• imsa
GÜNDEMHaber Girişi : 05 Ekim 2022 10:30

Kitap okuma oranı yükseliyor

Kitap okuma oranı yükseliyor
Vali Ersin Yazıcı başkanlığında AHENK ve ASİST Projeleri Değerlendirme Toplantısı gerçekleştirildi. Vali Yazıcı; “Çocuklar bizim geleceğimiz. Onlara iyi bir ülke teslim edebilmemiz için çocuklarımızı iyi insanlar olarak yetiştirmeliyiz.” dedi.

Vali Ersin Yazıcı başkanlığında AHENK ve ASİST Projeleri Değerlendirme Toplantısı gerçekleştirildi. Vali Yazıcı; “Çocuklar bizim geleceğimiz. Onlara iyi bir ülke teslim edebilmemiz için çocuklarımızı iyi insanlar olarak yetiştirmeliyiz.” dedi.

Vali Ersin Yazıcı başkanlığında gerçekleşen toplantıya Vali Yardımcısı Yalçın Sezgin, İlçe Kaymakamları, İl Milli Eğitim Müdürü Emre Çalışkan, Gençlik ve Spor İl Müdürü Yavuz Gürhan, 19 ilçenin Mili Eğitim Müdürleri ile Gençlik ve Spor Müdürleri katıldı

AHENK ve ASİST Projelerine Gönlümüzü Koyacağız

2022-2023 Eğitim-Öğretim yılının öğretmen, öğrenci ve velileri mutlu etmesini temenni ederek sözlerine başlayan Vali Yazıcı; “Eğitimin yöneticileri olan kıymetli mesai arkadaşlarım, bu yılı birlik ve beraberlik içerisinde geçirmeyi diliyorum. Bu projelere gönlümüzü koyarak ve birlikte çalışarak büyük bir başarıya ulaşacağımızı düşünüyorum. Çocuklarımız bizlerin geleceği. Yarınlarımızı onlara teslim edeceğiz. Onlara iyi bir ülke teslim edebilmek için, iyi insanlar yetiştirmememiz gerekiyor. Aileden başlayan eğitim süreci 12 yıl boyunca sizlerin sorumluluğunda devam ediyor. Dolayısıyla ülkemiz adına, insanlık adınavermek istediklerimizi bu 12 yıllık sürede rahatlıkla verebileceğimize inanıyorum. AHENK ve ASİST Projelerini geçen yıl ki gibi aynı duyarlılık ve titizlikle devam ettireceğiz. Ben tüm kaymakamlarımın sahada olmasını istiyorum. Hep birlikte birbirimizden güç alarak yolumuza devam edeceğiz. Tekrardan 2022-2023 Eğitim-Öğretim dönemimiz hayırlı ve uğurlu olsun.” dedi.

Vali Yazıcı 30 Bin Öğrenci İle Bir Araya Geldi

Vali Yazıcı’nın konuşmasının ardından İl Milli Eğitim Müdürü Emre Çalışkan AHENK ve ASİST Projelerinin karşılaştırılmalı analizini yaparak; “2021-2022 Eğitim-Öğretim döneminde 45’i okul ziyareti olmak üzere 56 faaliyet gerçekleştirdik. Sayın Valim siz okul ziyaretleri ve düzenlenen faaliyetler kapsamında 30 bin öğrenciye ulaştınız. AHENK Projemiz kapsamında LGS’de 500 tam puan alan öğrenci sayımız 2 iken bu sene 7’ye çıktı. Yine YKS’de ilk bine giren öğrenci sayımız 97 iken, 138’e yükseldi. 2021-2022 yerleşme oranı ise bir önceki yıl %29 iken bu yıl %32,91 olarak %3’lük bir artış gösterdi. Değerler eğitimi kapsamında sosyal sorumluluk projeleri ile faaliyet sayımız ilkokullarda 725, ortaokullarda 610, liselerde 495, meslek liselerindeyse 191 faaliyet gerçekleştirildi. Öğrencilerimiz; resim, müzik, şiir kompozisyon gibi alanlarda 132 farklı derece aldı. Yine sportif başarılara baktığınızda uluslararası müsabakalarda 6 öğrencimiz 1’inci, 5 öğrencimiz 2’nci, 14 öğrencimizde 3’üncü oldu. AHENK Projesi ile kütüphanesiz okul kalmadı. Proje başladığında 834 bin olan kitap sayımız 4 katına çıkarak, 3 milyon 289 bin 795 kitaba ulaştı. Kitap okuma oranlarını 1.77’den 3.57’lere yükseldi. Kaymakamlarımız 1109, İlçe Milli Eğitim Müdürlerimiz 1558 diğer kurum amirlerimiz de 997 okulu ziyaret ettiler. Toplam faaliyetleri ele aldığımızda 12 bin 224 faaliyetimiz var. Bunların büyük bir çoğunluğu bilimsel, sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlerdir.” şeklinde konuştu.

