• SUR YAPIIIIIII
GÜNDEM Haber Girişi : 21 Mart 2023 10:53

Karacan: “Felaketlerden ders çıkarılmadı”

Karacan: “Felaketlerden ders çıkarılmadı”
İYİ Parti Antalya İl Başkanı Vahdet Afşin Karacan, “Özel gün ve haftalarda fidan dikmekle ormanları koruyamayız. Maalesef felaketlerden ders çıkarılmadı” dedi.

İYİ Parti Antalya İl Başkanı Vahdet Afşin Karacan, “Özel gün ve haftalarda fidan dikmekle ormanları koruyamayız. Maalesef felaketlerden ders çıkarılmadı” dedi.

 

 

İYİ Parti Antalya İl Başkanı Vahdet Afşin Karacan, 21 - 26 Mart tarihleri arasında kutlanan Orman Haftası dolayısıyla açıklamalarda bulundu. Orman Yüksek Mühendisi olan ve 2 dönem Orman Mühendisleri Odası Batı Akdeniz Şube Başkanı olarak görev yapan Başkan Karacan, insanların ve canlıların onlarca ihtiyacını karşılayan ormanların gelecek nesillere aktarılmasının tüm yurttaşların görevi olduğunu ifade etti. Karacan, “Peygamber Efendimiz, ‘Kıyametin kopacağını bilseniz bile elinizdeki fidanı dikiniz’ buyurarak ağaç dikmenin önemini belirtmiştir” açıklamasında bulundu.

 

 

“GERÇEKLER ACI BİR TECRÜBEYLE SU YÜZÜNE ÇIKTI”

 

 

2008 yılında Serik İlçesi’nde yaşanan ve 16 bin hektar alanın yok olduğu orman yangınını hatırlatan Karacan, “Serik yangının ardından yıllar geçmesine rağmen maalesef felaketlerden ders çıkarılmadı. Manavgat orman yangını ‘Cumhuriyet tarihinin en büyük orman yangını’ olarak kayıtlara geçti. Yaşanan felakette en büyük zenginliğimizi, yüzlerce futbol sahası büyüklüğünde ormanlık alanımızı kaybettik, binlerce canlının evi yok oldu. 2008 yangınında Orman Mühendisleri Odası Batı Akdeniz Şube Başkanı olarak sahadaydım. O yangının ardından yaptığımız açıklamalarda yangın söndürme uçaklarının önemine dikkat çekmiş ve yetkilileri yeni uçaklar alınması konusunda uyarmıştık; ancak 13 yıl sonra uyarılarımızın ciddiye alınmadığını çok kötü bir şekilde gördük. Manavgat yangınında çok ciddi kayıplar yaşadık. 2008’de uyarılarımızı ciddiye almayanların, yeni yangın söndürme uçağı almadıkları gibi hazırda bulunan uçakları da çürümeye terk ettikleri gerçeği acı bir tecrübe ile su yüzüne çıktı” dedi.

 

“ORMANSIZ BİR YURT, VATAN DEĞİLDİR”

 

 

Ormanları korumak kadar orman varlığını arttırmanın da çok önemli olduğunun altını çizen Karacan, gelecek nesiller daha yeşil bir Türkiye bırakmak için herkesin elini taşın altına koyması gerektiğine değindi. Karacan, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de belirttiği üzere ‘Ormansız bir yurt, vatan değildir’ ve sadece Orman Haftası’nda değil yılın her anında ormanlarımıza karşı ilgili olmalıyız. Özel günlerde fidan dikip, ormana ve yeşile olan duyarlılığı arttırmak güzel bir durum; fakat geleceğe yönelik kalıcı tedbirler alınması çok elzemdir. Acı olaylar unutulmamalı, unutturulmamalı. Yaşanan felaketler yangın sezonu öncesi hem vatandaşlara hem yetkililere hatırlatılmalı, yaşanması muhtemel yeni orman yangınlarına müdahale konusunda havadan müdahale uçaklarına kadar tüm ekipman ve araçlar eksiksiz bir şekilde envantere alınmalıdır. Yeşile, tabiata olan sevgimizin ve koruyuculuğumuzun artması temennisiyle tüm vatandaşlarımızın ve orman teşkilatımızın Orman Haftası’nı kutlarım” diyerek sözlerini noktaladı.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.