• SUR YAPIIIIIII
ÖZEL HABERLER Haber Girişi : 30 Ekim 2023 15:11

Ekonomi mezarları da vurdu

Ekonomi mezarları da vurdu

Ülkemizin ekonomik sıkıntıları, mezarlık alanlarına ve mezar taşı seçimlerine de yansıdı. Özellikle Antalya'da, taksitli mezar taşlarından sonra çit mezarlıkların popüler hale gelmesi bu ekonomik zorlukların bir sonucu olarak görülebilir. İşte vatandaşların bu konudaki görüşleri:

Birçok vatandaş, mermer mezar taşlarının oldukça pahalı olduğunu ve ekonomik zorluklar nedeniyle daha uygun maliyetli bir seçenek olan çit mezarlarının cazip geldiğini düşünmeye başladı. Bu mezarlar, hem anıtları hem de mezar taşlarını içeren geleneksel mezarların maliyetini düşürdüğü için tercih edilmekte.

Bazı vatandaşlar, geleneksel mermer mezar taşlarına olan bağlılıklarını ve kültürel değerlerini vurgulamakta. Mezarların görünümü ve kalitesi konusunda geleneksel taşların yerini tutamayacağını düşünenler, ekonomik nedenlerle çit mezarlarına karşı çıkabiliyor.

Ahşap çit mezarlar, doğal bir görünüme sahip olduğu için çevre dostu bir seçenek olarak kabul edilmekte. Bu nedenle, bazı vatandaşlar doğal malzemeleri tercih ederek çevreye daha az zarar verme amacı güdebiliyor.

Mezarlık seçimleri genellikle kişisel ihtiyaçlara ve tercihlere dayalı. Kimi insanlar sadece mezarlık maliyetlerini düşünürken, diğerleri mezarların estetik ve kültürel önemine daha fazla vurgu yapabiliyor.

VATANDAŞ FİYATLARDAN YAKINDI

Antalya'da çit mezarlıklarının tercih edilmesi, ekonomik sıkıntıların yanı sıra kişisel tercihler, kültürel değerler ve çevresel duyarlılık gibi bir dizi faktörün bir sonucu olarak ortaya çıkmış gibi görünüyor. Bu tercihler, toplumun farklı kesimleri arasında tartışmalara ve farklı görüşlere neden olabilirken Ahmet Saim Çarpar isimli vatandaş, “Bizler de vefat eden büyüğümüze güzel bir mezar yaptırmak istedik. Ancak biraz da bütçe meselesi olduğu için gücümüz buna yetti” dedi.

Emine Ortaç isimli vatandaş ise, “Babamızı kaybedeli üç sene oldu. Mezar taşı pahalı olduğu için ha bugün ha yarın derken bugünlere kadar geldik. Bu yıl mezar taşını yaptıralım diye karar aldık ancak bu kez de yine önümüze yüksek maliyetli mezar taşları çıktı. Sonra seçenekleri gündeme aldık ve çit mezar taşı olduğunu öğrendik. Mezar taşı olmamasındansa en azından bir mezar taşı olsun istedik ve ahşap mezar yaptırmaya karar verdik. Bizleri bu hale getirenler utanmalı bizler değil. Bizler de babamıza güzel bir mezar taşı yaptırmak isterdik ama olmadı. Ülkenin durumu ortada” yorumunda bulundu.

 

Haber: Yalçın KÜÇÜK