• SUR YAPIIIIIII
SAĞLıK Haber Girişi : 30 Haziran 2021 16:59

Göçmenler aşılanacak mı?

Göçmenler aşılanacak mı?
Koronavirüs tedavisinde aşılama 18 yaş üzerine başlanırken Dr. Ozan Uzkut, “12 yaş üstü aşılamaya başlayalım yapabildiğimiz kadar çok insanı aşılayalım” dedi.

Koronavirüse karşı aşılanma büyük önem taşırken ülkemizde aşılama yaşı 18’e kadar düşmüş durumda. Aşılama yaşının 12’ye kadar inmesi gerektiğini dile getiren Dr. Ozan Uzkut, ülke nüfusu haricindeki göçmenlerin aşılanıp aşılanmayacağını sordu.


“Aşılama yüzdemizi sağlık çalışanlarının olağan üstü gayretleri ve halkımızın aşıya olan ilgisi sayesinde hızla yükseltiyoruz” diyen Uzkut, “Bu çok olumlu bir gelişme. Çünkü şu an uygulanmakta olan biontec aşısının delta varyantına da oldukça etkili olduğu bulunmuş. Nü-füsun yüzde 70’ini aşılarsak bu salgında önemli bir adım atmış oluruz diye düşünüyorum” dedi.

Ülkemizde yaşayan kayıtsız insanlara aşı yapılıp yapılmayacağı ile ilgili bir bilgi olmadığını dile getiren Dr. Ozan Uzkut, “Ancak burada başka bir durum ortaya çıkıyor. İlk düşündüğümüzde 18 yaş üstünü aşılarsak ki nüfus ülke nüfusun yaklaşık yüzde 75’i ediyor. Kalan çocukları ve aşı karşıtlarını düşünürsek kolayca yüzde yetmişe ulaşabileceğimizi düşünüyorduk ama unuttuğumuz bir gerçek var. Evet kayıtlı nüfusumuz 85 milyon ama ülkemizde yaşayan kayıtsız, geçici, kaçak on beş milyon insan sürekli ve en az otuz milyon insanda geçici yani turizm, ticaret ziyaret gibi nedenlerle ülkemize girip çıkanları da eklememiz lazım” ifadelerini kullandı.

Dr. Ozan Uzkut, “Eğer bu salgının hızını kesmek insanımızı kurtarmak istiyorsak elimizde iki seçenek bulunuyor. Ya faz çalışması bitmiş uygulanabilir olduğu söylendiği gibi on iki yaş üstüne aşı uygulanabilir. Ya da ülkedeki yerleşik olan tahminini on beş milyon mülteciyi aşılayacağız ki bu salgını durdurabilelim” şeklinde konuştu.

Uzkut, “Delta varyantının daha çok çocukları etkilediğini düşünürsek ki vakaların yüzde 48.6’ı  0-19 yaş gurubunda öncelikle 12 yaş üstü çocuklarımızı iki doz biontec aşısı ile aşılamamız gerektiğini düşünüyorum. Salgının en çok görüldüğü Moskova’dan günde iki milyon kişinin geldiğini düşünürsek bu konuda ne kadar acele edersek o kadar iyi olur diyorum” açıklamasında bulundu.

İsrail’in 18 yaş üstünü aşıladığını ve yüzde 60 oranında aşılamayı gerçekleştirdiğini ama çocuklarda görülen bu delta varyantı yüzünden okulları tekrar kapatmayı düşündüğünü aktaran Dr. Ozan Uzkut, “Çünkü artık bu hastalık yavaş yavaş aşısız olan çocukları yayılmaya ve tehlikeli olmaya başladı. Yine aynı şekilde aşılamada çok başarılı olan İngilterde’de çocuklarda salgının artarak devam etmesi önlemleri kaldırmayı biraz daha askıya almalarına sebep oldu. Acaba Temmuz Ağustos’ta yine hızlı vaka artışına uğrar mıyız sorusunu akla gelmiyor değil. Birde 1 Temmuz’dan itibaren müzik hariç tüm kısıtlamaların kaldırılacağını düşünürsek bu yayılımın çok daha hızlı olacağını düşünmeden edemiyor insan” dedi.

Uzkut son olarak şöyle konuştu: “Bize düşen kısaca maske mesafe ve hijyen önlemlerine bir süre daha devam edelim. 12 Yaş üstü aşılamaya başlayalım. Yapabildiğimiz kadar çok insanı aşılayalım. Yurdumuzda yerleşik olan yabancı ülke vatandaşlarını büyük bir hızla aşılamaya başlayalım. Unutmayalım ki onlar bu ülkede yaşadığı sürece biz onlarında sağlığından sorumluyuz. Ayrıca salgında ne kadar çok aşı yaparsak salgını o kadar hızlı durdururuz. Yoksa ülkemizi tehdit eden bu delta varyantı çok çocuğumuzun gencimizin hastalanmasına hatta ölümüne sebep olacaktır.”


Haber: Yalçın KÜÇÜK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.