• SUR YAPIIIIIII
SAĞLıK Haber Girişi : 13 Şubat 2023 15:16

Hastalığa davetiye çıkarabilir

Hastalığa davetiye çıkarabilir
Antalya Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Taha Karaman, deprem sonrası salgın hastalık riskini değerlendirerek beslenme barınma doğru şekilde sağlanamaz ise salgın hastalıklara davetiye çıkarabileceğine dikkat çekti.

Antalya Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Taha Karaman, deprem sonrası salgın hastalık riskini değerlendirerek beslenme barınma doğru şekilde sağlanamaz ise salgın hastalıklara davetiye çıkarabileceğine dikkat çekti.

 

Deprem sonrası alt yapının bozulması, güvenli içme ve kullanma suyunun olmaması, atıkların kaldırılamaması, bağışıklama hizmetlerinde aksama, soğuk hava gibi sorunlar nedeniyle ciddi bir salgın riski mevcut. Bulaşıcı olabilecek hastalıkların yanında, kronik hastalıklara ve devamlı ilaç kullanma zorunluluğu olan kişilere de dikkat edilmesi gerekiyor.

 

“SU OLMAYINCA HİJYEN SORUNU ORTAYA ÇIKIYOR”

 

Karaman açıklamasında,“Esas en büyük sorun beslenme ve barınma. Su kirliliği çok önemli bir durum. Suyun kirlenme oranı çok yüksek ise ve bulaş ihtimali çok yüksek. Su olmayınca hijyen sorunu ortaya çıkıyor. Bir de beslenme zincirinde susuz bir beslenme süreci yok.

barınma sorunu ortaya çıkınca da insanlar soğuk ile karşı karşıya kalıyor. Korunaklı durumda olmamak ve fiziksel koşullarda bir beslenme iki soğuk barınma, yaralanma ve benzeri durumlar varsa riski artıran bir sebeptir” dedi.

 

Vatandaşların beslenmesini sağlamak ve sokakta kalmasını engellemek gerektiğini belirten Karaman, “Bu etkenlerin hepsi hastalığa davet çıkaran etkenler. Toplu yaşam koşulu da hastalık riskini artırır. Tüm bu yaşananlardan barınmayla beslenmeye önlemek gerekir” diye konuştu.

 

DEPREMZEDELERE KENDİLERİNİ YALNIZ HİSSETTİRMEMEK GEREK

 

Bir diğer sorunun ise depremden etkilenen insanların yakınlarını kaybetmesinden kaynaklı matem durumunun insan psikolojisinin çok etkileyeceğini bu nedenle depremzedelere kendilerini yalnız hissettirmemek gerektiğine değinen Karaman, “Psikolojik olarak çok etkili olan bir durum. İnsanın çevresinden haber alma ihtiyacı olur. Bir anlamda bu ihtiyaç vazgeçilmez bir durumdur. Bu da bir anlamda kişilerin moralini bozacak şeylerdir. Matem durumu yaşayan insanların destek alması gerekir. Sosyal devlet dediğimiz şey varsa bu zaman lazım.  Bu sağlanamazsa her türlü hastalığa davetiye çıkarır” dedi.

 

Gülşen KABAAĞAÇ

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.