Vali Ersin Yazıcı’nın konuşması sonrasında 19 ilçenin Mili Eğitim Müdürleri ve Gençlik ve Spor İl Müdürü sunumlarını yaptı.

Meslek Liselerine ve Geride Kalan Okullara Mutlaka Dokunmalısınız

Yapılan sunumların ardından kapanış konuşmasını yapan Vali Ersin Yazıcı, ASİST ve AHENK projeleri hakkında bilgiler vererek; “ASİST Projemizde hedefimiz çocuklara spor yaptırmak ama ana hedef alt gelir grubunda bulunan çocuklarımızın aile içinde yaşadığı olumsuzlukları spor hayatının içine alarak uzaklaştırmak. Çocuklar birkaç müsabaka kazandığında özgüvenleri artıyor. Sonra hedefler koymaya başlıyor. ASİST’te ki ana amacımız aile ortamındaki çocuğun aile hayatını disipline etmek. AHENK’te ise amacımız eğitimi bilinir ve görülür hale getirmek. Belli de bir yolda aldık. AHENK Projesi’nin sonuçlarını hemen alamayabilirsiniz. Bu yüzden somut anlamda ne yaptık diye düşünebilirsiniz. Bu projenin sonuçları 3 yıldan önce gelmez. Bu nitelikle ilgili bir proje. Akademik başarı beklediğimiz bir şey ama bir kez daha ifade ediyorum asıl amacımız o değil. Çocukları iyi bir insan olarak geleceğe hazırlamak benim için daha önemli. Kaymakamlarıma ve tüm kurum amirlerime sesleniyorum lütfen tüm eforunuzu meslek liselerine ve geride kaldığı değerlendirilen ilkokul ve ortaokullara verin. Meslek liselerine dokunduğunuzu görmek, öğretmenlerimizin moral ve motivasyonunun arttığını görmek istiyorum.” ifadelerini kullandı.

Antalya’da Kitap Okuma Oranı Arttı

AHENK Projesiyle başarılı işlerin ortaya çıkmaya başladığını ifade eden Vali Yazıcı şunları söyledi: “AHENK Projesi kapsamında kitap okumayı mottolaştırıyoruz. Bu ne yazık ki bizim ülkemizin bir eksiği. Az okuyan bir toplumuz. Ama inşallah bunu hep birlikte çözeceğiz. Toplantıda da güzel bilgiler aldım. Özellikle kitap okuma oranımızın arttığına dair güzel veriler elime ulaştı. Bu beni çok mutlu ediyor. Antalya’da son rakamlarla öğrenci başına yıllık düşen kitap okuma sayısı 32,64 seviyesine yükseldi. Bu müthiş bir oran. Bunu belli bir düzeyde tutup okuyan bir şehir okuyan bir toplum inşa etmek istiyoruz.” dedi.

Sizlerden Tek İsteğim Gençlerimizi Hayata İyi Hazırlamanız

Toplantının sonunda ilçe milli eğitim müdürleri ve ilçe spor müdürlerinden tek bir isteğinin olduğunu söyleyen Vali Yazıcı; “Bizim için öncelik değerler eğitimiyle çocuklarımızı iyi bir insan, iyi bir birey olarak yetiştirmek. Çocuklarımızdan vazgeçemeyiz. Onların bizim ve ülkemizin geleceği. Çocuklarımıza dokunup okullarımızdan insan gibi insan çıkaracağız. Bizim ve şehrimizin en kıymetlileri sizlere emanet. Sizlerden tek isteğim bu en kıymetli varlıklarımıza iyi bakıp onları hayata iyi hazırlamanızdır. Katılımınız için teşekkür ediyorum.” diye konuştu.