• SUR YAPIIIIIII
ÖZEL HABERLER Haber Girişi : 27 Şubat 2024 10:10

Elektrik zammı yolda!

Elektrik zammı yolda!

Elektrik zammı tartışmaları yeniden gündem konusu oldu. Uzun süredir elektriğe zam yapılmaması, tartışmaları alevlendirdi.

AVRUPA'DA EN UCUZ 2. ÜLKEYİZ

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Antalya Şube Başkanı Şaban Tat, Avrupa'nın en ucun elektrik birim fiyatına sahip ikinci ülkesi olduğumuzu dile getirirken zam beklentisi içerisinde olduklarını açıkladı. Zammın oranı ile ilgili net birşey kestirmenin mümkün olmadığını söyleyen Başkan Tat, uzun süredir devletin elektrik fiyatları noktasında süspanse ettiğini ve zamları vatandaşa yansıtmadığının altını çizdi.

DEVLET SÜSPANSE EDİYOR

Devletin elektrik fiyatları ile ilgili süspanse etmesinin ne kadar daha süreceğinin de bilinmediğini belirten Şaban Tat, söz konusu süspanse işlemlerinin devlet bütçesine bir maliyeti olduğunu ve bu yükün ne kadar daha ya da ne kadarının daha kaldırılabileceğinin bilinmediğini kaydetti.

ENERJİDE DIŞA BAĞIMLIYIZ

Devletin zamlar karşısında belli bir kısmını da süspanse edebileceğini ifade eden EMO Şube Başkanı Şaban Tat, "Bakıldığında Avrupa'nın en ucuz elektrik birim fiyatına sahip ülkeyiz. Bakıldığında Türkiye'de enerji bolluğu mu var? Hayır. Türkiye enerjide dışa bağımlı bir ülke. Devlet tarafından enerji maliyetleri süspanse ediliyor ve vatandaşlara yansıtılmıyor. Bu sürecin ne kadar daha süreceğini bilemiyoruz"dedi.

2024'ÜN İKİNCİ YARISINDA BEKLENİYOR

Elektrik zamlarının 2024 yılının ikinci altı aylık kısmında vatandaşlara yansıması beklenirken enflasyon oranları da yakından takip ediliyor. Yapılan bir araştırmaya göre; araştırmasına göre, piyasadaki elektrik maliyeti yaklaşık 2,2 TL seviyesini görüyorken   evlerde tüketilen elektriğin fiyatı düşük kademe 48 kuruş, yüksek kademe elektrik fiyatıysa 1,13 TL. Sanayi kuruluşları için ise bu durumun tam tersi gözleniyor, bir alçak gerilim sanayi abonesi 3,05 TL’den elektrik tüketiyor.

BELİRLEYİCİ KURUM EPDK

EMO Şube Başkanı Şaban Tat, uzun süredir elektriğe bir zam yapılmaması nedeniyle piyasada bir zam beklentisi oluştuğunu söylerken "Piyasada bir elektrik zammı söylentisi var ve bu bizlerin de duyum aldığımız bir konu. Fakat nihayetinde belirleyici kurum EPDK’dir. Ev elektrik fiyatları yaklaşık bir yıldır değişmedi. İğneden ipliğe her şeye zam geldiği bir ekonomide, elektrik fiyatlarına zam gelmemiş olması belirli bir zam birikmesinin oluştuğu şeklinde yorumlanabilir" dedi.

Yalçın KÜÇÜK