• SUR YAPIIIIIII
GÜNDEM Haber Girişi : 01 Aralık 2022 11:42

KESK’ten mitinge davet

KESK’ten mitinge davet
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil, vatandaşların enflasyon yüksekliği altında ezildiğini ve gelir dağılımında adaletsizlik olduğuna dikkat çekerek Ankara’da yapacakları mitinge davet etti.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil, eş zamanlı düzenledikleri basın toplantısında, vatandaşların enflasyon yüksekliği altında ezildiğini ve gelir dağılımında adaletsizlik olduğuna dikkat çekerek Ankara’da yapacakları mitinge davet etti.

Yeşil yaptığı açıklamasında,  “Ülkeyi yönetenler, ‘Gelişmiş ülkelerde bile raflar boş, dünya hatta gelişmiş batı ülkeleri bizi kıskanıyor’ nutukları atıyorlar. Evet, ülkede market rafları dolu ama bizim cüzdanlarımız, ceplerimiz boş. Marketleri, pazarları artık müze gezer gibi dolaşıyoruz. Raflardaki her şey el yaktığı için bakıp, bakıp çıkıyoruz. Temel ihtiyaçlarımızı karşılayamaz olduk. Kış kapıya dayandı. Doğalgaz, elektrik faturası kâbusumuz yeniden başladı” dedi.

“İşsizlik kronik hale geldi”

Yeşil “İşsizlik kronik hale geldi. İşsizlerin sayısı 8 milyona yaklaştı. Neredeyse her evde bir işsiz var. İşsizlik en çok kadınları ve gençleri vuruyor.  Şanslı olup, çalışacak bir işi olanlardan ise açlık sınırı altındaki bir asgari ücrete kölece çalışması bekleniyor. Çalışan her iki kişiden biri asgari ücret alıyor. Diğerinin ücreti-maaşı ise asgari ücrete her yıl daha fazla yaklaşıyor” diye konuştu.

“Asgari ücretliler ülkesine dönüştük”

Her dört kişiden biri sosyal yardımlar olmadan hayatını asgari ölçüde idame ettiremediğine dikkat çeken Yeşil, “Gelir adaletsizliği derinleşiyor. Toplumun en zengin yüzde 1’i toplam servetin yüzde 41’ini elinde tutuyor. Yüzde 99’u olarak bizler ise geriye kalan yüzde 59’u paylaşıyoruz.  Geldiğimiz noktada Türkiye ‘Asgari Ücretliler Ülkesi’ne dönüştürülmüş, emeğin milli gelirden aldığı pay son yirmi yılın en düşük noktasına inmiştir. Her şey bir yana ülkemizin enflasyon ve işsizlik oranlarının toplamından oluşan Küresel Sefalet Endeksinde dünya liderliğine yükselmiş olması her şeyi zaten fazlası ile anlatıyor” diye kaydetti.

“Çaresiz değiliz”

“Yüzde 1’in çıkarı için yüzde 99’u yok sayan adaletsizliğe, haksızlığa karşı çaresiz değiliz” diyen Yeşil, Ankara’da 17 Aralık Cumartesi günü Ankara’da düzenleyekleri mitinge davet ederek “Seçim Bütçesi Değil, Halktan-Emekten Yana,  Geçim Bütçesi İstiyoruz Mitingi’nde buluşuyoruz. Çağrımız işçisi, kamu emekçisi, emeklisi, asgari ücretlisi, kadını, genci ile bu düzenin çarkları ile ezilen,  ötekileştirilen herkesedir” dedi

“Zamlar geri alınsın”

Yeşil temel tüketim maddelerine son iki yıl içinde yapılan zamların geri alınmasını, mali kayıpların yaşanan gerçek hayat pahalılığı ve yoksulluk sınırında yaşanan artış temel alınarak telafi edilmesi, vergide adaletin sağlanması, az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınması gibi talepleri aktardı. Yeşil “Gelin;  insanca yaşamaya yetecek bir ücret, adil bir vergi sistemi, halk için-emek için bütçe, güvenceli iş, güvenli gelecek için omuz omuza verelim” dedi.

MÜHÜBE TAŞKIN – Büşra BOĞAOĞLU