• SUR YAPIIIIIII
GÜNDEM Haber Girişi : 07 Mart 2023 16:11

GÜNÜ KURTARMAK SENEYİ YOK SAYMAKTIR

GÜNÜ KURTARMAK SENEYİ YOK SAYMAKTIR
Domates ihracatının kısıtlanmasının ardından, Toptancı Hal Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncular Dernek Başkanı Hasan Ali Yılmaz “Bunun dönüşü olmaz günü kurtarayım derken çiftçiyi küstürüyor ve seneyi yok ediyorsunuz. Böyle bir durumda da köyden, şehre göçü d

Domates ihracatının kısıtlanmasının ardından, Toptancı Hal Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncular Dernek Başkanı Hasan Ali Yılmaz “Bunun dönüşü olmaz günü kurtarayım derken çiftçiyi küstürüyor ve seneyi yok ediyorsunuz. Böyle bir durumda da köyden, şehre göçü de desteklemiş oluyorsunuz. Bunun bir şekilde engellenmesi gerekiyor, alınan karar yanlış bir karar zaten fiyatlar düşmekteyken bunu hızlandırmış oldular”. Dedi

 

Dernek Başkanı Hasan Ali Yılmaz; “Ülke olarak kötü bir deprem yaşadık, bizim ülkemizde olan bu deprem Yunanistan da olsaydı haritadan silinirdi sanırım. Ülke olarak yaşadığımız deprem ise beraberinde maddi sıkıntıları da doğurdu. Sonuç olarak da petrol kuyularına sahip bir ülke olmadığımıza göre ye para basacağız ya da bir şekilde toplanan paralarla bu süreci çözeceğiz, öyle görünüyor ki önümüzdeki süreçte enflasyon hızlı devam edecek. Bu da halkımızın alım gücünü düşürecek. Domatesin ucuzlatma yoluna gidilme sebebi bunlardan biri olabilir, fakat bu bir yanlıştır, yanlışı yanlışla çözmememleyiz. Çiftçinin girdi maliyetleri beş katına çıkmış durumda. Esas para kazandığı ay şimdiki aylar, mayıs ayında bu oran düşüyor ve maliyetlerini karşılayamaz olur eğer bu durumda siz  dengeleri bozarsanız ki bozuldu. 8-10 bin dönüme yakın domatesimiz yeni çıkmaya başlıyor hava şartlarından dolayı bu biraz daha erken yaşandı. Şu an da fiyatlar zaten inişte idi, yasakla birlikte tekrar bir düşüş yaşandı ve giderek daha da düşeceğini düşünüyoruz hal böyle olunca çiftçi maliyetini kurtaramaz halde. Günü kurtarmak demek, seneye ekimin yapılmaması demektir. İhracatın kesinlikle yasaklanmaması gerek, anlaşması olan aracının elinde hem mallarımız kalıyor hem de anlaşmalı olduğumuz pazarı kaybediyoruz. Diye konuştu.

 Asfalta dökülen domates manzaraları yaşanmasın

Çocukluğunda asfalta dökülen domateslerden de bahseden Hasan Ali Yılmaz;Bunun dönüşü olmaz günü kurtarayım derken çiftçiyi küstürüyor ve seneyi yok ediyorsunuz. Böyle bir durumda da köyden, şehre göçü de desteklemiş oluyorsunuz. Bunun bir şekilde engellenmesi gerekiyor, alınan karar yanlış bir karar zaten fiyatlar düşmekteyken bunu hızlandırmış oldular. Benim çocukluğum da Serik asfaltına domateslerin döküldüğünü biliriz epeydir bunları görmüyoruz. Korkarım ki böyle giderse bu manzarayı tekrar görme ihtimalimiz var ve gittikçe kaybetmeye dogru gidiyoruz. Bu kararın bir an önce geri alınması gerekiyor.”

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.