• SUR YAPIIIIIII
ÖZEL HABERLER Haber Girişi : 20 Aralık 2023 15:10

Ev almanın tam zamanı

Ev almanın tam zamanı

Son dönemde artan konut ve kira fiyatlarına karşı hükümetin aldığı tedbirler etkisini göstermeye başladı. Konut fiyatlarında geri çekilmeler başlarken, ilan çeşitleri de arttı. Ev almanın tam zamanı olduğunu belirten gayrimenkul danışmanı Meltem Şahin, vatandaşlara "krizi fırsata çevirin" uyarısında bulundu.

Konut fiyatlarında yaşanan değişiklik vatandaşlar tarafından yakından takip ediliyor. İlan sayılarında dikkat çeken bir artış yaşandı. Hükümetin fahiş fiyatlara karşı aldığı önlemler de etkisini göstermeye başlarken, konut fiyatlarında da yüzde 10-20 arasında bir düşüş gerçekleşti. "Bu durumu fırsata çevirin" çağrısı yapan Meltem Şahin "Ev almanın tam zamanı" diye uyardı.

 

Ev alacakların daha ziyade boş ev baktıklarını dile getiren Meltem Şahin, "Ev almak isteyenler kiracı ile uğraşmak istemiyor. Kiradaki yüzde 25 zam sınırı nedeniyle kimi ev sahipleri evlerini satışa çıkardı ama kiralama amaçlı alımlar da azaldı. Alıcı, kiracısı olan bir evi alıp sorun yaşamak istemiyor. Çünkü eski kiracıların ödediği rakamlarla şu anki kiralar arasında büyük farklar var" ifadelerini kullandı.

Hükümetin emlak ilanlarına kısıtlama getirmesi de fiyatlara yansıdığını dile getiren gayrimenkul danışmanı Meltem Şahin,  "Emlak ilanları için yetki belgesi zorunluluğu getirilirken, bu hamle fiyatları şişiren aracıları piyasanın dışına itti. Böylece aracının üstüne koyduğu fark fiyattan düştü. Bu da ev fiyatlarının biraz daha düşmesine neden oldu" dedi.

Krizin fırsata çevrilmesi gerektiğini ve ev alma düşüncesi olanlar için doğru zaman olduğunu söyleyen Meltem Şahin, "Dolar, euro, altın ve faizlerin yüksek olması, bankadan ev alacak olan kişilerin konut kredilerindeki artış oranları, insanları ev almaya caydırdı. Ev almaktan uzak tuttu. Yatırımlarını daha kısa dönemde çok getiren yatırımlara yönlendirdi. Dolar, euro gibi veya bankadaki faizin getirisi gibi bir yatırıma dönüştürdü. Bu yüzden insanlar ev almak veya gayrimenkule yatırım yapmaktan biraz uzaklaştı" açıklamasında bulundu.

Antalya Emlakçılar, Oto Galericileri ve İş Takipçileri Odası Başkanı İsmail Çağlar, "Gayrimenkul fiyatları düştüğünde de yatırımını bankada ki tutacağı para 5 milyon, aylık getirisi güzel ama 3-4 ay sonra alacağı gayrimenkulün yarısını alamaz. Bu kısa dönemde kar yapıyormuş gibi gözüküp bankaya veya diğer getiri alanlarına yatırıldığında esasında getiri olarak gözükmüyor. Parasını eridiğinin farkında değil insanlar. Sonuçta gayrimenkule yatıran yatırım hiçbir yerde yoktur. Yılbaşının ikinci çeyreği dediğimiz dönemde bu fiyatlar çok çok üstüne çıkacak. Şu an dünya genelinde bir ekonomik kriz var. Bu da her şeye yansıdı. Satın alım güçleri insanların düştü. Mecburen Türkiye gibi bir ülkede, paranın değersiz gibi gözüktüğü bir ülkede esasında paramız değerli. Bunun yatırımını yapmasını bilen, gerçekten bu yatırıma dönüştürebileceği kanalları bilen yatırımcılar para kazanıyor" açıklamasında bulundu.

Haber: Yalçın KÜÇÜK