HZ İBRAHİM, SİGARA,NEHİR, KURBAĞA VE ALINAN GAZ

  • SUR YAPIIIIIII

İnsan sosyal bir varlık olduğundan Allah-u Teâlâ insanları etrafındaki gelişen olaylardan gücü yettiği nispetle sorumlu tutup duyarlı olmaya çalışmıştır. Bundan dolayı Allah resulü (sav) Ebu Said el-Hudri (r.a.) den rivayet edilen bir hadisi şerifinde şöyle buyurmuştur: “Sizden her kim bir kötülük veya çirkin bir şey görürse onu eliyle değiştirsin. Şayet eliyle değiştirmeye gücü yetmezse diliyle değiştirmeye çalışsın. Ona da gücü yetmezse kalbiyle onu hoş görmeyip kabullenmesin ki bu da imanın en zayıf derecesidir” (Müslim, İman 78).

Kuran-ı kerime baktığımızda kötülüğü düzelme adına gerek peygamberler gerekse inananlar tarafından yapılmış birçok can alıcı örnek görürüz. Bu örneklerin beklide en profesyoneli ve etkili olanı İbrahim peygamberin yaptığı kötülüğü düzeltme protesto veya eylemidir. Bu eylem veya protesto Enbiya suresi 52-68 ayetleri arasında anlatılır. Bu eylemin bizce önemli olmasının birkaç sebebi vardır. Bunlardan biri Allah resulünün hadisi şerifinde söylediği kötülük karşısında takınılması gereken tavrın hepsinin Hz İbrahim tarafından planlı bir şekilde ve sırayla nasıl yapılması gerektiğini anlatan bir kıssa olmasındır. En önemli diğer sebebi ise yapılan eylem atılan taş atasözü misali ürkütülen kurbağaya değmiştir. Bir diğer nokta ise yapılan eylem dostlar alışverişte görsün cinsinden değildir. 

Üç aydır İsrail’in Gazze’ye saldırıları başta Türkiye olmak üzere dünyanın her tarafında durdurulma adına eylemler protestolar yapılmaktadır. Dünyanın her tarafa İnsanlar sokaklara çıkıp kahrolsun İsrail diyip savaşın durmasını beklemekte. Bunların işe yaramadığı da görülünce bu sefer İsrail markalarını ifşa eden paylaşımlar yapılmaya başlandı. Çarşaf çarşaf yayınlanan ve nedense içine SİGARA dahil edilmeyen  bu boykota, Müslümanların ne kadar uyduğu da ayrıca çok su götürür. Tüm bu yapılanlara, İsrail askerleri, boykot listesine ne dün, ne de bugün nedense hiç dâhil edilmeyen Amerikan sigaralarını tüttürerek gülüyorlarsa, kendi adıma hiç şaşmam.

 SİGARA yeryüzündeki tüm Müslümanlar için sanki Talut’un ordusunun çölde imtihan edildiği nehir gibi. Kaçımız en azından bu günlerde samimiyetinin göstergesi olarak Talut’un safında yer alma misali, boykot listesinde yer almasa da Amerikan dolayısı ile İsrail sigarasını içmeyeceğim dedi? 

Yıllardır kendi kendime sorup dururum: Şimdiye kadar hiçbir faydası olmaya bu ve buna benzeri eylemler Müslümanlar tarafından neden ısrarla yapılır. Yine soruyorum: İçimizde ellerini başının arasın alıp: Niye biz yıllardır aynı şeyleri yapıyoruz? Şimdiye kadar bir papağan gibi tekrarlayıp durduğumuz bu eylemlerden ne elde ettik veya hangi meseleyi çözmeye yaradı diye düşünen bir Allah’ın kulu yok mu? Hani Müslüman ısırıldığı delikten bir daha ısırılmayan biri idi? Hani Müslüman basiret sahibi idi?

Söylemeye dilim varmasa da acaba birileri bu faydasız eylemlerle bizim gazımızı mı alıyor? İyi niyetli samimi kardeşlerimiz de bunların değirmenine su mu taşıyor? Çünkü Dünyalık konularında şeytana şapka çıkartan çözümler üreten Müslümanlar, bu ve buna benzer konularda neden İbrahim peygamber gibi tek atımlık lakin maksadın hâsıl olduğu bir eylem düşünmezler? Ya da bu şekilde düşünmelerine ve eyleme geçmelerine ne engel teşkil ediyor? 

Yoksa İbrahim peygamber gibi yakılma riskini bildikleri için mi kurbağaları korkutmak istemiyorlar? Yâda Dünyalık işleri kesata uğrayacak resmi statü ile araları bozulacak diye mi korkuyorlar? Bundan dolayı mı, ne şişi yakacak nede kebabı yakacak eylemlerle/protestolarla, dostlar alışverişte görsün tepkileri organize ederek bir yandan da samimi Müslümanların gazını almaya devam ediyorlar?