• SUR YAPIIIIIII
KÜLTÜR-SANAT Haber Girişi : 04 Aralık 2022 11:48

Eskiköy’den Kemer’e anılar

Eskiköy’den Kemer’e anılar
20 yılı aşkın süredir Kemer’de yaşayan Turizm yazarı, Gazeteci Halil Öncü, 20 yıldan bu yana oluşturduğu arşivinden hazırladığı “Eskiköy’den Kemer’e Anılar “ kitabının tanıtım ve imza gününü gerçekleştirdi.

20 yılı aşkın süredir Kemer’de yaşayan Turizm yazarı, Gazeteci Halil Öncü, 20 yıldan bu yana oluşturduğu arşivinden hazırladığı “Eskiköy’den Kemer’e Anılar “ kitabının tanıtım ve imza gününü gerçekleştirdi.

Tanıtım ve imza gününe Kemer Kaymakamı Hüseyin Çam, Kemer Belediye Başkanı Necati Topaloğlu, Kemer’in siyasi parti temsilcileri, STK Başkan ve üyeleri ile çok sayıda Kemerli ve Kitabın içerisinde yer alan yaşı 80’i aşmış kişiler katıldı. Tanıtımda Halil Öncü tarafından hazırlanan belgesel tadında eski Kemer’e ait video ve fotoğraflar ile röportajlar yayınlanırken, video büyük ilgi çekti.

Çanakkaleli olduğumu söyleme rağmen, kendimi ayrıca Kemerli olarak hissediyorum!

Açılış konuşmasını yapan yazar Halil Öncü “Yaklaşık 20 yılı aşkın bir zamandır Kemer’deyim. Aslen Çanakkaleli olmama rağmen kendimi Kemerli gibi hissediyorum. Mesleğimin gazetecilik olması nedeniyle, bu güzel ilçede sizlerle daha çok bir arada olma fırsatı buldum.20 yılımın yaklaşık 13 yılı aşkın süresi Kemer Belediyesi Basın Danışmanlığı ile geçerken, kalan kısmı da yine Bölgede gazetecilik ile geçti. Kendi gazetem ve İnternet sayfalarımda olduğu kadar bir çok yerel ve ulusal anlamda yayın yapan medya kuruluşunda bölgemizi tanıtan, nostaljik yaşam hikâyelerinden oluşan haberleri ve anıları haberleştirdim. Sosyal medyada facebook üzerinden oluşturduğum “Eskiköy’den Kemer’e Anılar” sayfam ile binlerce Kemerliyi burada buluşturdum.Çanakkaleli olduğumu söyleme rağmen, kendimi ayrıca Kemerli olarak hissediyorum.”dedi.

Bu kitapta yaşanmış hikayeler yer alıyor!

Öncü, “ Geçmişe olan merakım ve Nostalji düşkünlüğüm beni Kemer’de birçok yaşayan, efsane diyeceğim kişi ile bir araya getirme fırsatı oluşturdu. Beldibi’nden Çıralı’ya uzanan Kemer’de yaşamış birçoğu ebediyete intikal etmiş, bir kısmı halen yaşayan Kemer’in eskileri ile “Eski Köyden Kemer’e” uzanan hayat hikayelerini, Kemer’in geçmiş hikayelerini bu kitapta topladım. 1980’li yıllara kadar elektriği bile olmayan, ulaşımın zorlukla gerçekleştirildiği Kemer’in o yıllarını, O yıllarda yaşayanların ağzından bizzat öğrendim. Yaşını almış bu kişilerin görüşlerini alırken ulaşabildiğimiz kadarı ile de albümlerini görmeye ve o özel fotoğrafları da kitabımızda yer vermeye çalıştım. Bu arada kitabımızın içerisinde her zaman saygı duyduğum yerel tarihçi değerli büyüğüm Ramazan Kar’ın da arşivinden yararlanma fırsatı da buldum. Kendisine çok teşekkür ediyorum.”diye konuştu.

Kitabın editörlüğünü yapan Ali Osman Demirezen kitabın editörü olmaktan ve geleceğe bu değerli eseri bırakmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Kemer’in yerel tarihçisi Ramazan Kar da bir konuşma yaparak, Halil Öncü’ye böylesine bir kitabı ortaya koyduğu, Kemer’in tarihine katkı sağladığı için teşekkürlerini sundu.

Halil Öncü, yaptığı çalışmalar ve arşivi ile güzel bir eseri hayata geçirdi!

Kemer Belediye Başkanı Necati Topaloğlu yaptığı konuşmasında, “Halil Öncü işinde başarılı olan ve birlikte yaklaşık 4 yıldan bu yana çalıştığımız bir arkadaşımız. Bu konuda yaptığı çalışmalar ve arşivi ile güzel bir eseri hayata geçirdi. Kemerimizin eskilerini geleceğe taşıyan Eskiköy’den Kemer’e Anıların yer aldığı bu kitap için Halil Öncü’ye, kendisi ile birlikte tüm emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

Çok güzel bir çalışma olmuş, kutluyorum!

Kemer Kaymakamı Hüseyin Çam da bu özel günde burada olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, kentin geçmişini,  bugünümüze taşıyan yaşanmış hikayeler ile oluşturulan kitap için Halil Öncü’ye teşekkür etti. Kaymakam Hüseyin çam, “ Çok güzel bir çalışma olmuş, kutluyorum. Kemer’in eskilerini ve yaşanmış hikayelerini bu kitapta görüyoruz. Halil Öncü Bey’i kutluyorum. Umarım devamı gelir” dedi.

Halil Öncü tanıtım sonrası, gelen konulara kitabını imzaladı ve günün anısına fotoğraf çektirdi.