GÜNDEM Haber Girişi : 19 Eylül 2023 11:11

Far deyip geçmeyin!

Far deyip geçmeyin!

Trafikte güvenliği sağlamak ve kazaları önlemek, sürücülerin ve yolcuların hayatlarını korumak için herkesin sorumluluğundadır. Trafik kurallarına uygun sürüş ve araçların bakımı, bu hedeflere ulaşmada kritik bir rol oynar. Farlar, özellikle gece ve düşük görüş koşullarında, kazaları önlemede hayati bir faktör olarak öne çıkıyor.

GÜNDÜZ FAR YOKMA ZORUNLU OLMALI

Trafik kazalarının birçoğu gece saatlerinde ve kötü hava koşullarında meydana geldiğini söyleyen Trafik Kazalarını Önleme Dernek Başkanı Abdullah Gökmen, “Bu durum, sürücülerin görsel algılarını ve diğer araçları tespit etmelerini zorlaştırır. İşte bu noktada, aracın farları kritik bir rol oynar. Özellikle farların düzgün çalışması ve ayarının doğru olması, diğer sürücülerin ve yayaların sizi daha erken fark etmelerini sağlar. Birçok ülkede gündüz farlarının kullanılması yasal bir zorunluluktur. Gündüz farları, görünürlüğünüzü artırır ve diğer sürücülerin sizi daha kolay fark etmelerini sağlar. Araştırmalar, gündüz farlarının kullanılmasının kazalardaki riski azalttığını göstermektedir” ifadelerini kullandı.

Özellikle gece bir aracın farlarının yanmadığı düşünüldüğünde tehlikenin ne denli büyük olduğunu söylemeye gerek bile olmadığını kaydeden Özmen, “Arkadan gelen araç yolda giderken arka farları yanmadığı için bir anda önünde bir başka araçla karşılaşıyor ve duracak zamanı olmadığı için de ne yazık ki kaza meydana geliyor. Far deyip geçmemek lazım ve mutlaka araçlarımızın farlarını kontrol ettirmeliyiz” şeklinde konuştu.

Sisli veya yağmurlu hava koşullarında farlar daha da önemli hale geldiğini kaydeden Abdullah Gökmen, “Sis farları ve yağmur farları, görüş mesafesini artırır ve diğer sürücülerle teması sürdürmeyi kolaylaştırır. Farlar sadece sürücüler için değil, aynı zamanda yaya ve bisikletliler için de önemlidir. Farlar, bu kullanıcıların gece veya kötü hava koşullarında daha iyi görünmelerini sağlar ve kazaları önler” dedi.

Haber: Yalçın KÜÇÜK