• SUR YAPIIIIIII
SİYASET Haber Girişi : 25 Nisan 2024 10:42

İŞKENCE İDDİALARINI GÜNDEME GETİRDİ!

İŞKENCE İDDİALARINI GÜNDEME GETİRDİ!

CHP Antalya Milletvekili Mustafa ERDEM, Antalya Döşemealtı Geri Gönderme Merkezi’nde 52 göçmenin basına yansıyan işkence ve kötü muamele şikayetlerine ilişkin, İçişleri Bakanı’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

 

Yetkililerden Ses Yok!

 

Yaklaşık 400 kişinin bulunduğu bilinen Geri Gönderme Merkezi hakkındaki iddialar, içerdikleri insan hakları ihlalleri bakımından büyük önem taşımaktadır. Aralarında hasta, kadın, çocukların da olduğu geri gönderme merkezinde ağır hastaların sağlık hizmetlerine erişemediği, çocuk ya da yetişkin hiç kimsenin hastaneye sevk edilmediği, merkez görevlilerinin ve güvenliklerin göçmenlere hakaret ettiği ve şiddet uyguladığı ancak hastaneye gidemedikleri için darp raporu alamadıkları, tehdit edildikleri ve bunun üzerine merkezdeki insanlık dışı uygulamalara karşı göçmen ve mültecilerin açlık grevine başladığı ifade edilmekte. Bu konuda yetkililerden açıklama ve cevap bekliyoruz.” açıklamasında bulunan CHP’li Milletvekili Mustafa Erdem tarafından İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya yöneltilen sorular ise şöyle:

 

1.    Söz konusu Geri Gönderme Merkezi'ndeki hak ihlalleri Bakanlığınızın bilgisi dâhilinde midir?

2.    Bakanlığınıza bağlı Geri Gönderme Merkezlerinde yabancıların insan onuruna yakışır koşullarda kalmaları için ne gibi çalışmalar yapılmakta ve yapılacaktır?

3.    Bahsi geçen Geri Gönderme Merkezi'nde barınmakta olan kişilerin darp edilmesi, ayrımcılığa uğraması, sağlık hakkı gibi temel haklardan yoksun bırakılması hakkında görevini kötüye kullanan görevliler için yaptırım uygulanacak mıdır?

4.    Bu görevlilere ilişkin yürütülmekte olan idari / cezai işlemler nelerdir? 

5.    Ağır sağlık sorunları yaşadığı iddia edilen yabancıların hastaneye götürülmemesinin gerekçesi nedir?

6.    Geri Gönderme Merkezi'nde bulunan, aralarında kadın, çocuk ve bebeklerin de bulunduğu bilinen kişilerin yaşadığı mağduriyetlerin ve hak ihlallerinin giderilmesi adına atılacak adımlar nelerdir?

“Ülkemizin Adının İnsan Hakkı İhlalleriyle Anılmasına Göz Yummayacağız!”

AKP iktidarının hatalı dış politikaları nedeniyle ülkemizin adeta bir yabancı kaçak ve mülteci cennetine döndüğünün altını çizen Erdem, “Önceliğimiz tabi ki alınacak önlemler ile bu soruna çözüm bulunmasıdır. Sınır güvenliğimiz ülkemiz için çok önemlidir” dedi. Diğer taraftan yakalanan kaçak göçmenlerin de uluslararası anlaşmalara ve insan haklarına yaraşır bir şekilde muamele görmesi gerektiğini söyleyen Erdem, geri gönderme sürecinde yaşanan olumsuzlukların ve kötü muamelenin kabul edilemez olduğunu vurguladı. Konunun takipçisi olacağının altını çizen Milletvekili Mustafa Erdem, ülkemizin adının bu gibi insan hakları ihlalleriyle anılmasına göz yummayacaklarını belirtti.