• SUR YAPIIIIIII
ÖZEL HABERLER Haber Girişi : 16 Ocak 2024 12:21

Kimlik bunalımı yaşıyorlar

Kimlik bunalımı yaşıyorlar

Son dönemde sosyal medyada tıklanma uğruna yapılmayan kalmazken Psilolojik Danışman Levent Kayra Aygün, zamanla influencerlarda kimlik bunalımı, kişilik bozukluğu, yalnızlık, mutsuzluk ve özsaygı sorunlarına neden olabildiğini söyledi.

Sosyal medya, günümüzde iletişimin, bilginin ve eğlencenin önemli bir kaynağı olduğunu dile getiren Aygün, “Sosyal medya platformlarında geniş bir kitleye hitap eden ve etkileyen influencerlar, bu platformların popüler kullanıcılarıdır. Influencerlar, markalarla işbirliği yaparak ürün ve hizmetleri tanıtır, takipçilerine önerilerde bulunur, trendleri belirler ve toplumsal konularda fikirlerini paylaşırlar” ifadelerini kullandı.

Psilolojik Danışman Levent Kayra Aygün, “Influencer olmak, birçok kişi için cazip bir meslek haline gelmiştir. Ancak influencer olmanın da bazı psikolojik açıdan olumsuz yönleri vardır. Bu makalede, influencer olmanın psikolojik açıdan olumsuz yönlerini bir psikolojik danışman gözünden incelediğimizde ortaya hiç de hoş olmayan durumlar çıkıyor” dedi.

 

PSİKLOJİK SORUNLARA YOL AÇABİLİR

Influencerlar, sosyal medya platformlarında takipçi sayısı ve beğeni sayısı gibi sayısal verilere bağlı olarak başarılarını ölçtüklerini kaydeden Levent Kayra Aygün, “Bu veriler, influencerların gelirlerini, markalarla olan ilişkilerini ve takipçileriyle olan etkileşimlerini etkiler. Bu nedenle, influencerlar, takipçi sayılarını ve beğeni sayılarını artırmak için sürekli çaba gösterirler. Bu durum, influencerlarda takipçi sayısı ve beğeni sayısı gibi sayısal verilere karşı bir bağımlılık ve baskı yaratır. Influencerlar, bu verilerdeki düşüşleri veya yetersizlikleri, kişisel başarısızlık olarak algılarlar. Bu da influencerlarda stres, kaygı, özgüven eksikliği, tatminsizlik ve depresyon gibi psikolojik sorunlara yol açabilir” açıklamasında bulundu.

GERÇEKLİKTEN UZAKLAŞMA VE KİMLİK BUNALIMI

Influencerlar, sosyal medya platformlarında kendilerini ve yaşamlarını idealize ederek sunduklarına dikkat çeken Psikolojik Danışman Levent Kayra Aygün, “Influencerlar, takipçilerinin beklentilerine uygun bir imaj yaratmak için gerçeklikten uzaklaşabilirler. Bu durum, influencerların gerçek kimlikleri ile sosyal medyadaki kimlikleri arasında bir uyumsuzluk yaratır. Influencerlar, zamanla gerçek kimliklerini kaybedebilir veya bulanıklaştırabilirler. Bu da influencerlarda kimlik bunalımı, kişilik bozukluğu, yalnızlık, mutsuzluk ve özsaygı sorunlarına neden olabilir” şeklinde konuştu.

SOSYAL MEDYA BAĞIMLILIĞI VE DİJİTAL DETOKS ZORLUĞU

Influencerların sosyal medya platformlarında sürekli aktif olmak zorunda olma gibi bir durumlarının söz konusu olduğuna işaret eden Aygün şunları söyledi: “Influencerlar, takipçileriyle etkileşimde kalmak, yeni içerikler üretmek, rakiplerini takip etmek ve güncel kalmak için sosyal medyayı yoğun bir şekilde kullanırlar. Bu durum, influencerlarda sosyal medya bağımlılığına yol açabilir. Sosyal medya bağımlılığı, influencerların sosyal medyadan uzaklaşmalarını, dijital detoks yapmalarını veya sosyal medyayı dengeli bir şekilde kullanmalarını zorlaştırır. Bu da influencerlarda dikkat dağınıklığı, uyku bozukluğu, fiziksel sağlık sorunları, sosyal ilişkilerde zayıflama ve gerçek dünyadan kopma gibi sorunlara neden olabilir.”

TEPKİ VE ELEŞTİRİYE MARUZ KALMA VE BAŞA ÇIKMA BECERİSİ

Aygün “Influencerlar, sosyal medya platformlarında geniş bir kitleye ulaştıkları için, farklı tepki ve eleştirilere maruz kalabilirler. Influencerlar, takipçilerinden, rakiplerinden, markalardan veya toplumdan olumlu veya olumsuz geri bildirimler alabilirler. Influencerlar, bu geri bildirimleri doğru bir şekilde değerlendirmek ve başa çıkmak zorundadırlar. Influencerlar, olumsuz geri bildirimlere karşı duyarlı, savunmacı, öfkeli veya üzgün olabilirler. Bu da influencerlarda özgüven kaybı, stres, kaygı, depresyon, travma veya intihar düşüncesi gibi psikolojik sorunlara yol açabilir” ifadelerini kullandı.

KENDİLERİNE ZAMAN AYIRMALILAR

Influencer olmak, birçok avantaj sağlayan bir meslek olabileceğini de sözlerine ekleyen Psikolojik Danışman Levent Kayra Aygün,  “Ancak influencer olmanın da bazı psikolojik açıdan olumsuz yönleri vardır. Influencerlar, takipçi sayısı ve beğeni baskısı, gerçeklikten uzaklaşma ve kimlik bunalımı, sosyal medya bağımlılığı ve dijital detoks zorluğu, tepki ve eleştiriye maruz kalma ve başa çıkma becerisi gibi sorunlarla karşılaşabilirler. Bu sorunlar, influencerların psikolojik sağlığını ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle, influencerlar, sosyal medyayı dengeli ve bilinçli bir şekilde kullanmalı, psikolojik destek almalı ve kendilerine zaman ayırmalıdırlar” diye konuştu.

Haber: Yalçın KÜÇÜK