• SUR YAPIIIIIII
EKONOMİ Haber Girişi : 19 Eylül 2022 17:45

Eskiye Dönüş Başladı

Eskiye Dönüş Başladı
Bir zamanlar gündelik hayatımızda markete, berbere gitmek gibi olan ayakkabıcılar ve terziler yeniden revaçta. Artan maliyetler ile ortalama bir ayakkabının 500 TL, bir tişörtün 300 TL’den başlayan fiyatlarla etiketlerde yer almasıyla vatandaşların hay

Pandemi ve sonrasında gelen maliyet artışlarından kaynaklı artan fiyatlar derken vatandaşların gündemine “Ayakkabıya pençe attırmak” “Ceket astarlamak” gibi tabirle yeniden girdi.
Eskiden markete bakkala gider gibi çok sık gidilen terziler ve ayakkabı tamircileri bir süredir sadece AVM’in en alt katlarına hapsolmuşken artan maliyetler sanatkarların kıymetini yeniden gündeme getirdi. Artan fiyatlar nedeniyle vatandaş artık, mevcut ayakkabılarıyla idare etmeye çalışıyor.
Dolayısıyla tamircilerde ayakkabı tamirinde bir hareketlilik yaşandığı gözlemleniyor.
TERZİLİK İŞLERE İLGİ AZALMIŞTI
Terzi Hasan Çelik, tekstildeki gelişmeler ve kredi kartı taksit imkanları nedeniyle insanların hazır giyimi tercih etmesi nedeniyle terzilik işlerinin sadece tadilat işine döndüğünü anlattı. Çelik, “Bir dönem tekstil daha uygundu ve kredi kartına yapılan taksitler ve moda dünyasının anlık değişimleri nedeniyle terzilik işlere ilgi azalmıştı. Vatandaşlar AVM'lerde istediği her ürünü bulabildikleri ve taksit yaptırabildikleri için terziler yerine buraları tercih ediyor. Vatandaşlar hazır giyime yönelince biz de tadilata yönelmiştik. Eski sanat kalmadı çoğu terzi işini bıraktı ancak son dönemlerde artan fiyatlar vatandaşları eski ürünlerini tadilat ettirmeye yöneltti” dedi.
YAMAYA GERİ DÖNDÜK
"Yama diye bir şey kalmamıştı ancak şu an tekrar yamalı döneme geri döndük" ; diyen Çelik, “Sektörde bir hareketlilik söz konusu, ama gelip geçicide alabilir. Ancak öyle bir dönemdeyiz ki artan kiralar ile birlikte tamirci arkadaşlarımız kiralarını ödemekte zorlanıyor. Ayrıca mesleğe ilgide azaldı. Çırak bulmakta güçlük çekiyoruz” diye konuştu.

“PENÇE ATTIRMA” DÖNEMİNE GERİ DÖNDÜK
20 yıldır ayakkabıcılık yapan Selçuk Uğur, “Eskiden ayakkabıya pençe attırmak diye bir tabir vardı. Uzunca bir süredir insanlar, ayakkabısı hasar gördüğünde yaptırmak yerine yenisi alırım daha iyi anlayışı hakimdi. Ama şimdilerde “ayakkabıma pençe atılacak” diye gelmeye başladılar. Ortalama bir ayakkabının 500 lira olduğu bir dönemdeyiz ve vatandaşların bu şartlarda yeni ayakkabı olamaya gücü kalmadı. Yeni ayakkabı almak yerine eskiyi tamir ettirmeye başladı”
AYAKKABICILIK BİR MESLEKTİ
Uğur, “Ayakkabıcılık bir meslekti” diyerek okuldan ayrılan çocukların meslek öğrenmek için ayakkabı tamircisinde çırak olarak başladığını belirtirken artık çırak bulmakta güçlük çektiklerini anlattı. Sektörün en büyük sorunlarından bir tanesinin eleman sıkıntısı olduğunu belirten Uğur, "Eskiden meslek babadan oğula geçerdi"; diyerek şimdilerde mesleğin geleceğinin ne olacağını kestiremedikleri için “Çocukları mesleğe yöneltemedim” dedi. Ayakkabı tamircisi Uğur, “Ayakkabıcılık daha önce revaçta olan birçok meslek bugün ilgi görmediği için yok olma ile karşı karşıya kalıyor. Ne kadar sürer bilmiyorum ama bu sıralar maliyetlerin artması ve ürünlerdeki fiyat artışı vatandaşı eskiyi yeniden değerlendirmeye yöneltti. Bir miktar işlerde artış söz konusu oldu. Ancak bu sıralar tabi okulların
açılması da bu durumda etkili oluyor” diye konuştu.
MÜHÜBE TAŞKIN