• SUR YAPIIIIIII
GÜNDEM Haber Girişi : 21 Kasım 2022 16:36

Genç Mühendislerden Büyük Başarı

Genç Mühendislerden Büyük Başarı
Türkiye’nin otomobili elektrikli araç TOGG’un yapılması, elektrikli araç üretmek isteyen gençlere de öncü oldu. Gençler Mühendisler, dirft özellikli eğlence amaçlı elektrikli araç projesini geliştirdi.

Türkiye’nin otomobili elektrikli araç TOGG’un yapılması ile elektrikli araç üretmek isteyen gençlere de öncü oldu. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) bünyesindeki girişimcilik ve inovasyon merkezi İNOVATSO’nun sunduğu imkanlardan yararlanan gençlerden biri olan Elektrik Elektronik Mühendisi Cem Yüceer ve çözüm ortakları Demir Tasarımcısı Kaan Şan ve Makine Mühendisi Nazmi Karabaş eğlence amaçlı ‘drift’ özelliği olan elektrikli araç geliştirdi.

ATSO’nun Antalya 4.0 vizyonu çerçevesinde 2018 yılında hayata geçirilen İNOVATSO’nun sunduğu imkanlardan yararlanan Elektrik Elektronik Mühendisi Cem Yüceer, 4 farklı sektörde projeler gelişitrmeye başardı. Genç mühendisin en büyük hedefi, 2 yıldır üzerinde çalıştığı kapalı sistem dron projesini hayata geçirmek. Yüceer, çalışmak için geldiği Antalya’ya katkı sunmak istediğini belirterek eğitimde robotik kodlama, eğlence ve güvenlik sektöründe kullanmak için kapalı sistem sürü drone projesi, teknolojik oyun alanı ve yine eğlenceye yönelik elektrikli araç gibi projeler üzerinde çalıştıklarını anlattı.

10 DAKİKADA ROBOTİK KODLAMA ÖĞRETİYOR

Yüceer araştırmalara göre 4-14 yaş aralığındaki çocukların bir şeye odaklanma süresinin en fazla 10 dakika olduğuna dikkat çekerek, geliştirdiği sistemin 10 dakikada robotik kodlamayı öğrettiğini ifade ediyor. Yüceer, “Sistemde çocuğa hata yapmasına ve dokunmasına izin veriliyor. Eğitim sırasında  duyu organlarını da çalıştırıyor. Bu da öğrenmeyi hızlandırıyor. Çocuklar her dilde kodlama yapabiliyor. Bununla çocuklar ileride mühendislik alanında kendilerini geliştireceklerse bu minimize  edilmiş kodlamayı gösteriyoruz. Yanlış yaparsa yanlışı görmüş oluyor” dedi. İngiltere’de bir firma ile ‘Boston diynamic’ 4 ayaklı robotu geliştirmeye çalıştıkları ve robotik kodlamaya uygun hale getirmeye çalıştıklarını da söyledi.

KAPALI SİSTEM SÜRÜ DRONE PROJESİ

Hedeflerinden biri olan kapalı sistem sürü drone projemi hayata geçirmek istediğini belirten Yüceer, “Yaklaşık 2 yıldır kapalı sistem sürü drone üzerine çalışıyorum. Bu projeyi de eğlence merkezleri için tasarlıyorum. Kapalı sistemde görsel şov projesi olacak. Bu çalışma uzun soluklu ve maliyetli bir proje. Bu proje tamamlandığında robotik şov olacak. Yüceer, “Sürü drone, iha yapmak istiyoruz. Sürü iha üzerinden çalışmamız devam ediyor. Biz bunu drone gösterileri için kullanmak istiyoruz. İç mekanlarda, salonlar da gösteri ya da bu alanların korunmasında güvenlik amaçlı tasarlamak istiyoruz. Biz burada kendi sistemimizi öyle geliştirelim ki; bizim sistemimize başkası müdahale edemesin. Örneğin İstiklaldeki bombalı saldırıda üç 5 tane böyle bir iha drone sistemi uçurulsa çözülebilir olabilirdi” dedi.

