• SUR YAPIIIIIII
EKONOMİ Haber Girişi : 26 Haziran 2020 10:49

Gurbetçi Potansiyeli Neden Kullanılmıyor

Gurbetçi Potansiyeli Neden Kullanılmıyor
Koronavirüs salgını nedeniyle Türkiye Almanya ve Rusya gibi iki ana pazar yanında 100-150 bin ziyaretçi alınan ülkelere yönelik çalışmalar yaparken çeşitli ülkelerde yaşayan beş milyon yurttaşımızın tatilini ana yurdunda geçirmesine yönelik bir çalışması

Koronavirüs salgını nedeniyle Türkiye Almanya ve Rusya gibi iki ana pazar yanında 100-150 bin ziyaretçi alınan ülkelere yönelik çalışmalar yaparken çeşitli ülkelerde yaşayan beş milyon yurttaşımızın tatilini ana yurdunda geçirmesine yönelik bir çalışması yok.

Rus uçağının düşürüldüğü dönemde yaşanan kriz ortamında  Komşunu da al gel gibi kampanyalar açıldı, ama bugün çok daha büyük bir kriz ile karşı karşıya olunmasına karşın başta Kültür ve Turizm bakanlığı olmak üzere kamu yönetiminin konuyla ilgili çalışma başlatması isteniyor.

“Avrupalı Türklerin Türk Turizmindeki Önem” 

Yurtdışındaki yurttaşlarımızın tatillerini Türkiye’de geçirmeleri konusunda çalışmalar yapan kısa adı TAVAK olan Türkiye –Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı Başkanı Prof. Dr. Faruk Şen vakıf olarak yaptıkları “Avrupalı Türklerin Türk Turizmindeki Önem” başlıklı araştırma ile bu konunun önemine dikkat çektiklerini ancak kamu yönetiminin bu yönde bir çalışması olmadığını söyledi.

5.7 milyon yurttaş, 2 milyon potansiyel tatilci

TAVAK Başkanı Prof. Şen, konuyla ilgili yaptıkları “Avrupalı Türklerin Türk Turizmindeki Önemi” araştırmasında AB’de 5,7 milyonun üzerinde Euro-Türk yaşadığının belirlendiğini aktararak “Bunların iki milyonun üzerinde yurttaşımızın tatilini Türkiye’de yapabileceğini belirterek, “Yapılacak çalışma ile bunların yarısının çekilmesi halinde bu bir milyonu aşar. Bu da 100-150 bin turist çekmek için reklam yapılarak çeşitli çalışmalar yürütülen pazardan daha büyük bir potansiyel olduğunu gösteriyor” dedi.

Yalnız akraba ziyaretine gelmiyor 

Şen, yurtdışındaki yurttaşlarımızın artık yalnız aile ve akrabalarını ziyaret etmek için değil, aynı zamanda Antalya, Fethiye, Marmaris, Bodrum, Çeşme gibi sahillerde tatillerini geçirmek için geldiklerini belirterek bunlara yönelik bir kampanya yürütülmesi gerektiğini söyledi.

Bunların yüzde 50´nin üzerinde bir kesimi de tatillerini geçirmek için Türkiye´ye gelmekte. Avrupa´dan gelen Türkler, ciddi bir şekilde alıverişe para harcarken, özellikle İstanbul´daki önemli eğlence merkezlerine gitmekte.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları

Bu arada Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanı (YTB) Abdullah Eren, koronavirüs sürecinde Türkiye'nin mücadelesi ve aldığı tedbirlerin olumlu etkisinden dolayı bu yıl daha yoğun bir geliş beklediklerini söyledi.

YTB Başkanı Abdullah Eren, geçtiğimiz günlerde AKP İstanbul Milletvekili ve YTB Alt Komisyonu Başkanı Zafer Sarıkaya ile Edirne'nin Avrupa'ya açılan kapısı Kapıkule'ye gelerek, Türkiye'ye giriş yapmaya başlayan gurbetçiler için alınan önlem ve çalışmaları yerinde incelemişti.

Geçen yıl izin döneminde yalnız karayolu ile Kapıkule Sınır Kapısı'ndan 600 bin kişi giriş yapmıştı.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.