• SUR YAPIIIIIII
GÜNDEM Haber Girişi : 13 Aralık 2022 14:25

Keyfini Yabancılar Sürüyor

Keyfini Yabancılar Sürüyor
Antalya Şehir Plancıları Odası Başkanı Funda Yörük, Antalya’nın çok hızlı göç alması nedeniyle hızlı şehirde yabancılaşma sorunuyla ilgili “Antalya uluslararası şehir moduna geçti ama henüz hazır değil. Hazır olmadığını nereden biliyoruz; bizim kendi halk

Antalya Şehir Plancıları Odası Başkanı Funda Yörük, Antalya’nın hızlı göç alması nedeniyle yaşanan yabancı sorununu ele alırken hızlı imara açılan bölgeler nedeniyle bir Antalya’nın bir ‘uydu kentinin’ olmadığından bahsetti.

Antalya’da uydu kent yok

Yörük konuşmasında, Antalya’nın düzensiz ve yağ lekesi tabiri verdikleri bir düzen ile imar planlarınnı yapıldığını söyledi. Yörük, “Antalya’da çok hız hızlı göç aldığı için sürekli bir gecekondulaşma durumu söz konusu oluyordu. O yüzden her gecekondulaşmanın arkasından yeni imar planları yapılıyor. Çok düzensiz planlama şekli ve yağ lekesi şeklinde yayılma söz konusu. Antalya’nın gelişiminde, geçmişten günümüze doğru daha çok kuzey tarafa doğru genişlemeler var. Antalya belediyesi döneminde kuzey kent dediğimiz bir ‘banliyö’ oluşturulmuş. Bizim eskiden planlama kriterlerinde kent merkezlerine alternatif banliyö alanları dediğimiz ‘yatak kent’ vatandaşların daha uyguna kalabileceğin ama kent merkezine hızlı ulaşım sağlayabileceği uydu kentler olmuştur. Antalya’da böyle bir alan artık yok” dedi.

Uydu kent yerine daha pahalı kent oldu

Ankara’da Eryaman Batıkent’tin uyku kentlere güzel bir örnek olduğunu ifade eden Yörük, “Bizde de bu bağlamda Antalya kuzey kent bölgesi yapılmıştır. Orası çok eski planlı bir uydu kent niteliğinde yapılmıştır. Ama günümüzde geldiğimiz konum şu oldu; oralar uydu kent yerine daha pahalı kent oldu. Çünkü düşük katlı, bahçeli ev yapabileceğin alternatif bir alan kalmadı.  Kentleşme olarak da daha çok kent merkezinden yayılarak, hızlı yayılan ve arkadan planın geldiği bir sistem var” diye konuştu.

Kendi halkımız zor durumda

Antalya kentinin son dönemde Rusya Ukrayna savaşı sonrası çok fazla göç aldığını bu durumun yerli vatandaşın sosyoekonomik yapısını olumsuz yönde etkilediğine değinen Yörük, “Antalya şu an inanılmaz göç alıyor. Her zaman alıyordu ve ilk 5’te idik zaten. Bu dönem savaşlarında etkisi ile bu göç kaynaklı nüfus artışını daha çok yaşıyoruz. Daha çok göç alıyoruz. Bir kısmı kayıtlı, bir kısmı kayıtsız. Bir kısmı kalıyor, bir kısmı geçici, bunların kaydı nasıl yapılıyor bilmiyoruz. Trafikten de anlaşıldığı üzere kentte inanılmaz sorunlarımız var. Trafik ve ev kiraların yansıdı. Bizim paramızın değeri azaldığı için Euro ve Dolarlarını ceplerine doldurup gelen yabancılar, Antalya uluslararası şehir moduna geçti. Ama hazır değil. Hazır olmadığını nereden biliyoruz; bizim kendi halkımız zor duruma düştü. Gelmesinler demiyoruz. Bir ekonomik katkısı var elbette ama yabancılarla ilgili bir sistematik ve giriş çıkış kontrolü olmalı” diye kaydetti.

Antalya’nın keyfini onlar sürüyor

Bazı yerlerde çoğunluğu yakalayan yabancıların apartman ve sitelerde yönetimde ağırlıkta olmaya başlamaları nedeniyle sosyolojik ve psikolojik açıdan olumsuzluklar yaşandığından bahseden Başkan Yörük “Birçok mahalle ve sitede oran olarak yerli halkı geçtikleri için kendilerine göre kararlar almaya başladılar. Sosyolojik ve psikolojik açıdan süreci sağlıklı görmüyorum. Önce bu yabancılarla ilgili çözüm bulmak lazım. Antalya giriş karnesi mi yaparız? Ne olur bilmiyorum ama yerli halka büyük sıkıntı oluyor durum artık. Antalya’nın keyfini yabancılar sürüyor, en güzel sitelerde ekonomik güçlerinden dolayı onlar oturuyor” dedi.

ÖZEL HABER - MÜHÜBE TAŞKIN