çok zor. Bu tür firmalar hem vatandaşları mağdur ediyor hem de bu şekilde organizasyonları yapan kişi veya firmalar sebepsiz bir zenginleşme yaşıyor.” 

ACİLEN YENİ TEDBİRLERE İHTİYAÇ VAR

Bazı firmaların haksız kazanç elde ettiğini aktaran ve acilen yeni tedbirlerin alınması gerektiğinin altını çizen Başkan İsmail Çağlar, “Arsa sahiplerinin, ucuz konut hayali kurarken tam olarak hangi risklere evet dediklerinin de farkında değiller. Arsa tedariki ile birleşerek konut sahibi olmak isteyen vatandaşların bu haklı talebinin istismar edilmemesi ve ellerindeki birikimlerin de heba olmaması için mutlaka acilen yeni tedbirlere ihtiyaç duyuluyor. Umuyoruz ki devlet yetkilileri bu konuyla ilgilenecektir” dedi.

Haber: Yalçın KÜÇÜK