• SUR YAPIIIIIII
GÜNDEM Haber Girişi : 01 Aralık 2022 12:02

Klima bakımını ihmal etmeyin!

Klima bakımını ihmal etmeyin!
Yaz aylarına girerken ve kış aylarına girerken klima bakımlarının sağlık açısından mutlaka yapılması gerektiğini belirten Cengiz Topcuoğlu, “Klima bakım kampanyası yapıyoruz” şeklindeki aramalara itibar etmemeleri gerektiğin

Yaz aylarına girerken ve kış aylarına girerken klima bakımlarının sağlık açısından mutlaka yapılması gerektiğini belirten Cengiz Topcuoğlu, “Klima bakım kampanyası yapıyoruz” şeklindeki aramalara itibar etmemeleri gerektiğini söyledi.

 

Evrim Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Topcuoğlu, ğlu, ara mevsim olan sonbaharda klima kullanılmadığını belirterek, bu dönemde bakım yapılarak klimaların kış aylarına hazırlanmasını gerektiğini söyledi.

 

Yaz mevsiminin bitmesiyle havanın serinlediğini ve klima kullanılmadığını hatırlatan Topcuoğlu, Antalya'da havanın nemli olduğunu, havanın klima içindeki borudan geçerek, suyu orada bıraktığını, bu nedenle klima içindeki hatlarda bakteri, küf ve mantar oluşabildiğine değindi.

 

Ara mevsimlerde klimaların genelde kullanılmadığını, bu dönemde hijyen bakımının yapılarak kışa hazır hale getirilmesi gerektiğini kaydeden Cengiz Topcuoğlu, “Küf, bakteri, mantar gibi biyolojik kirleticiler ancak hijyenik bakım ile temizlenebiliyor. Bir de toz gibi kimyasal kirleticiler mevcuttur. Tozlar cihazlarda ltrelerle tutulabiliyor. Filtrelerin temizliğini ciddi anlamda yapmak gerekiyor. Bir başka kimyasal iç kirleticiler ise uçucu organik bileşenler dediğimiz, iç kaynaklı; yapıştırıcılar, temizlik maddeleri, ahşap ürünler, oda kokuları, parfüm gibi maddelerdir. Hiçbir şekilde klimanın filtresiyle tutamayacağınız bu maddeler için klima kullanıcılarına öncelikli önerimiz, günde en az yarım saat ya da bir saat odaları havalandırmalarıdır. Tozlar için ise filtreler 15 günde bir kullanıcı tarafından, yıkanarak temizlenmelidir. Bu filtreler kendiliğinden kuruduktan sonra yerine monte edilmelidir" diye konuştu.

 

İnsanların genelde işin maddi yönüne baktığına işaret eden Cengiz Topcuoğlu, “İşin bir de sağlık boyutu var ki sağlık maddiyattan daha önemlidir” dedi.  Vatandaşlara gelen “Klima bakımımda kampanya” telefonlarına karşı da vatandaşları uyaran Topcuoğlu, “Ne yazık ki bunun önüne geçemiyoruz. Vatandaşlarımız da kampanya ucuz diye yaptırıyor. Ama bilinmelidir ki yapılan bu bakımlar gerçek anlamda bakım değildir. Filtreleri çıkartarak yıkamak ve içine bir sıvı püskürtmek ile bakım bitmiyor. Tavsiyemiz klima bakımlarının yetkililerce yaptırılmasıdır” ifadelerini kullandı.

 

Gülşen KABAAĞAÇ