• SUR YAPIIIIIII
ÖZEL HABERLER Haber Girişi : 12 Aralık 2023 10:51

İsrafın önüne geçilemiyor

İsrafın önüne geçilemiyor

Her gün milyonlarca ekmek çöpe giderken Herşey Dahil Otellerde israfın 5 kat daha fazla olduğu dile getiriliyor. Tüm bu olumsuzluklara karşın turuncu bayraklı otellerin sayısının 250'ye ulaşması bekleniyor.

Antalya, Türkiye’nin önemli turistik destinasyonlarından biri olarak yıl boyunca birçok turisti ağırlamakta. Ancak bu büyük turistik hareketlilik, otellerde ve tatil köylerinde yiyecek ve içecek israfının artmasına neden olmakta.

Turistik tesislerde yaşanan yiyecek ve içecek israfının büyümesi, sadece maddi kaynakların israfı anlamına gelmekle kalmıyor, aynı zamanda çevresel etkilere de yol açıyor. Atılan yiyeceklerin çöpe gitmesi, kaynakların gereksiz tükenmesine ve çöp atıklarının artmasına neden oluyor.

HD OTELDE YÜZDE 54 TABAKTAN ÇÖPE GİDİYOR

Yapılan araştırmalarda otellerdeki israfın daha tabaktayken başladığı görülüyor. Buna göre; tabaktan geri dönen miktarın her şey dahil otel konseptinde yüzde 54, butik otelde yüzde 65, restoranda ise yüzde 74 olduğu görüldü. Herşey Dahil Otelde 4 gün boyunca ana restoranlar, a la carte ve snack restoranları, pastane ve personel yemekhanesi lokasyonlarında; üretim, büfe ve tabak aşamalarında gıda türü bazında gıda israfının ağırlıkları detaylıca ölçümlenmiştir. Herşey dahil otelde oluşan gıda israfını en fazla yüzde 54 oranla tabaktan çöpe giden gıdalar oluştururken, yüzde 40 oranında büfeden, yüzde 6 oranında ise üretimden çöpe giden gıdalar oluşturduğu görüldü.

BUTİK OTELDE ORAN YÜZDE 65'E ÇIKIYOR

Butik Otelde 3 gün boyunca ana mutfak, bulaşıkhane, kahvaltı salonu, personel yemekhanesi ve pool bar lokasyonlarında; üretim, büfe ve tabak aşamalarında gıda türü bazında gıda israfının ağırlıkları ölçümlendiği görüldü. Butik otelde oluşan gıda israfını en fazla yüzde 65 oranla tabaktan çöpe geri dönen atıklar oluştururken, yüzde 16 oranında personel yemekhanesinden, yüzde 15 oranında büfeden, yüzde 3 oranında ise üretimden çöpe giden atıklardan oluştuğu gözlemlenmiştir

Herşey Dahil otellerde israfın önlenmesi için israf verileri dikkate alınarak bir sonraki üretim planlamasının yapılmaması gerektiği belirtilirken açık büfe dizaynının ve servis formunun optimize olmaması, misafir demografisi bazlı üretim planlama eksikliği, kullanılabilir fazla gıdanın değerlendirilebileceği bir strateji olmaması olarak karşımıza çıktığı dile getiriliyor. 

EN FAZLA İSRAF EDİLEN ÜRÜNLER NELER?

Tabaktan dönen gıda atığı ölçümlerinde en fazla gıda israfının sırasıyla deniz ürünleri, tatlılar ve et yemeklerinde olduğu tespit edildiği ifade edilirken büfeden çöpe giden gıda israfı ölçümlerinde içerisinde kırmızı et yemekleri, süt ürünleri ve sıcak yemek kategorilerinin en yüksek maliyete sahip kategorileri oluşturduğu görüldüğü kaydedildi. Üretimde çıkan gıda israfı ölçümlerinde en fazla israfın kasap bölümü, sıcak yemek hazırlama ve meyve ya da sebze yıkama bölümlerinde oluştuğu tespit edildiği ifade ediliyor.

RESTORANDA TABAKTA İSRAF YÜZDE 74

Restoranda 4 gün boyunca mutfak, kahvaltı büfesi ve tabak aşamalarında; kahvaltı, öğle ve akşam öğünlerinde üretim, büfe ve tabak aşamalarında gıda türü bazında gıda israfının ağırlıkları detaylıca ölçümlendiği belirlendi. Restoranda oluşan gıda israfının en fazla yüzde 74 oranla tabaktan çöpe geri dönen israf oluştururken, yüzde 19 oranında üretimde, yüzde 6 oranında ise büfeden personele giden ve yüzde 1 oranında ise büfeden çöpe giden israfı oluşturuyor. 

 

Haber: Yalçın KÜÇÜK