YENİ NESİL TEKNOLOJİK EĞLENCE ALANI PROJESİ

“Mateverse’den bir adım geri, gerçeklikten bir adım ileri…”

Dünyada eğlenceye yönelik olduğunu belirten Yüceer, “Bu projem turistlere, eğlenceye yönelik. Özellikle turistlerin gelip görmek isteyeceği bir proje. Uzay mekiği gibi bir alanda elektronik ortamda takım olarak oyun oynanabilecek bir sistem tasarladım. Eylül ayına kadar tamamlamayı planladığım bu proje, insanlara bilgisayar oyunlarını birebir yaşama imkanı sunacak. İnsanlar fiziksel olarak oyunun içinde olacak. Teknoloji 5.0 gibi bir sistem” dedi.

Yüceer, “Antalya’ya büyük bir elektronik eğlence merkezi açmayı hedefliyoruz. Her şeyi ile elektronik olacak. Elektronik saatle içerde alış verişinizi yapıyorsunuz, çocukluğumuzdaki atari salonu gibi düşünmeyin. Bilgisayar oyunlarını birebir yaşama imkanı sunacak. Bu anlattığımız olay ‘mateverse’den bir adım geri, gerçeklikten bir adım ileri, biz tam ortasından olmak istiyoruz. Dokunsal şeyler daha çok zevk veriyor. Dokunsallık dahil oluyorsun ve daha güvenli” diyerek teknolojik eğlence projesini anlattı.

E-DİRFT ELEKTRİKLİ ARAÇ ÜRETTİ

“Go Kartların yerini alacak”

Elektrik Elektronik Mühendisi Cem Yüceer çözüm ortakları Makine Mühendisi Nazmi Karabaş aracın işleyişini tasarlarken Demir Tasarımcısı Kaan Şan’ında dizaynını yaptı. 3 genç eğlence amaçlı ‘drift’ özelliği olan elektrikli araç geliştirdiler.

Daha çok turizme yönelik ve dünya eğlence sektörüne yönelik işler yapmak için projeler ürettiklerine dikkat çeken Cem Yüceer, “E-dirft özellikli elektrikli aracımızın 2 Aralık’ta lansmanını yapacağız. İlk başta kendi çabalarımız ile elektrikli araç olarak başladık. Bu bir tek kişilik, eğlenceye yönelik ‘Go Kart’ oyununun yerini alabileceğini düşünüyoruz. Buradaki amacımızı kişilerin, 10 kişilik takım halinde birbirleriyle yarışabileceği, birbirleriyle mücadele edebileceği eğlenceye yönelik bir araç yaptık.  Elektrikli ve yüksek tork olduğu için kişilere eğlenceli zaman geçirtiyor. ‘Drift’ özelliği olan bir araç ile insanlara eğlence imkanı sunuyoruz” dedi.

Yine eğlence amaçlı turlar da kullanılan ATV araçlarını de elektrikli üreterek vatandaşları mazot derdinden kurtarmak istediklerini belirten Mühendis Yüceer, Elektrikli araçlardaki bir sonraki seviyemiz ATV üretmek. Bunun ardından da tek kişilik araçlar yapmayı planlıyoruz. Türkiye’de tahmini 10 tane elektrikli araç üreten firma var ve bizde Antalya’da elektrikli araç üreten 11’inci firma olmak istiyoruz. Antalya’da böyle bir fabrika kurmak istiyorum.

“KABLOSUZ EV SİSTEMİ İLE EVDE KABLOLAMAYI BİTİRECEĞİZ”

Teknolojinin hayatımızın her alanına uyarlanması ile insanlar lüks evlerde akıllı ev sistemlerine sahip olabilirken Elektrik ve Elektronik Mühendisi Cem Yüceer, akılsız evleri akılla hale getirebilecekleri, “Kablosuz ev sistemi” çalışmasından da bahsetti. Yüceer, “Akıllı ev sistemi yaptık. Yüksek teknoloji kablosuz ev sistemi. Akıllı bir villa yapmak isteseniz; 1 buçuk kilometre kablo gidiyor. Bu kablolamayı bitiriyoruz” dedi.  ÖZEL HABER - MÜHÜBE TAŞKIN