• SUR YAPIIIIIII
GÜNDEM Haber Girişi : 07 Aralık 2022 16:53

Fahri müfettiş isyanı

Fahri müfettiş isyanı
Tüketiciler Birliği Derneği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, Trafikte fahri müfettişlerin kestiği cezalarla ilgili olarak vatandaşlardan şikayetler aldıklarını konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Tüketiciler Birliği Derneği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, Trafikte fahri müfettişlerin kestiği cezalarla ilgili olarak vatandaşlardan şikayetler aldıklarını konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.  

Gündüz, “Trafik fahri müfettişinin kestiği her ceza doğru mu? Keyfi veya kasti ceza kesilebilir mi? Cezalara itiraz ve cezanın iptalini nasıl yapabiliriz? Her ceza doğru mu? Keyfi veya kasti ceza kesilebilir mi? Cezalara itiraz ve cezanın iptalini nasıl yapabiliriz? İstismarlarda nereye şikâyet edebilir?” gibi ciddi şikâyetler aldıklarını kaydetti.

Çok şikayet geliyor

Gündüz, “Trafik fahri müfettişlerinin kendilerine emanet edilen görevi vicdana ve belgeye dayalı yapacaklarına inanıyoruz. Burada görevini layıkıyla yapan fahri müfettişlerimizi de tenzih ediyoruz. Geçenlerde Samsun’da bir fahri trafik müfettişin kestiği çok ilginç bir ceza gündem oldu. Kırmızı ışıkta beklerken stop eden sürücüye fahri trafik müfettişi tarafından kavşakta aracını durdurduğu gerekçesiyle 196 lira ceza kesildi. Sürücü, ‘Kavşaklarda aracın motorunu durdurmak’ suçundan dolayı kesilen cezasının iptali için Samsun 1’ci Sulh Ceza Hakimliği’ne başvurdu. Sürücü savunmasında ‘Kiralık araç kullanıyordum. Otomobilin fabrika çıkışlı kendi özelliği olarak start-stop bulunuyordu. 4’lü kavşakta bekleme yaptığım esnada star-stop devreye girdi. Yaklaşık 2 gün sonra posta yoluyla evime trafik cezası geldi’ açıklamasında bulundu” dedi.

3 ay hapis cezası var

Trafik Ceza Kanunu’nda 57/1-e, ‘kavşaklarda gereksiz yere durmak, yavaşlamak veya araçtan inmek trafiği tehlikeye düşüreceği için araç sürücüsüne idari para cezası uygulanır’ dediğini hatırlatan Gündüz, “Bir fahri trafik müfettişi gerçekte trafikte kural ihlali olmadan görev alanına girmeyen bir şekilde ceza tutanağı düzenlerse o tutanak iptal edilir. Kasti olarak ceza uyguladıysa hakkında 3 ay hapis cezası verilecek şekilde soruşturmaya maruz kalabilir” diye konuştu.

Sürücü kendinden eminse dava açılabilir

Gündüz, cezayı öğrenen vatandaşların kusuru yapmadıklarına eminse dava açabileceklerini anlattı. Gündüz, “Bu nedenle ceza tutanağı ile karşılaşan sürücüler o trafik kusurunu yapmadıklarından eminlerse cezayı öğrendikleri yani kendilerine tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün zarfında sulh ceza hakimliğine başvurarak iptali için dava açabilirler. Burada önemli olan o tutanakta belirtilen tarihte ve yerde trafik suçunun işlenmemiş olmasıdır. Bunu kanıtlayabilecek olan her sürücü tereddüt etmeden sulh ceza hakimliğine dava açıp cezayı iptal ettirebileceği gibi o tutanağı düzenleyen kişi hakkında cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda da bulunabilir. Savcılık tutanağı düzenleyen kişiye ulaşarak konuyu soruşturur ve haksız yere tutanak düzenlenmişse düzenleyen fail hakkında ceza davası açılabilir” diye ifade etti.

Suç duyurusunda bulunabilir

Fahri trafik müfettişleri kural ihlali tespit ettiğini ceza tutanağına dönüştürmeyi trafik denetleme şubenin görev ve yetki alanında olduğunu belirten Gündüz “Araçlarda start stop özelliğinin olması herhangi bir şekilde kural ihlaline yol açmaz. Bu özellik olmayan araçlarda kavşaklarda, kırmızı ışıkta durabilir. Ne var ki kavşakta gereksiz yere durup trafiği engellemek kural ihlali olduğundan bu durumda ceza tutanağı düzenlenerek sürücüye tebliğ edilir. Trafik kural ihlali yapmadığını ispatlama hükümlülüğü sürücüdedir. Sürücüler kural ihlali yapmadıklarından eminler ve kanıtlayacak durumları varsa belgeleri ile sulh ceza hakimliğine başvurup tutanağın kasti düzenlenip düzenlenmediği anlaşılıp bu kişiler hakkında suç duyurusunda bulunulabilir” dedi.

MÜHÜBE TAŞKIN