• SUR YAPIIIIIII
SİYASET Haber Girişi : 06 Şubat 2023 13:47

Kayabaş “Çarşı- pazar alev alev yanmaya devam ediyor”

Kayabaş “Çarşı- pazar alev alev yanmaya devam ediyor”
Saadet Partisi İl Başkan Yardımcısı Abdulkadir Kayabaş, Antalya’da açlık ve yoksulluk sınırı ile bekâr bir çalışanın aylık maliyeti araştırması konusunda açıklamalarda bulundu.

Saadet Partisi İl Başkan Yardımcısı Abdulkadir Kayabaş, Antalya’da açlık ve yoksulluk sınırı ile bekâr bir çalışanın aylık maliyeti araştırması konusunda açıklamalarda bulundu. Kayabaş; “Hükümet yetkilileri ekonominin belini kırdık, boynunu kırdık diye dursunlar çarşı- pazar alev alev yanmaya devam ediyor. Ve Ocak maaşları alınmadan asgarî ücret açlık sınırının altında kalmış oldu” dedi.

 

ÜÇ BASAMAKLI FİYATLAR NORMALLEŞTİ

Saadet Partisi İl Başkan Yardımcısı Abdulkadir Kayabaş, Antalya’da açlık ve yoksulluk sınırı ile bekâr bir çalışanın aylık maliyeti araştırması konusunda açıklamalarda bulundu.

Çarşı- pazar alev alev yanmaya devam ettiğini dile getiren Kayabaş, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Hükümet yetkilileri ekonominin belini kırdık, boynunu kırdık diye dursunlar çarşı- pazar alev alev yanmaya devam ediyor. Et, et ürünleri, süt, süt ürünleri fiyatları tarımda hayvancılıkta kendi kendine yeten ülke konumumuzun hızla kaybettirilmeye başlandığı günlerin de en kötülerine geldi. Üç basamaklı fiyatlar kasap, market, şarküteri reyonlarında sıradan hâle gelirken Millet İttifakı yönetime gelmezse bu fiyatları dâhi arayacak olduğumuz yediden yetmiş yediye tüm toplumumuzun farkında olduğu bir gerçeklik olarak karşımızda duruyor. Zira geçtiğimiz ay ki raporumuzda işaret ettiğimiz üzere Antalya’mızda açlık sınırı asgarî ücretin üzerine çıkmış durumda. Maaşların takip edilen ayın birinci, ikinci haftasında alındığını göz önünde bulundurursak daha Ocak maaşları alınmadan asgarî ücret açlık sınırının altında kalmış oldu.”

 

BU ZULÜM DEĞİL MİDİR?

Beşikten eşiğe 4 kişi çalışsa yoksulluk sınırını geçebileceğini ifade eden Kayabaş, Açlık sınırı asgarî ücretin üzerine çıkar da yoksulluk sınırı durur mu? 4 kişilik bir ailenin tüm fertleri asgarî ücretle çalışırsa ancak yoksulluk sınırının üzerine çıkabiliyor. Bu zulüm değil midir? diyerek; “2022 Ocak ayında Antalya’da iki yetişkin ve birisi 15-19 diğeri 4-6 yaşlarında çocuktan meydana gelen 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi adına gerekli gıdalar için harcaması gereken miktar yetişkin erkek için 2.414,43 TL yetişkin kadın için 2.044,34 TL, 15-19 yaşındaki çocuk için 2.608,29 TL ve son olarak 4-6 yaş çocuk için 1.744,74 TL olarak gerçekleşirken, söz konusu ailenin Ocak 2022 Açlık Sınırı; 8.811,80 TL olarak gerçekleşmiştir. Antalya’mızda; açlık sınırı önceki aya göre 592,70 TL, geçen yılın aynı ayına göre ise 4.199,10 TL artmıştır” diye açıkladı.

 

Kayabaş, açıklamasını şöyle devam ettirdi:

“Böylece yıllık gıda enflasyonunda % 91,03 artış ölçümlenmiştir. Aynı dönemde gıda için 8.811,80 TL, giyim için 1.931,35 TL, konut (kira, elektrik, su, yakıt vb) için 11.266,23 TL, ulaşım için 7.363,28 TL, eğitim için 844,97 TL, sağlık için 925,44 TL ve çeşitli mal ve hizmetler için ödenmesi gereken 402,37 TL ile birlikte 4 kişilik ailenin insanca yaşam şartlarını sağlayabilmesi adına ödemesi gereken miktar olan 

Ocak   2022 Yoksulluk Sınırı, geçen aya göre 2.121,81 TL , geçen yılın aynı ayına göre ise tam 15.032,40 TL artışla 31.545,44 TL olarak gerçekleşmiştir.

Araştırmalarımıza göre gıda ve gıda dışı giderler baz alındığı zaman; Şehrimize çalışmak amacıyla gelen ve/ veya yalnız yaşayan bir Vatandaşımızın maliyetlerini ifade eden Ocak   2022 döneminde bekâr bir çalışanın aylık yaşam maliyeti ise önceki aya göre 774,47 TL, geçen yılın aynı ayına göre de tam 5.486,83 TL artışla 11.514,09 TL olarak hesap edilmiştir.”

 

ÜMİTVARIZ BAŞARACAĞIZ!

Kayabaş, açıklamasını şöyle noktaladı:

“Millet İttifakını oluşturan ve içlerinde Saadet Partimizin de olduğu 6 Siyasî Partinin Sayın Genel Başkanları ve Yetkili Kurulları aylardır yapılan çalışmaların neticesinde ince elenip sık dokunarak hazırlanan ve ülkemizin sorunlarını çözme iradesinin ortaya konduğu 9 ana, 75 tâli başlıkta 2300’den fazla maddede Millet İttifakı’nın Hükümet Programı olan Ortak Mutabakat Metni geçtiğimiz günlerde kamuoyu ile paylaşıldı. Vatan ve milletperver konunun uzmanları, akademisyenler, bilim insanları tarafından hazırlanan metin ülkemizde bir heyecan dalgası oluşturdu. Ekonomide birazdan sizlerle paylaşacağımız kötü tablonun çözümünün nasıl olduğu da Millet İttifakı Hükümet Programı’nda mevcut. 

Saadet Partisi Antalya İl Başkanlığı olarak Antalya kamuoyunun dikkatine sunarız.”

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.