• SUR YAPIIIIIII
GÜNDEM Haber Girişi : 15 Eylül 2023 12:56

Fotoğrafçılardan drone uyarısı

Fotoğrafçılardan drone uyarısı

Drone teknolojisi, son yıllarda hızla yaygınlaşarak ticaretten eğlenceye kadar birçok alanda kullanılmaktadır. Ancak bu hızlı yaygınlaşma, güvenlik endişelerini de beraberinde getirdi. Dronelerin havalimanlarına, özel mülklere veya toplu etkinliklere girmesi gibi olaylar, güvenlik uzmanlarını harekete geçirirken ve dronesavarlar gibi cihazların geliştirilmesi ile güvenlik önlemleri alınmaya çalışılıyor.

Antalya’da da değişik doğal ortamlarda düğün fotoğrafları çektirmek isteyenler dronelar yardımı ile daha güzel fotoğraflar çektirmek istiyor. Ancak güvenlik tehlikesi nedeniyle her zaman ve her isteniler yerde drone uçurulamıyor. Drone uçurmak için ilgili kurumlardan izin alınması gerekiyor. İzin alınmadan yapılan drone kullanımı bir de tehlike arz edecek noktada ise işte o zaman devreye dronesavar giriyor ve bir anda havadaki bütün dronelar bir anda yere düşüyor. İzin alınmadan yapılan uçuş nedeniyle drone sahipleri maddi zarara uğrayabiliyor.

Bu tip durumların yaşanmaması için uyarılarda bulunan Antalya Kırtasiyeciler ve Fotoğrafçılar Odası Başkan Vekili Yılmaz Çamkesen, ne olursa olsun ilgili kurumlardan izin alınmasının en doğru adım olduğunu söyledi.

Çamkesen, “Drone kullanımı, harika hava fotoğrafları ve videoları çekmek için harika bir araç olabilir, ancak bu teknolojiyi kullanırken gizliliğe, güvenliğe ve yasal düzenlemelere uymak son derece önemlidir. Hava sahası düzenlemeleri, uçuş yükseklikleri ve uçuş izinleri gibi konular, yerel ve ulusal otoriteler tarafından belirlenir. Bu kuralları ihlal etmek ciddi cezalara yol açabilir. Bu nedenle izin almak çok önemlidir” uyarısında bulundu.

Dronenizle çekim yaparken başkalarının gizliliğini ve kişisel alanını korumak için dikkatli olunması gerektiğinin altını çizen Yılmaz Çamkesen, “Hukuki açıdan sıkıntı yaşamamak için özel mülklerin üstünde uçmaktan kaçının ve insanların izni olmadan onları çekmeyin.Dronenizi güvenli bir şekilde uçurmak için gerekli önlemleri alın. Kalabalık alanlarda, havaalanları yakınında veya insanların üzerinde uçmaktan kaçının. Uçuş sırasında dikkatli olun ve diğer hava araçlarına karşı saygılı olun” ifadelerine yer verdi.

Haber: Yalçın KÜÇÜK