• SUR YAPIIIIIII
GÜNDEM Haber Girişi : 25 Kasım 2022 13:25

Growtech, 6. Bitki Islahı Proje Pazarı'na ev sahipliği yaptı

Growtech, 6. Bitki Islahı Proje Pazarı'na ev sahipliği yaptı
Örtü altı tarımda dünyanın en büyük fuarı Growtech ev sahipliğinde düzenlenen 6. Bitki Islahı Proje Pazarı (BIPP), Antalya Teknokent, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ve Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) işbirliği ile gerçekle

Örtü altı tarımda dünyanın en büyük fuarı Growtech ev sahipliğinde düzenlenen                     6. Bitki Islahı Proje Pazarı (BIPP), Antalya Teknokent, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ve Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) işbirliği ile gerçekleştirildi.

Islah faaliyetlerinin geliştirilmesi, ıslah ve proje temelli uzun vadeli iş birliklerin temelinin atılması, tarım sektörünün yüksek katma değerli üretim yapabilmesi amaçlanan Bitki Islahı Proje Pazarı'nda

tarım sektörü ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri, iş dünyası, akademisyen ve öğrenciler buluştu.

 

Etkinlikte, ar-ge ve sürdürülebilir gıda arzının önemi, birim alandan daha yüksek verim alınması gerekliliği vurgulanırken; gıda israfının da yüzde 40 seviyelerine ulaştığı ve üretim kadar kayıpların  azaltılmasının da önemine dikkat çekildi.

 

Etkinliğin açılışında konuşan Antalya Teknokent Genel Müdürü Dr. İbrahim Yılmaz, Antalya'nın özellikle örtü altı tarım üretimi konusunda başkent olduğunu dile getirdi.

 

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de tarım konusunda ar-ge verimlilik ve sürdürülebilirliğin önemine işaret eden Dr. Yılmaz, Antalya'nın tarım sektörünün farklı alanlarında iş birliğiyle büyüdüğünü kaydetti.

 

AR-GE, SEKTÖRÜN GELECEĞİ İÇİN ÖNEM TAŞIYOR

 

Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Yönetim Kurulu Başkanı Savaş Akcan ise, tohumun tarım sektörü için önde gelen unsurlardan biri olduğunu belirterek, sektörün gelişimi için ar-ge yatırımlarının sürdürülmesi gerektiğini söyledi.

 

Tarımın gelişimi için tüm paydaşların bir arada hareket etmesinin önemli olduğunu hatırlatan Akcan, “Ülkemizin gayri safi milli hasılasının yüzde 1'i ar-ge’ye ayrılıyor. Bu rakam Avrupa ülkelerinde ise yüzde 4 seviyelerinde. Her sektörde olduğu gibi tarım sektöründe de çağın değişimlerine ve taleplerine cevap verebilmek için ar-ge olmazsa olmaz konumda. Akademisyenler ve tarım sektörü bileşenlerinin bir arada hareket etmesi ve buradan elde edilecek bilgilerin de uygulamaya kazandırılması gerektiğini söylemeliyim. TÜRKTOB olarak, sektörün gelişimi için her türlü desteğe hazırız ” diye konuştu.

 

ANTALYA TARIMLA ANILACAK

Akdeniz Üniversitesi Rektörü ve Antalya Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Özlenen Özkan da, şu görüşlere yer verdi: “Akdeniz Üniversitesi olarak teknokentte Bilişim ve Tarım teknokenti olarak iki başlıkta planlama yaptık. Artık dünyada her şey değişiyor. İklim de bu değişikliklerden bir tanesi. Tarımda arge, artık daha önemli bir hale geldi. Ar-ge'nin girmediği hiçbir sektörün başarılı olamayacağını düşünüyorum. Bu konuda paydaşlarımızdan Sanayi ve Tarım Bakanlığı’ndan da ciddi teşvik ve destekler alıyoruz. Kendilerine teşekkür ederiz. Ar-ge’de doğru adımları atabilirsek Antalya bundan sonra tarımla anılacak. Bunun için muhteşem bir potansiyele sahip. Bu tip platformlar da sektörü ve ar-ge’yi geliştirmek adına önemli olanaklar sunuyor. Değerli fikirleriyle bu etkinliğe katkıda bulunan herkese çok teşekkür ediyorum”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BİTKİ ISLAHI PROJE PAZARI SEKTÖRÜ TEŞVİK EDİYOR

 

Önemli bir etkinliğe daha imza attıklarını belirten Growtech Fuar Direktörü Engin Er ise, “Growtech kapsamında geleneksel olarak sürdürdüğümüz Bitki Islahı Proje Pazarı'nın bu yıl 6’ncısını gerçekleştirdik. Bu tip organizasyonlarla tarım sektörüne, yenileşme kültürünün gelişmesi adına katkı yapmayı amaçlıyoruz. Sektöre yeni ürünler kazandırmak demek yeni hizmet alanlarının, yeni ekonomilerin doğması demek. Tarım sektörünün ar-ge’ye dayanan yüksek katma değerli üretimi, hem beşeri sermayenin ve fikri mülkiyet haklarının gelişmesini hem de sektörde inovasyonu teşvik ediyor” ifadesini kullandı.

 

ÖDÜL KAZANAN FİRMALAR

 

Jüri tarafından titizlikle gerçekleştirilen değerlendirme sonucunda mansiyon ödülünü Malatya ve Elazığ illerinde kayısıya uygun bodur ve yarı bodur erik ağacı seleksiyonu projesiyle Kayısı Araştırma Enstitüsü, 3'üncülük ödülünü ülkemizde mutasyon yoluyla elde edilmiş ilk mandarin çeşidi projesiyle BATEM, ikincilik ödülünü Hızlandırılmış Islah Teknolojisi kullanılarak PMMOV ve TSWV'ye dayanıklı biber çeşitlerinin elde edilmesi projesiyle Toprakseed Tohum Tarım Fide A.Ş. ve birincilik ödülünü ise kışlık sebze yetiştiriciliği hat ve çeşit geliştirme projesiyle Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü almaya hak kazandı.