• SUR YAPIIIIIII
ÖZEL HABERLER Haber Girişi : 15 Nisan 2024 10:21

‘Geçim şartları ağırlaştı’

‘Geçim şartları ağırlaştı’

Temel mal ve hizmetlerde görülen artış geçim şartlarını her geçen gün daha da olumsuz etkilediğini söyleyen Türk-İş Antalya İl Temsilcisi Cemil Ünal, ücret gelirlerinin satın alma gücü her geçen ay düşmeye devam ettiğini kaydetti.

Marketlerde ürün bazlı fiyatların -ramazan ayı indirimi gerekçesiyle- seçim öncesi aşağı çekildiği gözlemlendiğini aktaran Cemil Ünal, “Fakat buna rağmen özellikle gıda fiyatlarında artış devam etti ve başta dar ve sabit gelirli kesimler olmak üzere toplumun tüm kesimlerini etkileyen fiyat artışları geçim şartlarını ağırlaştırdı” dedi.

GEÇİM SIKINTISI BÜYÜYOR

Cemil Ünal, “Hayat pahalılığı, yüksek enflasyon altında satın alma gücü gerileyen ücretler, geçim sıkıntısı, özellikle gıda fiyatlarındaki sürekli gerçekleşen sert yükselişler insanların daha da zor bir yaşam sürmesine neden oluyor. Artan vergiler, akaryakıt fiyatları, kiralar ve benzeri  haneleri fedakarlık yapmaya zorluyor” ifadelerini kullandı.

KAMU TASARRUFU YAPILMALI

Türkiye ekonomisinde makro görünümdeki bozulma ile enflasyonun yarattığı olağanüstü talep artışı, büyümenin küçülmeye dönüşmesini ve işsizliğin artmasını engellediğini dile getiren Türk-İş Antalya İl Temsilcisi Cemil Ünal,” Ancak kamu tasarrufu olmadan talebi düşürebilmek ve makroekonomik koşulları en azından Eylül 2021 öncesi seviyeye getirmek mümkün gözükmüyor” dedi.

ALIM GÜCÜ DÜŞÜYOR

“Ücretlilerin satın alma güçleri enflasyon nedeniyle aşınmaktadır. Yapılması gereken zorunlu harcamaları karşılamakta yetersiz kalan ücret gelirleri nedeniyle hayat pahalılığı dar gelirlinin peşini bırakmıyor” diyen Cemil Ünal, “Herkesin harcama sepeti aynı olmadığından yaşanan enflasyon da herkes için farklı oluyor. Dar ve sabit gelirli kesimlerin etkisini en fazla hissettiği enflasyon göstergesi gıda fiyatlarındaki hızlı yükseliştir. Bir buçuk yıldan fazla süredir gıda enflasyonu yüksek seyrediyor. Bu durum sabit gelirlilerin ücret ve maaşlara yapılan zamlara rağmen büyümeden pay almak bir yana alım gücünü düşürüyor” açıklamasında bulundu.

TEMEL SORUN GEÇİM SIKINTISI

Cemil Ünal, “Dar ve sabit gelirli kesimler açısından enflasyonun önlenmesi ve giderek düşürülmesi önem taşımakla beraber asıl olan gelirlerin daha fazla artması ve insana yakışır harcamayı karşılayacak seviyede olmasıdır. Günümüzde temel sorun geçim sıkıntısıdır. Gıda alışverişlerinde bile kilogramdan, grama ve tane ile alışverişe göre hayatını idame ettirmek durumunda kalmış olan vatandaş, temel tüketimlerinden daha fazla kısamaz hale gelmiştir” şeklinde konuştu.

Haber: Yalçın KÜÇÜK